Plan porođaja - za rodilišta (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Rodilište



Poruka


andydea -> Plan porođaja - za rodilišta (18.8.2014 11:36:32)

Evo s obzirom da sam mama sa velikim iskustvom ...do sada sam imala 3 prirodna vaginalan poroda. Iskustva su sva različita,neka u lošem ..neka u lijepom sječanju !
Ali ja ne želim da se ovdje (barem ne na ovoj temi ) piše o ružnim iskustvima, jer smatram da žena ako ŽELI može imati lijepi i prirodni porod. Doživjela sam ga samo jednom nažalost... Da sam se više educirala..mogla sam imati i sva 3. do sada. No dobro..da ne duljim- Tema je PLAN PORODA-
Mislim da vam sami natpis sve govori.. To je pismo uputa i vaše želje za dr., babice i svo osobllje tokom vašeg boravka od prijema do otpusta iz rodilišta.
Aktualno je kojih 2 god.,mada se o njemu jako malo piše i zna.. Nažalost ženi su nametnuta totalno kriva pravila i krive informacije opčenuto o položaju na porodu,dojenju a posebno i o njezi novorođenčeta.
Na Rodinim stranicama ima jako puno tekstova i dobrih članaka,isječka knjiga koje Vam izmeđuostalog toplo preporučam da kao trudnica pročitate..

PREPOROD RAĐANJA- Michael Odent
PRIRODNI POROĐAJ - Ina May Gaskin

Stavit ću Vam i linkove sa Rodinih stranica i moj plan porođaja za 4. porod u bolnici da vidite kako odprilike treba izgledati.
Odmah da naglasim da ovo nije obavezno..naravno to su Vaše želje...ja Vam samo želim približiti stvaran svijet u kojem živimo i da ne trebate više slušati one rečenice : " Joj a kako su rađale naše bake,mame ".. ,sad je sad i hvala Bogu na internetu i sposobnosti žene da upozna svoja prava,ostvari svoje želje..jer naravno da svaka od nas zaslužuje da ima predivan porod pun ljubavi i da donese svoje dijete u lijepom sječanju i lijepim trenucima kakvim si je ona zaželila,a ne kakvim su joj drugi zadali tempo,datume i indukacije !




andydea -> RE: Plan porođaja - za rodilišta (18.8.2014 11:37:16)

http://www.roda.hr/article/read/plan-porodaja




andydea -> RE: Plan porođaja - za rodilišta (18.8.2014 11:38:34)

Evo i mog plana porođaja:


PLAN POROĐAJA
U želji da moj porođaj prođe u najboljem redu i da u ugodnoj atmosferi donesem svoje dijete na svijet sastavljam ovaj plan poroda.

-ŽELIM biti potpuno obaviještena o apsolutno svim postupcima koji će se provoditi ili se planiraju provoditi nada mnom i mojim dijetetom.
-ŽELIM da moj suprug bude prisutan na porođaju i bude čitavo vrijeme uz mene za vrijeme porođaja.
-ŽELIM da moj suprug može fotografirati za vrijeme poroda.
-ŽELIM klizmu.
-ŽELIM POTPUNO PRIRODNI TIJEK PORODA.
-Tijekom poroda se želim neometano kretati koliko god će mi to u određenom trenutku odgovarati.
-NE ŽELIM konstantno pračenje dijeteta ctg-uređajem (već povremeno).
-NE ŽELIM da mi se porođaj niti na ijedan način ubrzava.
- Unaprijed ODBIJAM drip (infuzija sintocinona).
-Unaprijed ODBIJAM probadanje vodenjaka.
- Unaprije ODBIJAM sredstva protiv boli i za ublažavanje bolova.
-ŽELIM roditi na POROĐAJNOM STOLČIĆU ako je to u mogućnosti rodilišta .Ukoliko to iz bilo kojeg razloga ne bude moguće ŽELIM roditi u položaju koji mi u to vrijeme bude odgovarao (čučeči, četveronžni položaj,sl.).
- Unaprijed ODBIJAM epizotomiju (urez međice).
- Nakon porođaja ŽELIM da se dijete stavi odmah na moj trbuh.
ŽELIM da se pričeka sa rezanjem pupkovine do NAKON poroda posteljice.
-ŽELIM prirodan i fiziološki porod posteljice.
-Unaprijed ODBIJAM sintocin za izgon posteljice.
-Ukoliko je to moguće ŽELIM da moj muž prereže pupčanu vrpcu.
-ŽELIM podojiti odmah svoje dijete nakon poroda.
-Ukoliko je sve u redu i postoji mogučnost ,želim da se svi postupci odgode dok se ne povežem sa svojim dijetetom.
-ŽELIM da se svi postupci s novorođenčetom obavljaju uz moj prethodni pristanak i u mome prisustvu.
-Ukoliko ja ne mogu biti prisutna za vrijeme obavljanja postupka nad dijeteom, želim da moj suprug bude prisutan.
-Nakon poroda ŽELIM vidjeti posteljicu.
-Zbog dokazanih dobrobiti koje verniks ima na dijetetovo zdravlje, ŽELIM da se isti ne briše sa dijetetove kože i NE ŽELIM da se dijete kupa u rodilištu.
- NE ŽELIM da dijete bude tretirano antibiotskim kapima za oči.
ODBIJAM CIJEPITI svoje dijete u rodilištu cjepivom protiv hepatitisa B i cjepivom protiv tuberkuloze, također i davanje vitamina K.
-NE ŽELIM da se dijete uopće odvaja od mene,majke dijeteta.
-Sve postupke od previjanja,do vađenja krvi i sl. želim da se obavljaju isključivo uz moje prisustvo.
-Svoje dijete ŽELIM ISKLJUČIVO dojiti (dojenje na zahtjev).
- NE ŽELIM da se moje dijete u rodilištu nadohranjuje i odbijam da se dijetetu daje bilo kakva druga tekućina osim majčina mlijeka.
-ŽELIM da meni i novorođenčetu u posjet dođu i starija djeca (posebno sin (2g.) kojeg dojim još na zahtjev i da ako bude potrebno –omogući podoj i u večernjim satima.

