Trudnoća odmah nakon infarkta srca (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porod



Poruka


Bubica 78 -> Trudnoća odmah nakon infarkta srca (1.3.2017 20:40:37)

Drage moje, unaprijed se ispričavam ukoliko je tema postavljena u pogrešan podforum.
Moje ime je Snježana, imam 37 godina, kćer od 15 godina i kao što sam naslov kaže, prilično sam specifičan slučaj, ili bar za drugi nisam čula.
Sve je počelo prošle godine u Listopadu (Oktobru), kada sam jedno jutro iznenada imala infarkt srca. Na bolničkom lječenju je sve uspješno sanirano i ugrađen mi je stent . Oporavak je tekao i više nego izvrsno, međutim. Prije 2 tjedna sam saznala da sam u 13 tjednu trudnoće. Automatski sam se šokirala. Sa suprugom sam imala odnos tri tjedna nakon infarkta, a odmah iza toga i mensturalni ciklus po urednom kalendaru.
Naredna mjesečnica je izostala (oko Božića) no kako sam zbog veoma niskog hemoglobina poslata na transfuziju i 10 jedinica željeza, dobila sam informaciju na hematologiji da se mjesečnica zna poremetiti i da to nije ništa neobično. Već nakon izostanka druge mjesečnice krajem prvog mjeseca, sam bila malo zabrinutija, no opet sam dobila sličan komentar da to zna poremetiti ciklus na malo dulje. Ja sam dala još koji dan da vidim hoćeli se pojaviti, riješena da odem kod doktora da vidim kaj se dešava. I tako prije dva, do dva ipol tjedna, ja sam iz radoznalosti napravila test i zanjemela ko riba. Trudna sam!
Naravno, odmah sam otišla ginekologu i trudnoću potvrdila. Ginekolog mi je nedvojbeno savjetovao prekid trudnoće radi mog kardiološkog stanja. Isto mi je rekao i kardiolog u klinici gdje sam bila na rehabilitaciji, i odmah su mi oba ispisala uputnice na ginekologiju u bolnicu Sveti Duh u Zagrebu. Tamo sam trudnoću potvrdila i razgovarala sa ginekologom da se zahvat prekida trudnoće što prije obavi.
Kako zakon u Republici Hrvatskoj, nalaže da žena nema pravo odlučiti o prekidnu trudnoće koja pređe 12 tjedana, mora se sastaviti komisija doktora koji bi donjeli odluku i na konto nje postupali.
Ja sam zadrzana na odjelu trudničke patologije 4 dana, čekajući odluku, a između ostalog sam bila vođena na preglede i pretrage kako na gineklologiji tako i na kardiologiji i farmakologiji, zbog koktela ljekova koji su mi prepisani terapiom za srce, masti, dijabetis i anemiju. Inače sam od 2014 i dijabetičar tip 2, da.
U svakom slučaju, danas kada je konzilij donio odluku da ne prekidam trudnoću unatoč riziku, ja sam se prepala i poludila. Sa kardiološke strane, moje srce izgleda i radi kao da infarkta nije ni bilo (osim malog komada metala u mojoj srčanoj žili na desnoj komori srca.), Farmakolog također ne vidi problem u ljekovima koji su inace C i D kategorije. Radi se o Brilique, Atorvox, Corprotect, Megalucon, Tritace, Concor, Fenolip.
I tako je donešena odluka da nastavim trudnoću. Psihički sam totalno rastrojena, jer su me prebacivali iz jendog moda stanja u drugi kao ping pong, ne ostavljajući mi mogućnost da bilo što kažem ili pitam a da dobijem konkretan odgovor. Inače ono što je najbitnije i što me je do srži najviše iziritiralo je činjenica da NITI JEDAN doktor nije svoje mišljenje naveo pismeno, dokumentirano na papiru, već samo usmeno, tako da nigdje ne postoji trag njihovih mišljenja i odluka. Osjećam se prilično ugroženo i to od strane lječnika klinike u kojoj pripadam kao građanin. Rizik je i dalje prisutan a ja ne mogu da učinim ništa.
Ukoliko netko ima bilo kakav savjet, što mogu učiniti i gdje se mogu javiti, da li postoji udruga koja se bavi pravima trudnica i tome slično.
Bez obzira koliko bi ja željela izneti ovu trudnoću jer je djete željeno (oko 10 godina samo pokušavali nakon drugog djeteta i kakav paradoks u kakvim uvjetima je začeto).
Svaki savjet je dobrodošao samo mi je vremena sve manje.
Hvala vam u naprijed.
[sm=smiley19.gif]




lidac0605 -> RE: Trudnoća odmah nakon infarkta srca (2.3.2017 8:19:41)

