Prerano odvikavanje od pelena može naškoditi djeci (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Djeca

Poruka

Ruža -> Prerano odvikavanje od pelena može naškoditi djeci (17.1.2013 20:44:11)

Naletjela sam na zanimljiv članak. Što mislite o njemu? Točno ono što je mene moj stari pedić uvjeravao.[sm=smiley1.gif]
Kad ste vi vašu dječicu krenuli odvikavati od pelena? Moje je prestao nositi pelenu sa 2,8 g. Dugo smo bili pelenaši.[sm=smiley36.gif]

"Roditelji koji djecu odvikavaju od pelena prije treće godine života, možda čine veliku grešku, tvrde stručnjaci pedijatrijske urologije.

Dr. Steve Hodges, profesor na univerzitetu Wake Forest u Sjevernoj Karolini, kaže da prerano odvikavanje nije preporučljivo, jer mokraćni mjehur u toj dobi nije dovoljno razvijen.

Također, može doći do zatvora, oštećenja bubrega, pa čak i infekcije mokraćnog sistema, jer mala djeca ne bi smjela dugo trpjeti, a to je upravo ono što se dešava pri odvikavanju.

Dr. Hodges je napisao knjigu koja raskrinkava mitove o odvikavanju od pelena u ranoj dobi, prije treće godine. On kaže da bebe trebaju imati „nesputano mokrenje“ na način da mogu odgovoriti potrebama svoga organizma.

Ako se počne sa odvikavanjem prerano, to bi moglo dovesti do niza problema. "Gotovo svi problemi vezani za odvikavanje – nezgode na javnim mjestima, mokrenje u krevet, infekcije mokraćnog sistema - odnose se na hronično zadržavanje urina ili stolice" - piše Dr. Hodges.

“Djeca koja se odvikavaju od pelene prerano mogu se veoma brzo suočiti sa veoma teškim problemima.“ Dr. Hodges, koji vodi kliniku, rekao je da su njegovi pacijenti koji imaju hronične urinarne probleme obično odvikavani od pelena prije treće godine života.

I brojevi ukazuju na povećanje problema ove prirode. Odlazak doktoru zbog zatvora kod djece se učetverostručio u posljednjem desetljeću, kako prenosi časopis Journal of Neurogastroenterology and Motility.

Više: Odvikavanje od pelena

Osim toga, osam posto djevojčica dobije infekcije mokraćnog sistema do dobi od sedam godina, što uzrokuje 14 posto svih posjeta hitnim medicinskim službama, tvrdi dr. Eric Jones sa medicinskog fakulteta Baylor i dječje bolnice Texas.

Samo u SAD-u, oko 5 miliona djece mokri u krevet, uključujući i oko 20 posto petogodišnjaka, 12 posto od šestogodišnjaka i 10 posto od sedmogodišnjaka. Dr. Hodges vjeruje da svi ti brojevi istiniti.

„Budući da roditelji imaju tendenciju da vjeruju da su problemi vezani za odvikavanje od pelene normalni, mnogi misle da uopće nije alarmantno ako moraju, zbog nastalih komplikacija, voditi dijete doktoru.“ - rekao je, te dodao – „ Mokraćnom mjehuru je potrebno oko tri ili četiri godine da se u potpunosti razvije, a nesputano mokrenja (čitaj: pelene) omogućava maksimalni rast."

Renata RR -> RE: Prerano odvikavanje od pelena može naškoditi djeci (17.1.2013 21:03:57)

Zanimljivo...

Sin je skinuo pelene negdje s 2,5 godine, neko vrijeme smo mu još stavljali pelenu ponoći. Nezgode su nam se događale rijetko...

Za kći mi je pedijatrica preporučila da ju već s 1 godinom počinjem stavljati na kahlicu, što mi je bilo malo čudno, zbog toga sam i postavila temu o tome kada ste djecu počeli stavljati na kahlicu.

Mislim da je pravo vrijeme individualno.. Za sina smo skužili da je vrijeme kada je ljeti na bazenu hodao piškiti uvijek na jedan te isti stup, znači mogao se kontrolirati. [sm=smiley36.gif]

Krky -> RE: Prerano odvikavanje od pelena može naškoditi djeci (18.1.2013 0:05:25)

Uhhh...a prekasno škodi roditeljima

pincirotvajler -> RE: Prerano odvikavanje od pelena može naškoditi djeci (18.1.2013 8:31:08)

sa 2.4mj krenuli

sarah_zg -> RE: Prerano odvikavanje od pelena može naškoditi djeci (18.1.2013 9:17:29)

