cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Dojenče i podrigivanje

Koliko važno je podrigivanje? Treba li dojenče podrignuti nakon svakog obroka?

Dojenče i podrigivanje

U prva tri mjeseca mnoga djeca pate od trbušnih grčeva. Jedan od razloga je taj što kod sisanja ili pijenja na bočicu progutaju previše zraka. Zbog toga je važno da nakon hranjenja dijete podignemo, naslonimo na jedno rame te ga s rukom nježno tapkamo po leđima dok taj zrak ne izbaci. Nemojte brinuti ako vaše dojenče pritom izbljucka i nešto mlijeka. Obično je to mala količina iako mrlja izgleda velika. Prije podrigivanja rame zaštitite pamučnom gazom jer se mrlje od mlijeka teško ispiru.Ukoliko dijete ne podrigne ne trebate pri tome ustrajati beskonačno. Mnoga djeca barem ponekad sisaju toliko mirno i spokojno da uopće ne progutaju zrak. Položite u tom slučaju dijete u krevetić kao i obično - na bok. Tako mu neće biti ništa ako i poslije izbljucka malo mlijeka. Muči li ga zrak u trbuhu, dijete će nakon nekog vremena postati nemirno. Ako ga tada podignete, vjerojatno će podrignuti. U suprotnom je zrak već došao iz trbuščića do crijeva. 


PROČITAJTE JOŠ: 
Tromjesečni grčevi

 


Za podrigivanje postoje i drugi položaji. Nekima više odgovara ako dojenče polegnu na trbuh (naravno uz prisutnost mame) ili sijedeći položaj dojenčeta.Što ako dijete bljucka nakon svakog obroka?

  • Pri dojenju ili hranjenju na bočicu napravite pauze. Nakon što je dojenče zadovoljilo početnu glad podrignite ga i tijekom obroka.
  • Ako dojenče hranite bočicom, pripazite da je rupica na dudi što manja.
  • U slučaju da je dojenče izbacilo veću količinu mlijeka nadomjestit će ga sa sljedećim obrokom, zato nemojte previše brinuti.
  • Ako vaše dojenče ima grčeve i povraća u mlazu veće količine mlijeka, savjetujte se s djetetovim pedijatrom.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img