Pozdrav,Bubice!
Ufff,nije ti lako ni u kom slučaju.Da li su uslijed svih tih pregleda i pretraga rekli da je sa bebom sve ok?
Ako jesu,mislim da bi to sve i moglo dobro završit.Ako tvoje srce funkcionira ko i prije,mislim da ne bi trebalo bit problema(osim kaj buš vjerojatno zbog srca morala na carski rez).Kaj se tiče lijekova i sama sam uzimala oralne antidijabetike u dvije trudnoće,makar ih trudnice kakti ne smiju pit,meni su rekli da ih pijem i dalje jer sam ih pila i prije trudnoće.Za ostale lijekove ti mogu samo reć da bih vjerovala doktorima(ne zato jer sam medicinar,nego zato jer valjda 10 glava koje su se barem 15 godina školovale za to,znaju bolje nego itko drugi)...poznajem nekoliko žena sa epilepsijom recimo koje su u trudnoći morale uzimat antiepileptike,naspram kojih su ovi lijekovi za srce i masnoće vodica,pa su rodile živu i zdravu djecu.Moja kolegica s posla je imala infarkt u trudnoći i to infarkt da je bila par dana na aparatima,bez svijesti i bebica sve 5.Jedna je tek kaj je ostala trudna otrila tumor na mozgu-operacija,lijekovi,iznijela trudnoću beba sve 5.U medicini je uvijek tako-ako korist premašuje rizik,reći će ti uzimaj...
Mislim nije da ja sad tu nekaj pametujem,ali ako si već željela dijete,ako ti oni vele da se trudnoća normalno razvija,nemoj odustajat od bebice...nisu lijekovi toliko baš teratogeni kolko se farmaceutska industrija ograđuje od svega tak da ih nitko za niš ne može tužit...Mislim,eto ja sam ti napisala kaj bi ja napravila.
U svakom slučaju-sretno!




Ivana0710 -> RE: Trudnoća odmah nakon infarkta srca (2.3.2017 8:32:26)

Bubice nisam nikakav strucnjak, niti ti mogu sto savjetovati, samo smatram da je odluka o zadrzavanju trudnoce ispravna i drago mi je sto si se opredjelila za nju. Ima mnogo slucajeva kao sto lidac kaze da su majke u trudnoci svasta koristile i kroz svakakve bolesti prolazile a sa bebama bude sve u redu. Jedino sto ti mogu reci to je da ti pozelim urednu i zdravu trudnocu [sm=smiley1.gif]




daxy -> RE: Trudnoća odmah nakon infarkta srca (2.3.2017 11:32:29)

bubica Nekakva udruga za zaštitu prava pacijenata je jedino što mi pada na pamet.

Iako sumnjam debelo da će ti ikakva pomoć u vidu pozitivnog odgovora na zahtjev o prekidu trudnoće stići iole na vrijeme.

U potpunosti razumijem tvoje razloge zbog kojih želiš prekid (željene) trudnoće.
Nitko od nas takvu odluku ne bi donio olako niti bez savjetovanja sa stručnjacima.
Žao mi je što si u takvoj situaciji i ne mogu ni zamisliti što osjećaš. [sm=smiley13.gif]

Vidim da je odluka donesena jučer i to je još jako friško.
Nadam se da si u međuvremenu dobila nekakve odgovore (usmeno ili pismeno).
Ako nisi traži ih! Imaš apsolutno pravo na njih!
Obrazloženje odluke moraš dobiti! Napismeno!

Nadalje,vjerujem da tim doktora takvu odluku nije donijeo lako.
Napravili su sve pretrage i uzeli u obzir sve nalaze,tvoje prethodno i sadašnje zdravstveno stanje, kao i stanje ploda i napredovanje trudnoće! Imaj to u vidu.