Mi smo krenuli negdje s 2 god i 4 mj., na moje inzistiranje, on nije bio baš nešto posebno oduševljen, ali pi pi je skužio odmah, ali kakanje... jao majko, baš i ne, dosta puta se u gaće pokakao, ali ja nisam odustajala i nakon nekog vremena je skužio foru, onda smo noćnu imali još koji mjesec, a sad mi se čini kao da ih nikad nismo ni nosili. Dakle, negdje s 2 i pol se kao skroz odviknuo. Ima i koji se i prije i koji se kasnije.
Mislim da s drugim neću toliko inzistirati, nego čekati jer na karaju je tako svejedno jel se odviknuo s 2 ili 2.6 ili 2.8.... ili 3
Malo ih je s tri u pelenama, stvarno, al ja sam mislila ako se ne odvikne tad kad sam ja zamislila da će krenut u vrtićku skupinu, imat pelene, ...
Al na iskustvu se uči, zar ne?

danery -> RE: Prerano odvikavanje od pelena može naškoditi djeci (18.1.2013 9:39:29)

uff,bejb je prije 2.godine sama tražila da joj skinem,da piški u travicu [sm=smiley36.gif]
vidjela našu malu frendicu,pa htjela kao ona i eto,tako je počelo,i sa lonkom,i sa odvikavanjem....uopće nisam planirala...
sada ima još noćnu,jer se povremeno popiški u snu...
imala je period kad se sama budila u noći da piški,pa kad smo bili na moru,prestala,i ja sam joj ostavila tu noćnu....polako,pa će se odviknuti [sm=smiley1.gif]

svrcica -> RE: Prerano odvikavanje od pelena može naškoditi djeci (18.1.2013 10:20:08)

Ma ja ne vjerujem u ovo. Pa nekad kad su djeca nosila platnene pelene, odvikavali su ih sve sa godinu dana. Jest da je onda bilo lakše, jer su djeca osjetila kad su mokra, a s jednokratnima to ne osjete. Ali opet... Na kraju krajeva, kažu da te jednokratne mogu uzrokovati neplodnost kod dečkića zbog toga što im je u njima prevruće i zato što ih nose puno dulje nego su se nekad nosile platnene. Ja ću pokušat na ljeto odviknut svog malog od pelena, a neće imati ni punih 2 godine.
Kaže mi prijateljica koja ima dvoje djece da je mala počela kopirati malog i sad i ona ide na tutu. Stara je kao i moj Mateo. Pa kaj da joj brani da ide na tutu? Da pričeka još dvije godine?

*angelina* -> RE: Prerano odvikavanje od pelena može naškoditi djeci (18.1.2013 10:46:49)

ja sam ljetos ponudila sinu lonu, i on je bio odusevljen a imao je godinu i 8 mjeseci...i tako smo isli redovito jedno 2mj i onda samo odjednom nije htio vise ici,kao da se neceg uplasio..sad mu isto ponudim ali uvjek odbije,i sakrije se ispod stola da obavi svoje u pelenu[sm=smiley36.gif] trenutno ima 2 god i 3 mjeseca,i mislim da necu vise inzistirati dok ne zatopli pa ga budem mogla pustati onako samo u gacicama da trci po kuci i po dvoristu

andydea -> RE: Prerano odvikavanje od pelena može naškoditi djeci (18.1.2013 12:42:39)

Ja se isto ne bi složila sa ovim gore tekstom[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Moja prva curka se skinula iz pelene sa 1,5 god.sama je išla na tutu a na moru preko noći prestala...[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
S drugom kćeri sam imala problem,jer je otkrivena alergija na pelene[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley13.gif[/image]...imala je i dermatitis i osipe po tjelu...joj kad se samo sjetim...sada isto ima suhu kožu,ali sve je ok...međutim već sa nepunih godinu dana mi smo morali skinuti pelenu,i samo za noć je imala...i tako do ljeta,znači isto sa nekih 1i 3-4 mj.se odvikla...od tada je nestao i dermatitis i osip[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]...
Imale su tute u sobi i rolu wc i nikad nas nisu budile,osim ak su kakale[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]...sve je bilo super
Curice su puno zrelije u toj dobi i bolje prihvačaju nego dečki...vidjet čemo sada kako će moj DI prihvatiti ponudu tute na ljeto[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Ali daleko od toga ja sam protiv bilo kakve prisile ...moje curke su se same skidale i tražile na tutu[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]...

seraphyme -> RE: Prerano odvikavanje od pelena može naškoditi djeci (18.1.2013 12:54:02)

mislim da nije problem u dobi nego u prisili.

cuba -> RE: Prerano odvikavanje od pelena može naškoditi djeci (18.1.2013 12:54:11)

