Peta bolest (parvovirus B19, infekciozni eritem) (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Razgovori u očekivanju (djeteta)

Poruka

inesica -> Peta bolest (parvovirus B19, infekciozni eritem) (25.5.2013 14:44:41)

U obliznjem vrticu (u nasem jos ne) pojavila se peta bolest i ravnateljica nas je upozorila na to jer sam trudna, da je najbolje da ja ne dolazim po dijete i tako to...
Zanima me znate li nekoga tko je ovo prebolio u trudnoci kakav je bio ishod?
Ja sam zagazila u 23. tjedan a vidim najveca je opasnost za friske trudnice, ishod cak moze biti fatalan. Procjena je da 50 % zena ovo preboli ranije a komplikacije po dijete variraju do 5 % i to obicno u prvom tromjesecju trudnoce.
Razmisljam s prakticne strane koja je korist da ne vodim dijete u vrtic ako ce on biti u dodiru s drugom djecom, logika mi kaze da bi i on trebao biti kod kuce. Zbog krvarenja 12. tjednu bila sam na strogom mirovanju i ako mi dijete dodje kuci morat cu ga cijelo vrijeme dizati u krevetic, na hranilicu, a savjetuje mi se i dalje da to ne radim pa kad smo zajedno kod kuce uvijek ga mm dize. E sad, mozda je najjednostavnije napraviti analizu krvi da se vidi jesam li to vec preboljela...
Molim vasa iskustva, misljenja i savjete podijelite sa mnom.

mamacita -> RE: Peta bolest (parvovirus B19, infekciozni eritem) (25.5.2013 15:21:07)

Uistinu nisam prije cula za petu bolest. No, svakako bih preporucila da dijete bude kod kuce, jer to je i kao sa kozicama, vjerujem, stoga zbog predostroznosti budi na oprezu.

anne -> RE: Peta bolest (parvovirus B19, infekciozni eritem) (25.5.2013 20:30:00)

I mi smo u vrtiću imali petu bolest.
Brzo se pojavio kao rašireni osip pa smo zvali roditelje.
Djeca su zarazna i prije nego se osip pojavi i nema liječenja pa nismo nikakve mjere poduzimali. Niti posebno upozoravali trudnice.

"Infekciozni eritem (poznata još i kao peta osipna bolest) infektivna je bolest laganog kliničkog tijeka koju uzrokuje Parvovirus B19. Najčešće obolijevaju djeca od 5 do 14 godina, a prenosi se kapljičnim putem te preko krvi i krvnih derivata. Ono što je za nju karakteristično upravo je krupnomrljasti osip koji se javlja na mahove i u fazama, smješten pretežito na licu te na gornjim i donjim ekstremitetima. Kako se promjene spajaju i šire, a u središtu dolazi do blijeđenja kože, dolazi do razvoja karakterističnog crteža poput zemljopisne karte ili mreže. Rijetko i na sluznici ždrijela mogu biti prisutne tamnocrvene mrlje (enantem).
Liječenje u tipičnim slučajevima nije potrebno, dok mjere izolacije školske djece nisu potrebne zbog lagane prirode bolesti i zbog činjenice da su djeca zarazna i prije izbijanja osipa."
http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/19885/djecje-osipne-bolesti.html

inesica -> RE: Peta bolest (parvovirus B19, infekciozni eritem) (25.5.2013 21:56:21)

Da, kao sto kazem, na nasim stranicama jako malo pisu o posljedicama na trudnocu. Medjutim moguca je anemija i gubitak ploda. Vani rade infuziju u pupcanu vrpcu ako je potrebno lijecenje, ne znam rade li uopce tako sto kod nas jer nigdje nista nisam procitala.
Nemam tako crne misli jer se to zaista dogadja u malom postotku slucajeva, ali volim sve znati na vrijeme.
Mozda se javi netko s primjerom...

Stranica: [1]