cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

BLOG: Čudotvorno strpljenje

clock-img

18.3.2021

Kad spoznate da ste vi taj koji odlučuje kako ćete koristiti svoje vrijeme kojeg imate, onda shvatite da vam se nigdje ne žuri i da se možete svakoj stvari u miru posvetiti pa tako i svakom izazovu kojeg dijete stavlja pred vas. Otkrijte blagodati čudotvornog strpljenja.

BLOG: Čudotvorno strpljenje

Velika je vjerojatnost da će vas dijete zaskočiti sa deset pitanja odjednom ne čekajući ni da razmislite, a kamoli da krenete odgovarati na prvo pitanje.

To su česte situacije i vrlo su konfuzne i teške jer želimo djetetu dati potpuni odgovor kako bi nešto naučilo iz njega, a dijete, koje sa velikim osmijehom i nestrpljenjem stoji pred vama, to vam ne dopušta. Upravo to je prilika da ga počnete učiti strpljenju.

Njegovo strpljenje spašava vas, njega i druge ljude oko njega s kojima dolazi u interakciju.

 

UBRZANI ŽIVOT

 

Ukoliko malo obratite pažnju, možete primijetiti da su animirani filmovi danas ubrzani, reklame koje djeca gledaju na televiziji su ubrzane i mi sami često ubrzavamo djecu (ponajviše kad se moraju spremiti za školu ili vrtić, a nama se žuri na posao).

Isto tako u školi i vrtiću, djeca su poticana da stalno razmišljaju, promišljaju i uče uz premalo odmora.

Sve te situacije kod djece stvaraju naviku žurbe i ubrzanosti i njihov mozak ima malo prilika da se opusti i odmori što dugoročno nije zdravo za njihov psihološki razvoj.

Stoga vam se neki put može činiti da je dijete hiperaktivno, no ne morate brinuti zbog toga, osim u situaciji da vam stručnjak postavi dijagnozu, to je dio prirodnog razvoja djeteta. Suprotnost tome bilo bi strpljenje.

 

PROČITAJTE JOŠ: BLOG: Imam jednu kritiku – što ću s njom?

 

VJEŽBANJE STRPLJENJA

S obzirom da nema mnoštvo okolnih situacija gdje bi dijete bilo samo sa sobom u svojim mislima u kojima se rađa njegovo strpljenje, vi ste ti koji mu morate omogućiti prilike za to.

 

Strpljenje je osobina koja se mora naučiti.


Ta nas spoznaja vraća na početak ove priče.

Prije nego krenete odgovarati na bilo koje od djetetovih pitanja, zastanite i promotrite situaciju u kojoj se nalazite.

Smirite svoje misli i pričekajte da vidite kako će se prilika u kojoj se nalazite razviti.

Neki put jednostavno prerano reagiramo i to nam donese veće poteškoće nego blagodati.

Budete li pričekali, osjetiti ćete snažan osjećaj samokontrole i snagu vaše moći kojom možete pozitivno djelovati na sve ukućane.

Što češće vježbate tu osobinu, komunikacija postaje sve lakša.

 

KULTURA SLUŠANJA

Vratimo se ponovno bujici dječjih pitanja.

Objasnite djetetu da vam treba dati vremena da mu odgovorite i da mora biti strpljivo.

 

Dječje strpljenje je vezano za djetetov emocionalni razvoj i njegovo prepoznavanje važnosti razumijevanja tuđih osjećaja.


Emocionalni razvoj, kao i sva ostala područja djetetova razvoja, ne mogu se požurivati, stoga imajte strpljenja

Sada, u situaciji u kojoj se svi nalazimo zbog pojave Covid – 19, kada je teško ostati miran, a prisiljeni smo svi zajedno boraviti kod kuće, važnije je no ikada vježbati strpljenje. Strpljenje prema suprugu, supruzi, svojoj djeci, braći i sestrama.

Dobro je to što se ljudi trude zadržati pozitivan stav te internetom kruže mnoge šale koje nam pomažu da ga zadržimo. Jedna od šala koja je prostrujala kroz naš život bila je „Sad kad smo svi doma, stavim par Normabela u juhu da se ne svađamo“.

 

PROČITAJTE JOŠ: BLOG: Pohvala kao jedan od temelja zdravog razvoja

 

Svima je jasno što ona govori, zaista je teško zadržati strpljenje kad svi ukućani žele doći do riječi i svog osobnog prostora unutar obitelji i to je jedan od najvećih izazova roditeljima.

Ono što možete učiniti je razviti „kulturu slušanja“ u kojoj svaki član obitelji može izraziti svoje mišljenje i ideje.

 

Važno je djecu naučiti da se mišljenja razlikuju i da je to u redu.

 

Ono što je ukusno jednoj osobi, drugoj ne mora biti, ono što je zabavno jednoj osobi, drugoj ne mora biti, ali je važno da se saslušaju sve ideje i da se dogovorite koja je prihvatljiva za sve.

Važno je da dijete sasluša vas jednako kao što je važno da vi saslušate njega.

Još jedna situacija u kojoj djeca vole testirati naše strpljenje je odlazak u kupovinu.

Nerijetko dijete u trgovini hoda pored roditelja i ponavlja kako želi da mu se nešto kupi.

To je doista iscrpljujuće jer ne želimo napraviti dramu oko toga, a želimo riješiti neprestano ispitivanje.

 

„Strpljenje je osvajačka vrlina.“

rekao je Geoffrey Chaucer još u 14. stoljeću i bio je u pravu.

 

Na primjer, možete osvojiti dječje nestrpljenje strpljivim objašnjavanjem pravila ponašanja prije odlaska u trgovinu.

1. Objasnite djetetu što idete kupiti i zašto

2. Unaprijed se dogovorite, da ćete mu kupiti samo jednu sitnicu ukoliko želi

3. Dogovorite se što ćete učiniti ukoliko prekrši pravila i nastaviti ispitivati o kupovanju nečega što se niste dogovorili.

 

PROČITAJTE JOŠ: BLOG: Koji je vaš stil roditeljstva?

 

„Kazna“ za kršenje pravila može biti povratak kući (no morate biti spremni zaista to učiniti) ili odustajanje od kupovanje te male sitnice uopće.

Ono što je najvažnije je da ostanete dosljedni i ne popuštate djetetovim prohtjevima.

Nek’ ljubav i strpljenje budu vaš Normabel. Pogledajte svoje ukućane i u tišini svojih misli osjetite zašto ih volite i koliko ih volite i sve će te nestrpljivosti i nerazumijevanja postati manje važni.

 

Volite se strpljivo!


Maja Ružić

 Maja Ružić - Kako je cjeloživotno učenje jedna od odlika svakog odgojitelja tako i Maja za vas svakodnevno promišlja o novim metodama i tehnikama odgoja i zdrave komunikacije s djecom. Tijekom 20 godina rada s djecom i mladima svih uzrasta kao i njihovim roditeljima, Maja je došla do mnogih spoznaja koje vam rado opisuje na svom BLOGU Njezin rad možete pratiti i na društvenim mrežama:

Instagram

Pinterest

Facebook

YouTube

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img