|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Metode određivanja ovulacije
30.1.2012 16:07:53   
Anni_
Evo cure, javila se potreba da za naše nove cure (i neke od nas starih) otvorim ovu temu. Određivanje ovulacije (u daljnjem tekstu O) je najbitniji dio kod problema sa zatrudnjivanjem. Koliko god bile sigurne da znamo kad je O uvijek se nešto može izjaloviti, kao meni prošli mjesec kad sam uzalud čekala! A ako treba pogoditi točan trenutak (odnosno tih 12-24 h koliko O traje) tu su još veći problemi.
Dakle, ja ću nabrojiti metode koje znam, a vas molim da dopunjujete i dajete iskustva vezana uz određenu metodu.

1. Mikroskop - za praćenje "paprati", radi na principu sline ili vaginalne sluzi. Tzv. paprat se javlja kad se približava O i svakim je danom na mikroskopu vidimo sve više. Uzima se uzorak prve jutarnje sline ili tokom dana ako se ništa ne konzumira više od 3 h i promatra izgled pod mikroskopom. U ljekarnama cca. 200-300 kn.

2. LH trakice za određivanje ovulacije. Jednostavni testovi koji pomoću porasta LH hormona u mokraći utvrđuju dolazak O. Test se radi kao za trudnoću, samo se ponavlja nekoliko dana dok se ne utvrdi tzv. LH pik, odnosno porast LH hormona. Mogu se nabaviti u ljekarnama skuplji (5 komada ~ 90 kn) ili jeftiniji preko neta.

3. Vaginalna sluz: praćenjem iste određuje se O. Nekoliko dana prije O javlja se sluz: zamućena, žute boje, ljepljiva i oskudna. U dane O sluz postaje prozirna, rastezljiva i kao bjelanjak jajeta. Pomaže spermijima probijanje do jajne stanice. Bez nje ne mogu ući ni u maternicu (to je tzv. Billingsova metoda)

4. Mjerenje bazalne tjelesne temperature
ovu metodu ostavljam za opisivanje curama koje su je koristile (jako malo znam o njoj pa da ne zeznem)

< Poruku je uredio Anni_ -- 30.1.2012 16:11:52 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Metode određivanja ovulacije
30.1.2012 16:19:33   
Hladna
Ja sam jedino putem mjerenja bazalne temperature znala odredit ovulaciju , potrosila pare na ovulacijski mikroskop da bi mi na kraju ginekolog rekao da je i njemu bilo paprati kad je probao i kaze nista nije pouzdanije od bazalne temperature jer zbog razlicite kolicine hormona kod svake zene mogu svi ostali preparati pokazati  krivo- to je moje iskustvo. Jedino sam bazalnom temperaturom znala.

(Odgovor članu Anni_)
Neposredna veza do poruke: 2
30.1.2012 16:30:01   
PinkyFunkyBirdy
Anni, super za ovu temu! user posted image user posted image user posted image
Da se nadovežem, bazalna temperatura je jutarnja temperatura koja se mjeri svaki dan u isto vrijeme odmah nakon buđenja, prije ustajanja iz kreveta i to najčešće pod jezikom. Temperatura je od menge do ovulacije niža te se na dan ovulacije još malo snizi i dan nakon ovulacije naglo skoči te ostaje visoka sve do sljedeće menge, a u slučaju trudnoće se zna još i više povećati. Ovulacija se prepoznaje kao dan prije naglog skoka, a taj skok se računa kao minimalno 3 dana temperature više od prosjeka svih mjerenja od menge do ovulacije. Za ovu metodu preporučam FertilityFriend.com.

5. provjera cerviksa. Nije baš 'najljepša' metoda, ali da ju spomenemo. Cerviks ili grlić maternice je za vrijeme neplodnih dana nisko (lako se može dodirnuti prstom), zatvoren i tvrđi, dok se tijekom plodnih dana podiže (teško se može doseći), bude otvoren (radi lakšeg propuštanja spermića) i mekaniji.

My Ovulation Chart

17.10.2014. - M (moj pametni dečko)
19.10.2017. - D (veliki dečko koji želi biti mala beba)
24.02.2021. - L (mala ljepotica koja je stigla na mamin rođendan)

(Odgovor članu Anni_)
Neposredna veza do poruke: 3
30.1.2012 16:34:37   
Anni_
Super Pinky, baš sam se pokušavala sjetiti te stranice, jer sam jednom naletjela na nju (preko RR valjda) ali nisam isprobavala. A ova 5. metoda je zakon! To bi mogla mm-u predložiti da isprobava user posted image  mislim da bi se zabavljao!

(Odgovor članu PinkyFunkyBirdy)
Neposredna veza do poruke: 4
30.1.2012 16:51:00   
Hladna
slazem se sa Anni  to bi i mojem dragom bio najdrazi zadatak koji bi mu ikad zadala vjerujem user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(Odgovor članu Anni_)
Neposredna veza do poruke: 5
30.1.2012 17:44:23   
slonica1
bravo anni na otvorenoj temi...odmah si me raspoložila moram reći i pomogla da shvatim kako nije sve na doktorima nego na nama samima.....mene ovo štrašno zanima jer ja imam problema sa O i nikad neznam kad mi je.....ja naime nisam probala nijednu metodu pa vas molim da mi kažete tj. preporućite koju da probam....mjesećnica mi je došla 23.01. a završila je 28.01. i to pomoću duphastona kojeg sam pila 2*1 , 7dana da bi dobila mengu i mogla napraviti pretrage hormona..koji se rade 3 dan ciklusa a menga nikad doći pa mi je gin to dala....inaće mi je ciklus grozan imam mengu po 14dana najmanje 8 dana ili mi preskoći po 3 mjeseca.....user posted image ....