U ovom planu porođaja naveli smo svoje želje. Prije poroda smo se educirali i spremni smo aktivno sudjelovati u porođaju kako bi naše želje bile ispunjene na obostrano zadovoljstvo. U slučaju hitnosti ili bilo kakve intervencije, želimo usmeno ili pismeno za istu dati svoj pristanak. U slučaju da majka , rodilja ne bude u mogučnosti dati pristanak, želimo da se za isti traži otac dijeteta.
Unaprijed hvala na Vašoj suradnji u provođenju našeg plana porođaja.






Lotte -> RE: Plan porođaja - za rodilišta (18.8.2014 14:51:54)

Lijepo [sm=bravo.gif]!

Možeš li mi objasniti zašto želiš:
da se pričeka sa rezanjem pupkovine do NAKON poroda posteljice?
da se verniks ne briše sa dijetetove kože?

Nisam upoznata koje su prednosti!?




andydea -> RE: Plan porođaja - za rodilišta (18.8.2014 16:32:30)

Neposredno nakon poroda djetetovo srce i pluća prolaze promjene prilagodbe i to brzo.
Iz vodene sredine u kojoj ga je majka hranila putem pupkovine, djete prelazi u zračni okoliš gdje se pluća moraju proširiti i tako započeti proces disanja. Dok se to događa pupkovina i dalje pulsira, čak i nakon poroda, pa beba još ima stari sustav oksigenacije koji obavlja dio posla dok se novi sustav polako uspostavlja. Prekidom pulsacije na pupkovini tjeramo bebu da vrlo brzo mora prijeći na sustav izvanmateričnog života. Mnoge majke vjeruju da bebe osjećaju paniku zbog nedostatka kisika. U najvećem broju poroda bebe se polože majci na trbuh i čeka se da pupkovina spontano prestane pulsirati. U pravilu su bebe često mirne, nježno dišu i ne plaču. Majčino tijelo predstavlja izvor topline i taj postupak poznat je kao "klokanska skrb". Tu ujedno počiva i temelj inicijative UNICEF-a i SZO "Bolnica prijatelj djece" čiji je neupitan i dokazan povoljan utjecaj na smanjenje smrtnosti i ubrzanje rasta dojenčadi. Danas se smatra da pupkovinu ne treba rezati odmah po porodu, već treba pričekati barem tri minute nakon rođenja.

Čekamo li s podvezivanjem pupkovine bebi osiguravamo višu razinu željeza u krvi u narednim mjesecima života te tako možemo spriječiti anemiju. Manja je vjerojatnost da će novorođenče biti anemično odgodimo li podvezivanje, utvrdilo je istraživanje sveučilišta Umea provedeno na 400 djece. Bebe kod kojih se odgodili rezanje pupkovine imale su mjesecima nakon rođenja višu razinu željeza spram onih kojima su pupkovinu odmah prerezali, otkrivaju švedski znanstvenici. Taj učinak traje i do šestog mjeseca starosti što se preklapa s razdobljem kada je većina beba spremna za unos željeza putem hrane.