Poznato je da se stanja kao što su tvoja (dijabetes,anemija,...) uspješno liječe u trudnoći bez ikakvih posljedica na plod i trudnicu.
Vjerojatno je upitna bila kombinacija bolesti,odnosno kombinacija lijekova koji se koriste za njih.
U farmaciji se lijekovi koji nisu ispitani dovoljno automatski stavljaju na listu kontraindiciranih trudnoći. Bez dokaza o ikakvom štetnom djelovanju.
Samo testiranje takvih lijekova nije etički opravdano. Podaci se dobivaju od trudnica koje ili nisu znale da su trudne ili ih jednostavno moraju piti.
Takvih podataka ima,ali ne dovoljno da se izvede siguran zaključak o neštetnosti koji bi kompanije napisale na papir. Uzmi i to u obzir.
Dakle,ljekovi mogu biti apsolutno sigurni,a svejedno se nalaziti na listi C i D.
Samo X kategorija su lijekovi koji imaju dokazano štetan učinak.


Sumnjam da će te pustit samo tako bez savjeta i detaljnih uputa kako i šta da radiš.
Pitaj sve što te zanima! Traži da ti se odgovori! Izrazi sve sumnje i brige.

Možda ćeš poslije razgovora biti mirnija.
Pripremi se da ćeš biti pod stalnim nadzorom i pod kontrolom liječnika.


Nadam se da ćeš nam javiti kako si i kakva je situacija dan poslije.
Tu smo da budemo podrška u svemu što te čeka.




danery -> RE: Trudnoća odmah nakon infarkta srca (2.3.2017 12:43:36)

Situacija je nezavidna svakako zbog stanja koje je prethodilo trudnoci,a koje i dalje traje...
nego mene zanima sljedece:jesi li razgovarala s ukucanima o tome sto su odlucili lijecnici?sto oni kazu,i jeste li svi,a prvenstveno ti,spremni prihvatiti rizik (za tebe,jer koliko vidim,beba je ok)?moguce krize,pogorsanja stanja?ako jeste/jesi i ako je lijecnicka procjena da je srce ok osim tog ubacenog djelica,ja bih na tvom mjestu bez dileme zadrzala bebu...
isto tako,rodila ti tu bebu ili ne,tvoje stanje i dalje ostaje....hocu reci,moze sve proci u savrsenom redu,rodis zdravu bebicu i tvoje zdravlje ostane dobro,i svi sretni...
isto tako,bez obzira na trudnocu i lijekove,moze te sutra opet nesto zdrmati i eto ti problema....tako da,sve je to nepredvidljivo u krajnjem slucaju,ali ako se moze drzati pod kontrolom-a drzi se em lijekovima,em pregledima-svakako razmotri sve opcije i odaberi najbolje za sebe i svoju obitelj,sa ili bez bebe....

vjerujem da nije nimalo laka odluka....i ja sam cekala mjesec dana nalaz i odluku za porod,ali kod mene je bila druga situacija i bila sam nacisto jer beba je bila tesko ostecena bez mogucnosti da doceka termin i s velikim anomalijama koje ne dajh mogucnost prezivljavanja....ali da je bilo do mene i da je beba bila zdrava,mislim da bih se odlucila roditi...
sretno u odluci kakva god bila i sve najbolje ti zelim [sm=smiley31.gif]
[sm=smiley31.gif]




perlica55 -> RE: Trudnoća odmah nakon infarkta srca (2.3.2017 13:04:40)

Bubica, jako mi je žao kaj prolaziš ovo sve [sm=smiley13.gif]
Žalosno je da u 21. st žena/obitelj ne mogu sami donijeti odluku, čak niti
kada je život majke i djeteta u pitanju, nego nekakav tim donosi odluku
usmenu... Vjerujem da su tvog gin i kardiolog isto tako pismeni i
obrazovani ljudi i nisu te bezveze poslali tu gdje si sada.

