|
Korisnici na ovoj temi: nitko
|
|
 | Stranica: [1] |
Korisnik | |
|
|
RE: Peta bolest (parvovirus B19, infekciozni ... 25.5.2013 15:21:07
|
|
|
|
mamacita
|
Uistinu nisam prije cula za petu bolest. No, svakako bih preporucila da dijete bude kod kuce, jer to je i kao sa kozicama, vjerujem, stoga zbog predostroznosti budi na oprezu.
|
|
|
|
|
RE: Peta bolest (parvovirus B19, infekciozni ... 25.5.2013 20:30:00
|
|
|
|
anne
|
I mi smo u vrtiću imali petu bolest. Brzo se pojavio kao rašireni osip pa smo zvali roditelje. Djeca su zarazna i prije nego se osip pojavi i nema liječenja pa nismo nikakve mjere poduzimali. Niti posebno upozoravali trudnice. "Infekciozni eritem (poznata još i kao peta osipna bolest) infektivna je bolest laganog kliničkog tijeka koju uzrokuje Parvovirus B19. Najčešće obolijevaju djeca od 5 do 14 godina, a prenosi se kapljičnim putem te preko krvi i krvnih derivata. Ono što je za nju karakteristično upravo je krupnomrljasti osip koji se javlja na mahove i u fazama, smješten pretežito na licu te na gornjim i donjim ekstremitetima. Kako se promjene spajaju i šire, a u središtu dolazi do blijeđenja kože, dolazi do razvoja karakterističnog crteža poput zemljopisne karte ili mreže. Rijetko i na sluznici ždrijela mogu biti prisutne tamnocrvene mrlje (enantem). Liječenje u tipičnim slučajevima nije potrebno, dok mjere izolacije školske djece nisu potrebne zbog lagane prirode bolesti i zbog činjenice da su djeca zarazna i prije izbijanja osipa." http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/19885/djecje-osipne-bolesti.html
|
|
|
RE: Peta bolest (parvovirus B19, infekciozni ... 25.5.2013 21:56:21
|
|
|
|
inesica
|
Da, kao sto kazem, na nasim stranicama jako malo pisu o posljedicama na trudnocu. Medjutim moguca je anemija i gubitak ploda. Vani rade infuziju u pupcanu vrpcu ako je potrebno lijecenje, ne znam rade li uopce tako sto kod nas jer nigdje nista nisam procitala. Nemam tako crne misli jer se to zaista dogadja u malom postotku slucajeva, ali volim sve znati na vrijeme. Mozda se javi netko s primjerom...
|
|
 | Stranica: [1] |
Anketa
Diraju li se vaši dečki tamo?
пеперутка16
Moj troipolgodišnji sin neprestano dodiruje svoj kurcic i ne prestaje. Pokušala sam razne načine da ga odvratim, ali ne djeluje. Voljela bih da mi netko tko je imao sličnu situaciju napiše kako ju je riješio. Hvala.
Oznake
Sve najbolje!
Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:
Čestitamo!