Što se tiče verniksa i njegove važnosti :

Dijete se nakon rođenja i života u sterilnoj okolini maternice mora suočiti s brojnim stranim bakterijama. Polaganjem djeteta na majčina prsa neposredno nakon poroda i omogućavanjem ranog podoja njegova će se koža i probavni sustav kolonizirati bakterijama s majčinog tijela te će za njih kroz kolostrum dobiti antitijela. Kad se dijete neposredno nakon poroda odvoji od majke izloženo je raznim drugim bakterijama iz okoline i s liječničkog osoblja koje su potencijalno puno opasnije za njega i izlažu ga većem riziku od infekcije.
U prvom podoju novorođenče prima kolostrum - tekućinu koja se u dojkama nalazi od sredine trudnoće i savršena je hrana za prve djetetove dane. Kolostrum sadrži veliku količinu imunoglobulina i drugih zaštitnih antitijela pa se smatra ne samo prirodnom hranom već i lijekom. Zato ga se često naziva i djetetovim prvim cjepivom. Kolostrum pomaže novorođenčetu regulirati razvoj vlastitog imunog sistema. Imunoglobulini se kod prvog podoja šire u sluznici želučano-crijevnog trakta i tamo sprječavaju prodor i širenje bakterija i alergena. Kolostrum ima i laksativna svojstva – potiče i ubrzava izlazak mekonija iz bebinih crijeva, a time i izbacivanje bilirubina koji je odgovoran za žuticu kod novorođenčadi. Bogat je i vitaminom A koji štiti oči i smanjuje mogućnost infekcije.
Majčino tijelo pomaže zadržati toplinu tijela novorođenčeta što je osobito važno kod prerano rođene i djece male porođajne težine. Jedno zapanjujuće istraživanje pokazuje da se temperatura majčinih prsa povisuje za 0,5 stupnjeva Celzijusa unutar dvije minute nakon što je beba u kontaktu s njezinim prsima! Majka je najbolji grijač za svoje dijete. Dijete je nakon poroda dovoljno samo obrisati čuvajući sloj verniksa (bijela masna naslaga na koži djeteta), položiti ga na gola majčina prsa i pokriti ih zajedno jednim pokrivačem.
Kontakt kože na kožu umiruje novorođenče, ono jednoličnije diše i rad srca mu je pravilniji.
Dodir bebinih usta s majčinom bradavicom dovodi do otpuštanja hormona oksitocina u majke koji izaziva kontrakcije maternice, omogućuje prirodan porod posteljice te smanjuje dugotrajno krvarenje; potiče izlučivanje drugih hormona koji utječu na osjećaj smirenosti i opuštenosti majke te "zaljubljenosti" u svoje dijete te potiče otpuštanje mlijeka koje se stvara u dojkama.
Bez jasnih medicinskih indikacija ne bi trebalo ometati taj povezujući proces majke i djeteta koji se zbiva odmah nakon poroda.
Podoj u prvom satu života olakšava dobro postavljanje djeteta na dojku i omogućava majci dobar početak dojenja. U prvom satu nakon poroda djetetov je refleks sisanja najjači zbog čega ono lakše pravilno prihvaća dojku. Žena se zbog uspješnog prvog podoja osjeća osnaženo i s većim samopouzdanjem ulazi u razdoblje dojenja.
Istraživanja pokazuju da su kontakt koža na kožu nakon poroda i rani prvi podoj povezani s duljim isključivim dojenjem i duljim sveukupnim trajanjem dojenja što vodi k prosječno boljem zdravlju djece i smanjenoj smrtnosti djece u kasnijoj dobi. Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju da djeca isključivo doje u prvih 6 mjeseci života, te da nastave dojiti uz primjerenu dohranu do druge godine ili dulje, koliko god to majka i dijete žele.

Neposredno nakon rođenja na koži mogu biti vidljive nakupine prirodne zaštite kože tijekom trudnoće − vernix caseosa. Kako bi se održalo dobro zdravlje kože djeteta, treba dopustiti da se verniks prirodno upije ili da ga majka nježnom masažom jagodicama prstiju utrlja u kožu djeteta. Kod prenesenog djeteta koža može biti izrazito suha i ispucala jer se verniks upio u kožu prije rođenja.

Površinski sloj kože novorođenčeta mnogo je nježniji u odnosu na odraslu dob, potkožno je masno tkivo tanje, aktivnosti žlijezda lojnica i znojnica te imunosni sustav nisu u potpunosti razvijeni. Reducirane količine lipida (masti) utječu na mehanizam termoregulacije, koža je podložnija isušivanju, negativnim učincima sunca i mehaničkim podražajima.

