cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Kako majka utječe na razvoj mozga kod djeteta

Dva mozga prikazana na slici pripadaju trogodišnjoj djeci, ali je razlika u njihovoj veličini značajna.

Kako majka utječe na razvoj mozga kod djeteta

Ono što je još značajnije jeste to što se čini da promjena u volumenu i izgledu zavisi od toga kako se prema djetetu odnosila majka ili glavni staratelj.

 

Profesor Alan Shor s UCLA, koji je doprinio velikom broju istraživanja o ovom fenomenu, ističe da je rast moždanih stanica “posljedica interakcije djeteta s glavnim starateljem”, piše The Sunday Telegraph.

 

Mozgovi ovo dvoje trogodišnjaka variraju u veličini u skladu s ljubavlju koju su dobivala od svojih staratelja. To znači da rast djetetovog mozga “doslovno iziskuje pozitivnu interakciju između majke i djeteta. Razvoj moždanih sklopova zavisi upravo od toga.”

 

Članak također dodaje da od odnosa prema djeci u njihove prve dvije godine života ponekad zavisi hoće li dijete kada postane odrasla osoba imati potpuno funkcionalan mozak.

 

PROČITAJTE JOŠ: Što više grlite svoju bebu, to će njen mozak imati više koristi, kaže studija

 

 

Ističe kako oštećenje koje nastaje pri zanemarivanju i drugim oblicima zlostavljanja može uzrokovati smanjenu inteligenciju, umanjenu sposobnost empatije te povećanu podložnost zavisnosti od droga i kriminala.

 

Rad odražava otkrića dječjih psihijatara i neuroznanstvenika. Istraživanja provedena 2012. godine su pokazala da djeca školskog uzrasta čije su majke o njima brinule s ljubavlju i prisutnošću u ranom razdoblju života imaju mozak s većim hipokampusom. Hipokampus je ključna struktura važna za učenje, pamćenje i reakciju na stres.

 

Izvor: Zelena učionica

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img