cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Istine i neistine o trudnoći

Je li istina da oblik trbuha otkriva spol djeteta? Je li istina da neke trudnice ‘nose više prema križu’? Spušta li se doista trudnički trbuh prije poroda? Na ova i druga pitanja odgovorio je dr. Stanko Pušenjak.

Istine i neistine o trudnoći

S mag. Stanko Pušenjak, specijalist ginekologije i opstetricije, razgovarali smo o najčešćim pitanjima trudnica.

 

Upitan je li doista neke trudnice 'nose više prema iza', mag. Stanko Pušenjak je odgovorio: "Načelno, maternica zaista može biti više orjentirana prema naprijed između trbušnih mišića I rektusa, ili je baš ti trbušni mišići drže uz kralježnicu i tada ona "zauzima" prostor više postrani nego naprijed. Međutim, to nema nikakve veze s tim o čemu trudnice tako jako vole raspravljati   - “kako nose” naprijed ili iza. Nekim trudnicama se povečana maternica smjesti I u nekim drugim djelovima trbuha dok nekima koje imaju slabe trbušne mišiće naginje prema naprijed, a manje negdje drugdje. Nosi se uvijek I isključivo u maternici. Čak ni položaj posteljice, koji može biti ispred ili više iza u maternici, nema nikakve veze s tim. "

 

Neki vjeruju da po obliku trudničkog trbuha buduća majka može znati kojeg će spola biti beba. Zašiljeniji ili zaobljeniji trbuščić nema nikakve veze sa spolom bebe. Također nije točno da trudnica koja ima veći trbuh nosi djevojčicu, a ako nosi nisko, nosi dječaka. "Oblik trbuha ne ukazuje na ništa, rekao je Pušenjak.

Zanimalo nas je i da li se doista trbuh spusti nekoliko dana prije poroda. Mag. Pušenjak je odgovorio potvrdno: "Trbuh se doista može spustiti u posljednjih mjesec dana, pogotovo zato što se fetus spušta u zdjelicu i tako rasterećuju gornje dijelove maternice. Količina plodne vode se također prema kraju trudnoće smanjuje I sve je to dobra predikcije za predstojeći porod. "

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img