cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Što nam sve može pomoći u održavanju visokog imuniteta u trudnoći?

Zimske trudnice trebaju ojačati imunitet kako bi se obranile od uobičajnih sezonskih prehlada, a svakako trebaju ograničiti kretanje po hladnoći, ledu i snijegu. Pravilna prehrana i puno odmaranja također su savjet koji ne treba zanemariti!

Imunitet u trudnoći

1- Spavajte dovoljno

 

Vjerojatno ste nebrojeno puta čuli kako se tijelo tijekom sna regenerira. Trudnoća je razdoblje velikih emotivnih promjena, uz to i fizički zahtjevna. Idite u krevet ranije i uvedite u dnevni raspored popodnevno spavanje. Bez obzira na obveze koje imate, nemojte se odricati odmora i kvalitetnog sna.

 

2- Jedite zdravu hranu

 

Mnoge trudnice se znaju hvaliti kako su im se u trudnoći jeli isključivo hamburgeri ili kolači, ali takvim stavom sigurno ne doprinose ni sebi ni zdravlju bebe. Čak i ako se mučite s mučninama i izbirljivošću, jedite najkvalitetnije što možete. Birajte zdravije opcije svega što unosite u organizam, zdrava prehrana je jako bitna.

 

– Za grickalice birajte orašaste plodove. Prema nekim znanstvenim studijama orašasti plodovi sadrže prirodne kemikalije koje pomažu bijelim krvnim zrncima da detektiraju viruse i sprečavaju širenje virusnih invazija.

 

– Uz svaki obrok uključite voće ili povrće. Za doručak popijte čašu svježe iscijeđenog soka iz agruma, za užinu pojedite voćku, za ručak neka vam prilog bude povrtni, a uz ručak obvezno uključite i salatu od svježeg povrća. Večernji obrok također neka bude kombinacija žitarica i voća ili povrća, ovisno o preferencijama.

 

– Ne zaboravite voće i povrće bogati vitaminom C poput šumskih plodova, aronije, paprika, agruma, brokula…

 

– Zdrave masnoće su nužne za zdravo funkcioniranje imuniteta. U salate dodajte žlicu kvalitetnog maslinovog ulja.

 

– Propolis ima jako širok spektar antimikrobnog djelovanja. Ipak, s propolisom budite oprezni jer kod nekih ljudi zna izazvati snažne alergijske reakcije.

 

– “Ljuta hrana” poput feferona, ljutih papričica, papra i rajčica sadrži capsaicin, tvar koja jača imunitet. To je moći antioksidans koji stimulira cirkulaciju krvi i lučenje sekrecije.

 

– Češnjak. Vjerojatno ste već upoznati s dobrobitima koje češnjak nudi. Djeluje na svim razinama jačanja imuniteta i borbe protiv infekcija u tijelu.

 

– Probiotici provjereno jačaju imunitet, a poznato je kako ih najviše sadrže jogurti, kefiri, i slični mliječni proizvodi, kiseli krastavci, tamna čokolada, grašak, kiseli kupu, kombucha, zelene masline, cikla i jabučni ocat.

 

PROČITAJTE JOŠ: Bolesti koje mogu naštetiti bebi u trudnoći

 

3- Što više boravite na otvorenom

 

Nekim se trudnicama savjetuje uzimanje suplemenata vitamina D, od prvog dana trudnoće. Umjesto suplemenata možete odabrati sigurniji put za dobivanje vitamina D, a to je vlastitom proizvodnjom uz pomoć sunčevih zraka.

 

4- Nemojte se prejedati

 

Pretile osobe koje smanje unos kalorija jačaju svoj imunitet za oko 50 %. Naravno, vama trebaju kalorije jer u vama raste beba, ali nemojte se prejedati i potrudite se da ne unosite prazne kalorije, nego o svemu što stavljate usta pažljivo razmislite i potrudite se da vam višestruko koristi.

 

5- Redovito perite ruke

 

Ovo je najprovjereniji način na koji se možete zaštititi od virusa i bakterijskih upala. Ovo nije nešto s čim ćete izravno ojačati imunitet, ali će pomoći da se smanji količina bakterija i virusa s kojima se tijelo mora boriti. Nokte držite kratkima, a ruke perite redovito vrućom vodom i sapunom. Ruke bi trebalo trljati sapunom najmanje 20 sekundi, a zatim isprati što toplijom vodom koju možete podnijeti. Ipak, pazite da se ne opečete.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img