cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Kada uvesti krutu hranu: sa 4 ili 6 mjeseci?

Pitate li se i vi kada početi s uvođenjem krute hrane? Da li sa 4 ili 6 mjeseci? Ili još kasnije? Mišljenja se razlikuju, savjeti se razmjenjuju.

Kada uvesti krutu hranu: sa 4 ili 6 mjeseci?

Najnovije smjernice Povjerenstva za prehranu ESPGHAN preporučuju isključivo dojenje do šestog mjeseca života jer dojenje osigurava optimalan rast i razvoj djeteta. Preporuke vrijede ako nema kontraindikacija, a dijete napreduje i dobiva na težini.

 

Djelomično dojenje i nakon šestog mjeseca

Nakon šest mjeseci dojenje, uz odgovarajuću dopunsku prehranu, nastavlja pridonositi rastu, razvoju i zdravlju dojenčadi i male djece. Prema preporukama, majke bi trebale nastaviti s djelomičnim dojenjem do druge godine djetetova života, nema gornje granice trajanja dojenja.

Centar za bolesti dojke također preporučuje produljeno dojenje, jer postoje dokazi da ima zaštitni učinak i smanjuje mogućnost raka dojke. Znači, plus za bebu i mamu.

 

 PROČITAJTE JOŠ: Znakovi da je vaša beba gladna

 

S četiri mjeseca beba još nije dovoljno razvojno sazrela

Istodobno, podaci pokazuju da nema razlike u rastu ili prirastu ako s dopunskom mješovitom ishranom krenemo nakon 4. mjeseca u odnosu na to ako počnemo nakon 6. mjeseca.

 

Razvojno-radni terapeuti smatraju da beba s četiri mjeseca nije dovoljno razvojno sazrela, jer još nije sposobna aktivno sjediti (mnoge bebe ne sjede same ni sa šest mjeseci), što je preduvjet za učinkovito žvakanje i gutanje guste hrane.

 

Ono što je bila istina, danas više nije istina

Čak 10 godina prije dolaska ovih smjernica smatralo se da uvođenje počinje s navršenim četvrtim mjesecom. Da se alergene uvodi postupno, strogo po mjesecima i nije se smjelo propustiti određene interval uvođenja. Tako sam i sama uvodila krutu hranu svom sinu. Naime, smatralo se da kasno uvođenje alergene hrane sprječava senzibilizaciju i razvoj alergije.

 

Nova istraživanja temeljena na novim meta-analizama i nalazima sugeriraju rano uvođenje alergena. Cijela jaja, orašasti plodovi (naravno u obliku namaza, pirea...itd) i također alergeno voće.

ESPGHAN preporuke: alergena hrana može se uvesti bilo kada nakon početka uvođenja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kada vašoj bebi dati vodu i koliko?

 

Za osobe s većim rizikom od alergija (kikiriki, jaja, atopijski dermatitis), npr. kikiriki (u obliku maslaca od kikirikija) uvode se tek nakon prethodne obrade kod alergologa (uz kožni prick test).

 

Izvor: Petra Počkaj Rosa, univ. dipl. biolog

(www.skrbenstars.si

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img