Učite li djecu kako koristiti mozak? (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Djeca

Poruka

inesica -> Učite li djecu kako koristiti mozak? (1.3.2012 22:09:06)

Malo smjesan naziv teme, ali dobar za privuci roditelje[sm=smiley36.gif]. Dakle, upravo sam naletjela na ovaj video http://www.youtube.com/watch?v=-E7GWiEjju4 gdje dr. objasnjava na koji nacin mozak prirodno funkcionira, i na sto treba obratiti paznju kod djece predskolskog uzrasta. Savjetujem da ga pogledate u cjelini, cak i ako vas pocetak ne privuce (mozda nas ima i takvih?), meni je tema jako zanimljiva i htjela sam ju podijeliti s vama. Postoji i knjiga koja uvodi u VTC sustav ucenja, i moze se nabaviti pri nasoj Mensi za samo 50 kn.
Javite dojmove :)

Njofra -> RE: Učite li djecu kako koristiti mozak? (4.3.2012 7:51:16)

Jako zanimljivo i poučno predavanje. Pohvala Ines što si podjelila s nama predavanje. Eto ja bi se složila sa doktorom žao mi je što nisam ranije razmišljala na taj način ali eto nije još kasno, a prijedlog za buduće mame i one koje imaju djecu dobi od 3 godine svakako vrijedi pogledati. Hm, dr. je spomenuo mislim prosjek 3 sata da djeca provode na kompu igrajući igre, ne znam zašto nitko nije reagirao na ovu temu, zanima me ima li tko da njegovo dijete provede i duže (eto sad je bilo ružno vrijeme hladno.. recimo zato) plus gledanje tw-a u toku dana u kombinaciji s igricama. Kod mene se iskreno znalo dogoditi da se radi o dužem periodu igrica i crtića. I dan danas vodim borbe protiv kompa i crtića.

Malo off topic, nisam dugoooo bila na raji jer nisam uhvatila vremena ali tu i tam škicnem bez logiranja i evo baš naletila na zanimljivu temu, ne kažem da nema zanimljivih tema samo meni baš ova dobro došla.

inesica -> RE: Učite li djecu kako koristiti mozak? (4.3.2012 21:29:17)

Njofra, kao sto vidis, izgleda ova tema nikoga ne zanima, meni to stvarno nije jasno [sm=zmeden.gif] bar da dodje netko pa popljuje to o cemu je covjek pricao, bilo sto...a ono "bez komentara" [sm=smiley13.gif] I to mi je jos tuznije.
Ja sam inace sto se tice kompjutera, igrica i sl. bila zaista ovisnik, i znam kako je to djelovalo na moju psihu, iako nikad sadrzaji nisu bili nasilni, medjutim, nekako otupi covjek s vremenom. I navukli su me poslije na taj FB, ne znam zasto sam se nagovorila na to, sad mi je postao svakodnevica. Uvijek mislim odjaviti profil, ali me nesto zadrzi. Hocu reci, djeci je danas jako tesko biti u drustvu gdje svi imaju najnovije mobitele, igrice, kompjutere...a roditelji im ni malo ne pomazu :( pitam se kako ce ove novije generacije funkcionirati za 20-30 godina ako se ovako nastavi. Hoce li uopce postojati drustveni zivot u smislu socijalizacije razgovorom "u cetiri oka"??

Ruža -> RE: Učite li djecu kako koristiti mozak? (4.3.2012 22:25:42)

Inesica bravo za temu![sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] Video me oduševio i zamislio isto tako.
Često se i sama zamislim koliko gubimo socijalne vještine koristeći sva ta tehnologijska čuda i iskreno često imam grižnju savijesti zbog vremena koje provedem na internetu i koliko sam u biti ovisna, a da toga nisam ni svjesna. A sve to vrijeme itekako mogu bolje i kvalitetnije iskoristiti.[sm=smiley13.gif]
Na sreću Đurac mi je mali hiperaktivac, tako da nema te igrice ili crtića koji bi njega zadržao uz lap ili komp duže od 10 minuta i zahvaljujem Bogu na tome. Draže mi je da je uz legiće, skakanje i psa nego uz komp, premda ponekad poželim da se pola stat udubi u nešto takvo da obavim posao u miru.[sm=smiley9.gif]

mala pcelica -> RE: Učite li djecu kako koristiti mozak? (5.3.2012 10:35:07)

[sm=bravo.gif] za video stvarno je super
a ruzu potpisujem od riječi do riječi [sm=smiley1.gif]

kanader -> RE: Učite li djecu kako koristiti mozak? (5.3.2012 10:59:00)

sa ovim smo se susreli kod odabira vrtića a i moja pok.žena je bila odgajatelj sa završenim dodatnim montesori i waldorfskim programom..ugl uvijek djecu potičem da krenu sami rješavati problem jer je to najbolje učenje, a i bili su upisani u vrtiće sa takvim programima, što je stvarno se pokazalo učinkovito kako kod učenja matematike tako i kod socijalnih vještina...e sad tv i komp strogo nadzirem vremenski, a i na sreću nemaju baš nekih potreba za tim..obzirom da nas je puna kuća[sm=smiley1.gif]uvijek imaju neku zajedničku akciju

ruwenzor -> RE: Učite li djecu kako koristiti mozak? (5.3.2012 16:40:25)

inesice tnx na linku [sm=smiley20.gif]
slažem se s time da se djeca trebaju igrati i biti što aktivnija, fizički i mentalno, a što manje gledati telku i "visiti" na kompu

lukici -> RE: Učite li djecu kako koristiti mozak? (9.3.2012 22:17:10)

super

Emina mama -> RE: Učite li djecu kako koristiti mozak? (8.4.2012 2:22:46)