Držim fige od srca da bude sve dobro s tobom i bebom... Sretno i budi
hrabra [sm=smiley1.gif]




Bubica 78 -> RE: Trudnoća odmah nakon infarkta srca (3.3.2017 12:45:53)


IZVORNA PORUKA: lidac0605

Pozdrav,Bubice!
Ufff,nije ti lako ni u kom slučaju.Da li su uslijed svih tih pregleda i pretraga rekli da je sa bebom sve ok?
Ako jesu,mislim da bi to sve i moglo dobro završit.Ako tvoje srce funkcionira ko i prije,mislim da ne bi trebalo bit problema(osim kaj buš vjerojatno zbog srca morala na carski rez).Kaj se tiče lijekova i sama sam uzimala oralne antidijabetike u dvije trudnoće,makar ih trudnice kakti ne smiju pit,meni su rekli da ih pijem i dalje jer sam ih pila i prije trudnoće.Za ostale lijekove ti mogu samo reć da bih vjerovala doktorima(ne zato jer sam medicinar,nego zato jer valjda 10 glava koje su se barem 15 godina školovale za to,znaju bolje nego itko drugi)...poznajem nekoliko žena sa epilepsijom recimo koje su u trudnoći morale uzimat antiepileptike,naspram kojih su ovi lijekovi za srce i masnoće vodica,pa su rodile živu i zdravu djecu.Moja kolegica s posla je imala infarkt u trudnoći i to infarkt da je bila par dana na aparatima,bez svijesti i bebica sve 5.Jedna je tek kaj je ostala trudna otrila tumor na mozgu-operacija,lijekovi,iznijela trudnoću beba sve 5.U medicini je uvijek tako-ako korist premašuje rizik,reći će ti uzimaj...
Mislim nije da ja sad tu nekaj pametujem,ali ako si već željela dijete,ako ti oni vele da se trudnoća normalno razvija,nemoj odustajat od bebice...nisu lijekovi toliko baš teratogeni kolko se farmaceutska industrija ograđuje od svega tak da ih nitko za niš ne može tužit...Mislim,eto ja sam ti napisala kaj bi ja napravila.
U svakom slučaju-sretno!


Pretrage ultrazvukom su pokazale da je beba fizički uredu izgleda, a za kromozome i ostalo moram čekati 16 tjedan za aminocentezu.
Za carski ne brinem jer sam prvi porod tako napravila i meni je puno bolje tak nego da se naprezem iskreno.
Hvala ti puno na podršci! <3




Bubica 78 -> RE: Trudnoća odmah nakon infarkta srca (3.3.2017 12:47:23)


IZVORNA PORUKA: Ivana0710

Bubice nisam nikakav strucnjak, niti ti mogu sto savjetovati, samo smatram da je odluka o zadrzavanju trudnoce ispravna i drago mi je sto si se opredjelila za nju. Ima mnogo slucajeva kao sto lidac kaze da su majke u trudnoci svasta koristile i kroz svakakve bolesti prolazile a sa bebama bude sve u redu. Jedino sto ti mogu reci to je da ti pozelim urednu i zdravu trudnocu [sm=smiley1.gif]


Više od svega bi htjela to dijete, al me užasno strah za sebe od svih tih nepoznanica a nitko ništa konkretno ne govori.
Hvala na podršci od srca <3




Bubica 78 -> RE: Trudnoća odmah nakon infarkta srca (5.3.2017 18:05:00)


IZVORNA PORUKA: danery

Situacija je nezavidna svakako zbog stanja koje je prethodilo trudnoci,a koje i dalje traje...
nego mene zanima sljedece:jesi li razgovarala s ukucanima o tome sto su odlucili lijecnici?sto oni kazu,i jeste li svi,a prvenstveno ti,spremni prihvatiti rizik (za tebe,jer koliko vidim,beba je ok)?moguce krize,pogorsanja stanja?ako jeste/jesi i ako je lijecnicka procjena da je srce ok osim tog ubacenog djelica,ja bih na tvom mjestu bez dileme zadrzala bebu...
isto tako,rodila ti tu bebu ili ne,tvoje stanje i dalje ostaje....hocu reci,moze sve proci u savrsenom redu,rodis zdravu bebicu i tvoje zdravlje ostane dobro,i svi sretni...
isto tako,bez obzira na trudnocu i lijekove,moze te sutra opet nesto zdrmati i eto ti problema....tako da,sve je to nepredvidljivo u krajnjem slucaju,ali ako se moze drzati pod kontrolom-a drzi se em lijekovima,em pregledima-svakako razmotri sve opcije i odaberi najbolje za sebe i svoju obitelj,sa ili bez bebe....