Osim toga, površina je kože blago kisela, pH iznosi oko 5,5 − i upravo taj kiseli zaštitni sloj onemogućuje razmnožavanje štetnih bakterija i gljivica, sprečava gubitak vode i stabilizira lipide u potkožnom sloju kože. Ako se kiselost kože promijeni, ona je sklonija dehidraciji, razvoju infekcije i promjenama pri kontaktu s raznim alergenima.




evanoi -> RE: Plan porođaja - za rodilišta (19.8.2014 17:30:04)

ovo je jako dobar plan. reci mi, zašto odbijaš cijepljenje i kapi za oči?
i kome si pokazala svoj plan, u rodilištu u kojem namjeravaš roditi ili svom ginek.? zanima me kako su doktori reagirali na njega?




Pumba -> RE: Plan porođaja - za rodilišta (20.8.2014 12:30:53)

Jako interesantno, svaka čast Andy! [sm=bravo.gif]

Mene isto zanima kome to daješ kad dođeš u bolnicu? Moraju li oni to "provesti" u djelo? Mislim, ima u najmanju ruku "čudnih" da ne kažem zločestih ljudi koji će se nasmijati i odmahnuti rukom kad dođeš sa "tamo nekom listom svojih prohtjeva"... Nisam upoznata sa zakonom i tom pravnom stranom u RH ali pretpostavljam da ti znas bolje od mene te stvari, na temelju iskustva ako ničega drugoga.

Podupirem te i ovo što si nam napisala je izuzetno korisno. Hvala ti Andy [sm=smiley27.gif][sm=smiley31.gif]




andydea -> RE: Plan porođaja - za rodilišta (20.8.2014 15:20:05)

Evanoi cjepivo odbijam jer se ne slazem da se u moju bebu vec od prvog dana ubrizgavaju virusi i strana tijela..To je opet prica za sebe..pisala sam negdje i na tu temu na RR pa probaj naci..Veliki sam protivnik cjepljenja..! Kapi za oci zato jer sadrze antibiotik i smatram da je to potpuno nepotrebno za tek rodjenu bebu..I kao sto sam prije napisala ..ne zelim nikakvu kemiju ni ljekove kako za sebe tako ni za svoje tek rodjeno dijete.
Pumba nema tog zakona u RH koji tebe moze prisiliti na nesto sto ne zelis..Plan poroda se nosi sa sobom u rodiliste i naglasis kod prijema da ga imas..Kad ulazis u predradjaonu odmah kazes babici koja te vodi da procita i ona skupa sa dr.koja je tada dezurna mora ispostvovati sve tvoje zelje !- Uvijek se mozes pozvati na zastitu i ljudska prava..A to dali se bojim tuzbi za cjepljenje - jer tu te jedino mogu krivicno goniti..NE ne bojim se nikoga ! To su moja djeca i ja odlucujem za njihovo zdravlje i zivot !
Znaci o porodjajnom planu ovisis ti i tvoj stav..tvoja odlucnost !
Napravljen je da se zeni omoguci izbor i sto prirodniji porod..onakav kakav treba i biti..s obzirom da vecina bolnica slovi kao prijatelj djece tesko da ce netko odbiti to pismo !




andydea -> RE: Plan porođaja - za rodilišta (20.8.2014 15:22:02)


Pumba hvala na podrsci..ljubim te <3




mama3.put -> RE: Plan porođaja - za rodilišta (20.8.2014 16:44:42)

Odlicna tema i super sastavljen plan poroda![sm=bravo.gif]andy
Sviđa mi se kako razmisljas,citala sam dosta o tome tokom trudnoce,nekada to nije bila praksa kod nas ali i.mi napredujemo po tom pitanju[sm=bravo.gif]
I sama razmisljam sastaviti pp i imati ga uz sve papire za bolnicu,gurnuti im pod nos i traziti da se ispostuje jer radi se o mojem djetetu i meni i naravno da mi nije svejedno
Imala sam jedan prirodni porod onako spontano i to je zbilja najdivnije iskustvo!Naravno u slucaju bilo kakvih komplikacija ne bih riskirala i pristala bi na intervencije zbog sigurnosti bebe i mene jer nam je to na kraju i najvaznije!




elina -> RE: Plan porođaja - za rodilišta (17.9.2014 11:39:26)

andydea.....sviđa mi se tvoj popis i imaš potpuno pravo! Nadam se da će ispoštivat sve to što si napisala!Brzo se bliži "taj dan".... pa kad se oporavite ti i beba javi kako je sve prošlo! Sretno!!




andydea -> RE: Plan porođaja - za rodilišta (6.12.2014 7:59:27)