Ja sam sa R planirala početi sa odvikavanjem između 2-3god, znači na ljeto kada bi imao 2,5god. Međutim ljeto prije sam primjetila da uvečer kod tuširanja kad mu kažem da se prvo popiški on to i napravi. Znači razumije što se od njega traži. Isto je bilo i za stolicu. Čučnio bi, zacrvenio i rekao mi: "mama kaki", znači kuži i to. I na savjet mame i još par prijateljica da čisto probam 10ak dana pa ako ide super ako ne, ništa, sam se odlučila probati sa odvikavanjem.
Kupili smo dovoljno gaćica, tutu, nastavak za wc i krenuli. Kakiti je skužio iz prve a pišiti u roku od tjedan dana[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] Tako da se moj frajer u potpunosti odviknuo pelena (dnevne i noćne) sa 1god i 8mj[sm=smiley4.gif]

baby20 -> RE: Prerano odvikavanje od pelena može naškoditi djeci (19.2.2013 21:59:46)

evo mi smo baš u fazi odvikavanja! imamo 22mj. odvikavanje je počelo na njezin zahtjev za sv. Nikolu! to me iznenadilo jer je tada imala 19,5mjeseci! 4 dana je obavezno sama tražila tutu, a onda je jedan dan otišla kod bake i dede u kuhinju i zaigrala se sa micom, pa joj je pobjeglo i pametni deda i baka na nju, da kaj je to napravila, kako se mogla zapiškiti... i malena više nije htjea ni pogledat u tutu! i sad smo pred 3 tjedna opet odlučile ići na tutu (opet njezina želja)! po cijeli dan smo bez pelene čak i za vrijeme popodnevnog spavanja, jedino joj stavim na večer, ali me u jutro budi da ju nosim na tutu i pelena je suha već tjedan dana! tako da mislim skinut i noćnu pelenu! [sm=smiley1.gif]

ruwenzor -> RE: Prerano odvikavanje od pelena može naškoditi djeci (20.2.2013 7:15:47)

N je krenula na tutu prije 1. rođendana, sa nekih 13 mj nije htjela piškiti i kakiti u pelenu (makar ju je imala na sebi) nego je čekala da dođemo do tute, mogla je izdržati do pola sata od kad je rekla da treba. Pelena joj je i prek noći bila suha.

Ali onda je došla u jaslice (15 mj), tete ju nisu doživljavale jer "ne može dijete prije 2 godine osjetiti potrebu", pa je sad u jaslicama u pelenama jer neće ju stavljati na wc/tutu, a doma je u gaćama

A kaj se "nesputanog mokrenja" tiče, mogla sam joj sto puta reći nek piški u pelenu al ak nije u jaslicama ona traži wc. I onda nesputano mokri.

Ne vjerujem da odvikavanje od pelena prije 2 godine može škoditi dijetetu, ako je okolina doslijedna, moja generacija i generacije prije mene su davno prije 2 godine itakak dobro znali kontrolirati mjehur i ne vjerujem da su nam radi toga nastupile negativne poslijedice.

mamacita -> RE: Prerano odvikavanje od pelena može naškoditi djeci (20.2.2013 11:26:57)

Ja se slazem sa prvim postom! Naime, prerano odvikavanje od pelena stetilo je mojim zivcima, jer onako zgrcena gledala sam u kahlicu i u dijete kojemu se uopce nije tamo sjedilo i po pola sata! Tada sam rekla DOSTA! I svi 4 su nosili pelene dok sami nisu odlucili da su postali "veliki" i da bi vrlo rado isprobali WC! Sada svi pisaju u WC k'o veliki hehehehehe.

ana85 -> RE: Prerano odvikavanje od pelena može naškoditi djeci (24.2.2013 8:08:42)

Ema ima 19 mj. i da nije zima, odvikla bi ju od pelena, jer se sama sjedne na tutu i kaka u pelenu a ponekad i traži na wc, pa joj znam skinuti pelenu i staviti na školjku ali još do sad ništa nije obavila. Čim zatopli, skidam joj pelene.

Fever -> RE: Prerano odvikavanje od pelena može naškoditi djeci (24.2.2013 22:33:30)

mi smo se odlučili nedavno za 2.rođendan da bi krenuli onako čisto da ju upoznamo sa svime i kupili sve potrebito međutim moja kokaa baš i nije zainteresirana....kao super joj je dok prijateljia njena traži na školjku ali ona neće....večeras prije kupanja ja ju molim da se popiški prije ali nije htjela, ali zato iza je sjela na tutu ispred tv-a i kao fol sjedne, digne se i tako sto puta.....ja joj pričam kako joj je super bez pelene i nije guza mokra i kupit će mama kitty i minnie gačice, ali neću forsirat iako stiže druga bebolina pa nam dvoje pelene u budžetu malo to much ali bolje polako nego prisilno pa sve naopako

Stranica: [1]