vjerujem da nije nimalo laka odluka....i ja sam cekala mjesec dana nalaz i odluku za porod,ali kod mene je bila druga situacija i bila sam nacisto jer beba je bila tesko ostecena bez mogucnosti da doceka termin i s velikim anomalijama koje ne dajh mogucnost prezivljavanja....ali da je bilo do mene i da je beba bila zdrava,mislim da bih se odlucila roditi...
sretno u odluci kakva god bila i sve najbolje ti zelim [sm=smiley31.gif]
[sm=smiley31.gif]


Da jesam razgovarala sa suprugom, sa njegovim i mojim roditeljima. Naravno svi su zabrinuti za stanje jer nije da imamo 100% povjerenje u medicinu iz apsolutno mnogo razgola i osobnih i iskustava bliskih osoba. Ne žalost ne možemo biti potpuno smireni i zadovoljni trenutnim dobrim medicinskim prognozama jer je to trenutno, a oni ne govore na osnovu bilo čega u budućnosti već se najčešće spominje moje trenutno zdravstveno stanje koje je navodno odlično a ništa od toga ne piše na papiru i potpisano, i sve što piše su nalazi bez konkretnog zaključka.
Ja nisam spremna da prihvatim nikakve veće rizike od standardno propisanih koji ne prelaze jednoznamenkaste postotke.


Inače oprostite radi kraće pauze i nejavljanja, bilo mi je malo previše svega pa sam nakon otpuštanja iz bolnice (četvrtak) uzela pauzu od svega da si odmorim glavu.
Sutra idam prvo kod svog dosadačnjeg ginekologa i kod doktorice opće prakse da bi mogla uzeti još neke uputnice i za druga mišljenja. Di će me poslati to ću vidjeti sa njima no planiram i da odem kod privatnog ginekologa i kardiologa da dobijem i njihova mišljenja nakon čega ću biti nadam se pametnija.




Bubica 78 -> RE: Trudnoća odmah nakon infarkta srca (18.3.2017 12:20:04)

Amiocentoza urađena, čekamo rezultate...




danery -> RE: Trudnoća odmah nakon infarkta srca (18.3.2017 17:28:29)


IZVORNA PORUKA: Bubica 78


IZVORNA PORUKA: danery

Situacija je nezavidna svakako zbog stanja koje je prethodilo trudnoci,a koje i dalje traje...
nego mene zanima sljedece:jesi li razgovarala s ukucanima o tome sto su odlucili lijecnici?sto oni kazu,i jeste li svi,a prvenstveno ti,spremni prihvatiti rizik (za tebe,jer koliko vidim,beba je ok)?moguce krize,pogorsanja stanja?ako jeste/jesi i ako je lijecnicka procjena da je srce ok osim tog ubacenog djelica,ja bih na tvom mjestu bez dileme zadrzala bebu...
isto tako,rodila ti tu bebu ili ne,tvoje stanje i dalje ostaje....hocu reci,moze sve proci u savrsenom redu,rodis zdravu bebicu i tvoje zdravlje ostane dobro,i svi sretni...
isto tako,bez obzira na trudnocu i lijekove,moze te sutra opet nesto zdrmati i eto ti problema....tako da,sve je to nepredvidljivo u krajnjem slucaju,ali ako se moze drzati pod kontrolom-a drzi se em lijekovima,em pregledima-svakako razmotri sve opcije i odaberi najbolje za sebe i svoju obitelj,sa ili bez bebe....

vjerujem da nije nimalo laka odluka....i ja sam cekala mjesec dana nalaz i odluku za porod,ali kod mene je bila druga situacija i bila sam nacisto jer beba je bila tesko ostecena bez mogucnosti da doceka termin i s velikim anomalijama koje ne dajh mogucnost prezivljavanja....ali da je bilo do mene i da je beba bila zdrava,mislim da bih se odlucila roditi...
sretno u odluci kakva god bila i sve najbolje ti zelim [sm=smiley31.gif]
[sm=smiley31.gif]


Da jesam razgovarala sa suprugom, sa njegovim i mojim roditeljima. Naravno svi su zabrinuti za stanje jer nije da imamo 100% povjerenje u medicinu iz apsolutno mnogo razgola i osobnih i iskustava bliskih osoba. Ne žalost ne možemo biti potpuno smireni i zadovoljni trenutnim dobrim medicinskim prognozama jer je to trenutno, a oni ne govore na osnovu bilo čega u budućnosti već se najčešće spominje moje trenutno zdravstveno stanje koje je navodno odlično a ništa od toga ne piše na papiru i potpisano, i sve što piše su nalazi bez konkretnog zaključka.
Ja nisam spremna da prihvatim nikakve veće rizike od standardno propisanih koji ne prelaze jednoznamenkaste postotke.


