|
Sunshine28 -> RE: Upute za bebe (13.5.2013 16:19:50)
|
evo mojih savjeta, dobila sam ih vecinom na tecaju za trudnice, pokoji od patronazne, vecinu od mame, sestre, prijateljica i interneta [sm=smiley1.gif] široki povoj - važniji za curice nego za decke, ja imam curicu, od prvog dana je nosila široki povoj skorz dok nije napunila 2 mjeseca, savjetuje se nositi do puna tri mjeseca ali ja ju nisam htjela vise "muciti", povoj joj je smetao za lezanje na stomaku... preprucam kupiti gotovi povez na čičak (ima u adaxu, kosta oko 40kn), s njim nema muke oko stavljanja kao sa onim groznim pelenama D3 kapi - dobit ce ih na recept od ped. kada prvi puta odete - meni su rekli u bolnici da odem kada beba napuni 1 mj., tako je i bilo, treba ih davati, jednom dnevno, 3 kapi prije obroka, ako ti je beba ok nikakvi drugi vitamini nisu potrebni kreme - u principu svaka ta djecja krema za guzu je ok, ja sam ih skoro sve isprobala, ostala sam na Penaten dječjoj kremi jer mi se cini najbolja...ostatak tjela bebi mazati po potrebi, ako vidis da joj je koza suha na nekim mjestim....npr. moja Em je imala suhu kozu na tubuhu od one mrezice koja je drzala povoj od pupka...mazala sam malo sa hipp uljem za bebe....ako joj zelis mazati tjelo iz bilo kojih razloga ne treba bebu mazati cijelu da joj se ne zatvore pore. npr. ako mazes rukice jedan dan namazi podlaktice, drugi dan nadlaktice, ako mazes trup - jedan dan mazi leđa, jedan dan trbuh... čišćenje - nos i uhice onim štapićem za uši, a okice namocenom balzinicom...ja sam moju Em od prvog dana kupala i prala joj kosicu svaki dan....voda u kadicu visne cca. 10cm, treba biti oko 37 stupenjeva (da je tebi ugodno na dodir na lakat), u vodu jedna tetra pelena...ubacis bebu, malo pomocis, malo gela za pranje (ja sam koristila hipp gel za pranje kosu i tijela), glavicu mocic zadnju, isperes tom istom vodom iz kadice i beba van, u rucnik sa kapicom i dobro posusiti kosicu rucnikom (ako duza moze i malo fenom) - puno ljudi je protiv mog nacina ali ja sam frik za higijenom i smatram ako netko cijeli dan kaki i piski po sebi i znoji se od plakanja zbog grceva zasluzuje postanu kupku![sm=smiley1.gif] bocice - mi koristimo od prvog dana, a i danas (sada smo 8 mj.) NUK first choice 1 - odlicne su! imala sam i imam jednu za mlijeko (300ml.), jednu za čaj (150ml.) - ja nisam dojila, a prepruca se bebama koje piju formulu davati i caj - kada sam kupila sterilzirala sam ju prokuhavanjem, kasnije, nako svake upotrebe prala u toploj vodi, sa onom četkom za bočice i Čarli baby detergentom...kasnije sam presla na obicni Čarli, nikakva razlika (osim u 15kn uštede)...sisac promjeniti kada pobijeli... gčevi - nama su djelovale iskuljucivo Bio Gaia kapi, ima ih u ljekrani, 89 kuna, das pet kapi prije jela....kako bebe grcevi vise love po noci nego po dan (a i nama je lakse ako smo budne po danu nego po noci) preporucam kapi dati pred nocno spavanje - puno ljudi lupa gluposti i kaze da te kapi treba davati ujutro prije dorucka sto je presmjesno obzirom da male bebe na znaju sto je "jutro" i "dorucak", njihov se svjet sastoji od izmjene spavanja i hranjenja[sm=smiley1.gif] pelene i ostalo - mi smo do velicine 3 koristili Pampers permium, kada smo dosli do br. 4 presli na Pampers active baby koji je povoljniji a jednako dobar kao premium...ima i puno jeftinijih pelena, ali ako ti ista znaci, moja Em se u 8 mjesci svog malog zivota nije niti jedno propiskila ili prokakila...a od 6. tjedna spava cijelu noc, bez buđenja, 11-12 sati u komadu, u jednoj peleni...tak da....vlazne maramice - kupujem uvijek oni economy pakiranje Pampers fresh 6x68, oko 55 kn je, taj nam je jedan paket dovoljan za mjesec dana....odlicne su mi i Penaten maramice, ali su malo skupe i tesko ih je naci... i najvaznije - daj sve od sebe da ti beba na spavanje ide uvijek u svoj krevetic, sama, ako zanemaris trud na tom podrucuju izvadit ju iz svog kreveta neces dok ne krene u skolu...to je najdragocijeniji savjet koji sam ja dobila (od sestre), moja Em je spavala u koljevci odmah do moje strane kreveta, uspavam ju i u krevetic...nakon 3-4 tjedan pocela sam polako odmicati koljevku od sebe, svakih par dana deset__ak cm i za mjesec dana je zavrsila u kutu sobe gdje je i danas, skroz zadovoljna, spava sama, u mraku i tisini [sm=smiley1.gif] pretpostvljam da je, ako dojis, lakse drzati ju kraj sebe u krevetu, kada kmekne samo izvadis cicu i kada pojede ili se smiri nastavis spavati, ali eto...
|
|
|
|