Video sam pogledala prije nešto više od mjesec dana, i iskreno...od tad dopuštam Emi više stvari kao što su skakanje, vrtnje u krug i sl. i moram priznati da se sada sama penje na stolicu da sjedne...više ne želi u hranilicu...počela se sama penjati na ljuljačku...i to vrlo spretno!
Do nedavno sam mislila da je malo šeprtljava i strašljiva, ali zapravo je preplašena od strane nas...roditelja, djedova, baki i dr.
Podržavam sve doktorove smjernice i slažem se u svemu...normalno je paziti na dijete da se ne ozlijedi, ali ne moramo ga staviti pod ''stakleno zvono''!

I još nešto, nisam sigurna da spada pod ovu temu....[sm=zmeden.gif]
...zanima me vaše mišljenje o Emi...neznam koliko je to čest slučaj, ali Ema sa svoje 2 godine broji do 10....nekad ispusti 6 (slično joj je broju 5[sm=smiley36.gif] ), raspoznaje neke osnovne boje....crvena, plava, žuta....počela je pjevati pjesmice kao što su...Ide maca oko tebe, Tika-taka....i sl. brojalice....Išo medo u dućan itd.
Neki dan je složila puzzle od cca 20-ak komada, sasvim sama....
Svaki dan je promatram i svaki dan me iznenadi sa nečim novim naučenim....
...jeli moje dijete naprednije od većine 2-godišnjaka?[sm=smiley3.gif]
...i kako da joj i dalje razvijam taj njen mali mozgić a da je ne usporim u nečemu ili ne ''unazadim''??
Nadam se da ste me shvatile[sm=smiley1.gif]

inesica -> RE: Učite li djecu kako koristiti mozak? (8.4.2012 21:08:28)

Drago mi je da vam se svima svidja, i mene je jako ugodno iznenadio, naravno, odmah sam se sjetila Ringerajki :)))
Moj malisan nam je prvo dijete i tek je 19 mj. pa nisam bas upucena u te stvari, ovo slaganje slagalica mi izgleda stvarno WOW!!! a ovo ostalo, sve se da nauciti ako od pocetka radis s djetetom, tako sam ja recimo posto sam rano pocela pricati, s 1,5 godinu recitirala cijele pjesmice, i danas imam tu kasetu pa ju nekad slusam. Moj sin je tek u to doba poceo nesto malo govoriti...sva su djeca razlicita i mislim da treba slijediti njihov tempo, ali je najvaznije u svemu da to uvijek bude ucenje kroz igru. Jako mi se svidja princip Waldorfske skole, oni imaju revolucionarni pristup ucenju, te koriste metode s kojima se djeca nikada ili vrlo rijetko susrecu u skoli ili u slobodno vrijeme. Mozda da to malo proucis, imaju program i za vrtice...

mamacita -> RE: Učite li djecu kako koristiti mozak? (8.4.2012 23:02:04)

IZVORNA PORUKA: Emina mama

Video sam pogledala prije nešto više od mjesec dana, i iskreno...od tad dopuštam Emi više stvari kao što su skakanje, vrtnje u krug i sl. i moram priznati da se sada sama penje na stolicu da sjedne...više ne želi u hranilicu...počela se sama penjati na ljuljačku...i to vrlo spretno!
Do nedavno sam mislila da je malo šeprtljava i strašljiva, ali zapravo je preplašena od strane nas...roditelja, djedova, baki i dr.
Podržavam sve doktorove smjernice i slažem se u svemu...normalno je paziti na dijete da se ne ozlijedi, ali ne moramo ga staviti pod ''stakleno zvono''!

...zanima me vaše mišljenje o Emi...neznam koliko je to čest slučaj, ali Ema sa svoje 2 godine broji do 10....nekad ispusti 6 (slično joj je broju 5[sm=smiley36.gif] ), raspoznaje neke osnovne boje....crvena, plava, žuta....počela je pjevati pjesmice kao što su...Ide maca oko tebe, Tika-taka....i sl. brojalice....Išo medo u dućan itd.
...i kako da joj i dalje razvijam taj njen mali mozgić a da je ne usporim u nečemu ili ne ''unazadim''??