Inače oprostite radi kraće pauze i nejavljanja, bilo mi je malo previše svega pa sam nakon otpuštanja iz bolnice (četvrtak) uzela pauzu od svega da si odmorim glavu.
Sutra idam prvo kod svog dosadačnjeg ginekologa i kod doktorice opće prakse da bi mogla uzeti još neke uputnice i za druga mišljenja. Di će me poslati to ću vidjeti sa njima no planiram i da odem kod privatnog ginekologa i kardiologa da dobijem i njihova mišljenja nakon čega ću biti nadam se pametnija.


Razumijem te.Nimalo lako za biti u takvoj situaciji kad prakticki odlucujes o sebi,a zatim i ostalima oko tebe i kako ce sve to na vas/njih djelovati.Vazno je da ste nacisto svi i da ste slozni.
Sretno sa rezultatima amnio i svime ostalim!
[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]




hipo -> RE: Trudnoća odmah nakon infarkta srca (18.3.2017 21:55:53)

Sretno s nalazima! Znas li kada bi mogli biti gotovi? Drzim fige da dobijes uputnice za drugo misljenje. Javi sto su rekli kada stignes.




Bubica 78 -> RE: Trudnoća odmah nakon infarkta srca (18.3.2017 22:56:30)

Za dva tjedna bi trebalo da budu gotovi nalazi.
Dobila sam uputnice za drugo misljenje svakako :)
Hvala svima na podrsci <3




Bubica 78 -> RE: Trudnoća odmah nakon infarkta srca (21.4.2017 2:29:39)

Evo nakon dva tjedna ležanja na patologiji trudnoće i nakon mnoštva testova i amniocentoze mogu javiti da je sve u najboljem redu i samnom i sa bebom. Za mene kažu da sam sa zdravljem u rangu sa prosječnom zdravom trudnicom. Sve moguće dijagnoze koje sam imala su se vratile u normalu. Šećer mi ne prelazi 6 (najčešće oko 5.1-5.3) za razliku od činjenice da sam prije trudnoće imala konstantno oko 15 jedinica. Anemija kao da ne postoji, hemoglobin je u normali. Štitnjača je bila blago povišena al je i ona sad u normali. Generalno je sve normalno. Curica je zdrava i super se razvija. Promjenili su mi terapiju za srce koja sadrži 70% manje ljekova od koliko sam pila, a i to kroz par mjeseci prestajem piti. Odpustili su me, uz redovite kontrole i za sad sve teče kak spada. I dalje se nemerem otjeti dojmu da su lječnici totalno zabezeknuti mojim slučajem. Taj me moment još vujek drži, no jako sam daleko od one prestrašenje trudnice koja je 3 mjeseca nakon snažne terapije za posinfarktno stanje, saznala da je trudna i zbunjena uz gomilu još zbunjenijih lječnika nije znala di i na koju stranu.
Samo neka sve ide ispravnim tokom i krajem kolovoza curica dolazi na svijet <3




lidac0605 -> RE: Trudnoća odmah nakon infarkta srca (21.4.2017 14:54:02)

Draga Bubice ma [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] za tebe i malu zdravu curkicu....vidiš da bu sve ok na kraju...čuvaj se sad do kraja i javi nam se da znamo kak si [sm=smiley1.gif]sretno [sm=bravo.gif]




Danira -> RE: Trudnoća odmah nakon infarkta srca (22.4.2017 10:10:36)

Bubica [sm=smiley1.gif]bas mi je drago da je sve u redu,eto Bog je ucinio cudo, nek bude tako do kraja.[sm=smiley1.gif]




Stranica: [1]