Evo da javim kako je prošlo..
Prošlo je već mjesec dana,ne mogu vjerovati...
Bio je 4.11. moj klasični pregled na Sv.Duhu i kad sam došla ginek. mi je rekla da ostajem jer sam otvorena 5 prstiju..Noć prije sam osjetila jače trudiće ali se nisam zamarala jer sam trudove koji su bili nepravilnih razmaka osjećala puna 3 tj.Čak sam 3tj.prije termina i bila u rodilištu,ali vratila sam se doma,jer nisam željela ništa na silu izazivati..bez obzira na jake ali nepravilne trudove..čekala sam i znala da nas dvije to možemo odraditi prirodno [sm=smiley1.gif]

Da se vratimo na 4.11.-znaći ujedno i moj termin..ostajem u rodilištu,zovem oko 13h muža da ide doma i nahrani Di ,spremi curke za školu..i Di odvede frendici na čuvanje...i neka žuri nazad jer bi moglo krenuti svaki čas..Polako osjećam tupu bol,trudovi..ali razmak 10 min.-ništa strašno !
Dolazim gore u rodilište,čekaona puna..taj dan bila je ludnica !
Sve obavljamo polako...Imala sam odličnu ginek.dole na prijemu i rekla je da je danas dežurna,dolazi gore u 14h i ona bude me porodila..ja potpuno smirena i sigurna u sebe..Pristajem na vađenje krvi,tlak,klistir..dajem podatke..muž dolazi oko 15h..odem se otuširati jer trudovi kreću lagano ali sigurno..sve češće..u16h zovu me da legnem i stvljaju me na ctg..nešto curka,kažu plodna..još nisam u boxu,već u predrađaoni..čekam dolazi moja ginek.i obavlja pregled. 8 PRSTIJU OTVORENA -to je to...puca vodenjak ,ona mi još pomaže probušiti do kraja na moj pristanak da se ne mučim dugo,jer sam imala jako elastičnu opnui čvrstu..

Nakon toga se sve odvija tako brzo i jako intenzivno bolno iz minute u minuti..da sam mislila da neću stići ni do boxa..Kad su vidjeli da je to sve češće,odlazim u box..zovu mog muža.
Ne prihvačam nikakve ljekove,drip,epiduralnu..ništa..Oni sve uvažavaju,za sve pitaju..svi su odmah na početku pročitali moj porođajni plan...Upozorili su me odmah šta može ,šta ne..npr. nemaju stolčić,ako dođe do komplikacija..bla..bla..
Lijepo smo razgovarali i svaka pohvala za suradnju !
U 16.48 h rođena je naša velika princeza..baš onako kako sam željela,potpuno prirodno,bez ičeka..beba od 4,460g, 54cm-nisam ni šivana..
Nakon toga kreće sve..Opet ponavljam ne želim kupanje bebe,cjepljenje..odvajanje..Opet sve uvažavaju bez problema !
Dolazimo dole na odjel..sve odlično..čak sam i hranu (menu) imala vegetarijanski..ja sam inače veganka,pa vas pitaju dali se posebno hranite..eto jedan veliki plus za bolnicu..Osjećala sam se kao princeza..ali svejedno sam htjela što prije doma mužu i djeci.
Evo i da skratim,na zahtjev sam drugi dan išla doma,moja MR je potpuno zdrava beba,puno doji,spava i kaka [sm=smiley36.gif][sm=smiley1.gif]...a ja sam sretna što sam ovaj put zaista imala divno iskustvo sa rodilištem,osobljem i što je prošlo točno onako kako sam sve zamišljala i željela !Mame ne bojite se izraziti svoje želje..Vi imate potpuno pravo na to..Porod bi trebao biti predivno iskustvo,jer se rađa novi život,a ne ružno i traumatično !




Tia00000 -> RE: Plan porođaja - za rodilišta (6.12.2014 12:01:55)

Andydea, jako lijepa priča i iskustvo. Doista bi svakoj ženi trebalo biti tako. Volim pročitati tuđa iskustva, posebno pozitivna koja mi dadnu dodatni vjetar u leđa i ohrabrenje.




sorina -> RE: Plan porođaja - za rodilišta (14.12.2014 17:36:37)

Andydea prekrasna priča i porod. Baš sam se raznježila.[sm=smiley1.gif] Stvarno bi svačiji porod morao biti prekrasno iskustvo jer to uistinu i jeste,ali nažalost nisu svi liječnici,ni sestre za suradnju niti uvažavaju želje rodilja.
Moj drugi porod je bio vrlo sličan tvom. Potpuno prirodan i bez trauma. [sm=smiley1.gif]

[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]




Stranica: [1]