Postoje ustanove koje bi ti mogle putem raznih testiranja reci da li je tvoje dijete nadarenije od ostalih vrsnjaka, dako da mi to ovako laicki ne mozemo niti tvrditi niti pobiti. Ovo sto si navela su radnje koje djeca u tako maloj dobi jako brzo upijaju, isto tako ima djece koja u toj dobi mogu bez problema saltati iz jednog jezika u drugi ako su dvojezicna itd.

danijela8 -> RE: Učite li djecu kako koristiti mozak? (9.4.2012 16:12:20)

Govorite o dr.Ranku Rajoviću?
čovjek je predsjednik svjetske mense, pročitala sam njegovu knjigu i stvarno je zanimljiva...
Inače sam odgajateljica u vrtiću i počeli smo pomalo radit s djecom po njegovom modelu, imamo trampolin, proučavamo zastave...
Mislim da je bitno da dijete trenirate da pamti, npr zastave ili marke auta-na taj način se razvijaju sinapse u mozgu. I da, lopta i boravak na svježem zraku su bitni

inesica -> RE: Učite li djecu kako koristiti mozak? (10.4.2012 11:30:08)

IZVORNA PORUKA: danijela8

čovjek je predsjednik svjetske mense, pročitala sam njegovu knjigu i stvarno je zanimljiva...
Inače sam odgajateljica u vrtiću i počeli smo pomalo radit s djecom po njegovom modelu, imamo trampolin, proučavamo zastave...
Mislim da je bitno da dijete trenirate da pamti, npr zastave ili marke auta-na taj način se razvijaju sinapse u mozgu. I da, lopta i boravak na svježem zraku su bitni

O Rajovicu smo govorili na drugoj temi, kad sam slucajno naisla na njegov video...ali zanima me ta knjiga IQ djeteta-briga roditelja, pa te molim reci mi nesto vise o njoj, jel ima tamo nekih vjezbi ili?

Ruža -> RE: Učite li djecu kako koristiti mozak? (10.4.2012 14:40:54)

IZVORNA PORUKA: inesica

O Rajovicu smo govorili na drugoj temi, kad sam slucajno naisla na njegov video...ali zanima me ta knjiga IQ djeteta-briga roditelja, pa te molim reci mi nesto vise o njoj, jel ima tamo nekih vjezbi ili?

Ja kao pravi štreber, kad me nešto zaintrigira ne odustajem i kopam.[sm=smiley36.gif]
Malo sam kopala po netu o tom NTC sustavu učenja i oduševilo me, za razliku od većine knjiga koje sam pročitala i koje većinom imaju teorijski pristup iz stajališta promatrača ova je sasvim o.k. Sviđa mi se koncept, a i ima primjera i vježbica. Imaš ju na mensinim stranicama za 49kn. Mala je knjigica, ali ako netko naleti na dodatne priručnike neka javi.

inesica -> RE: Učite li djecu kako koristiti mozak? (11.4.2012 20:34:19)

IZVORNA PORUKA: Ruža

IZVORNA PORUKA: inesica

Ja kao pravi štreber, kad me nešto zaintrigira ne odustajem i kopam.[sm=smiley36.gif]
Malo sam kopala po netu o tom NTC sustavu učenja i oduševilo me, za razliku od većine knjiga koje sam pročitala i koje većinom imaju teorijski pristup iz stajališta promatrača ova je sasvim o.k. Sviđa mi se koncept, a i ima primjera i vježbica. Imaš ju na mensinim stranicama za 49kn. Mala je knjigica, ali ako netko naleti na dodatne priručnike neka javi.

Vidjela sam tu knjigu o kojoj pricas, za nju sam te i pitala, mislim, nije neka lova, al' mi se ne kupuje bez recenzija, a na netu ih nigdje nisam nasla. Znaci to je samo za uvod uNTC... tako sam i mislila.

anaxx -> RE: Učite li djecu kako koristiti mozak? (12.4.2012 10:17:57)

IZVORNA PORUKA: Emina mama

Podržavam sve doktorove smjernice i slažem se u svemu...normalno je paziti na dijete da se ne ozlijedi, ali ne moramo ga staviti pod ''''stakleno zvono''''!

...i kako da joj i dalje razvijam taj njen mali mozgić a da je ne usporim u nečemu ili ne ''''unazadim''''??

i moj T je pred dva tjedna navršio 2 god i isto smo često iznenađeni što sve može i zna
boje su za njega laka igra, raspoznaje sve, od osnovnih plava, crvena, zelena, žuta do onih težih roza, smeđa, narančasta, ljubičasta, bijela... ma sve....
broji do 5, a onda počne brkati do 10...
puzle su mu opsesija i slaže sve živo, najviše mu kupujemo one drvene, ali ne ispod razine 3+
pjeva pjesmice, a najsmješniji je kad pjeva: Kako ću joj reć da varim....[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
penje se za bratom na tobogan, preskakuje zidiće u vrtu (dok mi sa strahom gledamo, ali odlučili smo ne kočiti ga), trči, vozi biciklić, slaže kockice, crta, papa sam...

da li je to napredno ili ne ????

ma, mama je zadovoljna!!! [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

danijela8 -> RE: Učite li djecu kako koristiti mozak? (12.4.2012 14:27:51)

po mom mišljenju jest napredno, super, nastavite sa slagalicama, milsim da su najpametnije stvari za djecu puzzle, slagalice i legići!

Stranica: [1]