(Odgovor članu Hladna)
Neposredna veza do poruke: 6
30.1.2012 18:11:41   
Anni_
IZVORNA PORUKA: tascha

cure imam pitanje jeste probale ovulacijske trakice...ja kao da nemam ovulacije.skroz su obje crtice roza,još nijednom nije bio test potpuno negativan ali ni pozitivan

Ovo kopiram pitanje od Tasche iz odbrojavanja!

< Poruku je uredio Anni_ -- 30.1.2012 18:12:03 >

(Odgovor članu slonica1)
Neposredna veza do poruke: 7
30.1.2012 18:14:30   
Anni_
Slonice1 biraj metodu! S obzirom da ti je M bila ja bih na tvom mjestu LH trakice (ne možeš mjeriti temp, jer to ide od prvog dana, mislim!) i praćenje sluzi.
Naravno, ako i dalje piješ duphaston ne znam jel išta od ovog funkcionira!

(Odgovor članu Anni_)
Neposredna veza do poruke: 8
30.1.2012 18:35:07   
tascha
IZVORNA PORUKA: PinkyFunkyBirdy

5. provjera cerviksa. Nije baš 'najljepša' metoda, ali da ju spomenemo. Cerviks ili grlić maternice je za vrijeme neplodnih dana nisko (lako se može dodirnuti prstom), zatvoren i tvrđi, dok se tijekom plodnih dana podiže (teško se može doseći), bude otvoren (radi lakšeg propuštanja spermića) i mekaniji.

Ovo moram napomenut svom dragom...mislim da bi po cijele dane bila 'na kanalu' kak bi moj dragi mehaničar rekao...to će mu biti najdraža metoda..

Neposredna veza do poruke: 9
30.1.2012 18:58:03   
slonica1
hvala anni...pokušat ću.....nepijem više ništa...

(Odgovor članu tascha)
Neposredna veza do poruke: 10
30.1.2012 20:26:31   
inesica
Za prvi put sam koristila "sluzavu" metodu:) i uspjelo je iz prve. I opet cu probati tako :)

Ljudi uvijek priželjkuju nekakve promjene, iako ne žele ništa mijenjati.

(Odgovor članu slonica1)
Neposredna veza do poruke: 11
31.1.2012 10:13:34   
PinkyFunkyBirdy
Moja preporuka je mjerenje bazalne temperature (pod uvijetom da se uvijek budite u isto vrijeme nakon cca 6h sna) jer se na taj način može dosta točno odrediti da je ovulacija stvarno bila i naravno da se uz tu metodu koristi još nešto: ili 'sluzava' metoda ili LH trakice ili provjera cerviksa. Mislim da je to dosta pouzdano pogotovo ako se kombinira više metoda zajedno.
Mikroskop baš i ne preporučam jer on djeluje na estrogen pa ukoliko su vam hormoni imalo u disbalansu nećete dobiti pouzdane rezultate.
Uz ove metode obavezno pratite svoje tijelo jer mislim da svakoj ženi na neki načn tijelo javlja da su plodni dani - neke bole jajnici, druge pak glava, neke imaju ovulacijsko krvarenje, prišteve, jak libido ili pak bolna prsa (kao npr. ja) ili nešto drugo.
Za bazalnu temperaturu možete kupiti (ako nemate) digitalni toplomjer u DM-u i svako jutro prije ustajanja lijepo pod jezik i za 30 sec - 1 min imate današnju temperaturu. U pravilu se mjeri od početka ciklusa (znači od prvog dana user posted image ), ali ako vam je vještica tek prošla (tj. ako još nije prošla ovulacija) možete započeti mjeriti samo stavite (npr. na FertilityFriendu) da ciklus počinje od prvog dana user posted image , a ne od prvog dana mjerenja i upisujte temperaturu svaki dan kako ju izmjerite. Ako koristite FF imate i brdo drugih stvari koje možete upisivati pa možete pratiti iz ciklusa u ciklus da li vam se nešto ponavlja.
Uh, što sam se raspisala. user posted image
Nadam se da sam pomogla barem nekome. user posted image
I ... da .... sretno u pravljenju bebica user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image .

My Ovulation Chart

(Odgovor članu inesica)
Neposredna veza do poruke: 12
31.1.2012 13:10:38   
slonica1
hvala pinky...naravno da si pomogla...ja ću ovaj mjesec trakice a sljedeći ako nebude ništa i trakice i mjerenje bazalne...pusa...user posted image

Neposredna veza do poruke: 13
1.2.2012 13:29:04   
Kontesa Nera
Anni,odlična tema!user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Uvijek nekako osjetim i predosjetim O i pratim sluz, nisam još koristila ni jednu od navedenih metoda, ali mi se kao i većini cura ovdje najviše sviđa ona zadnja, provjera cerviksa!user posted image user posted image user posted image user posted image Neka malo i mužići budu važni! (osim naravno važne uloge koju već imajuuser posted image )

Ovo sa temperaturom mogu odmah zaboraviti ako se mora mjeriti svako jutro u isto vrijeme, em što mi je nezgodno radno vrijeme, em svaki put spavam drugačije (nekad 6 a nekad 12huser posted image user posted image user posted image ), em bi to vjerojatno zaboravila mjeriti svaki dan.. :) Ostale metode ću vjerojatno probati ako ovo ne upali s obzirom da sam potpuno svježa "trudilica" pa si dajem prostora za istraživanjeuser posted image
Ja bi to kao inesica! Preko sluzi od prve! user posted image user posted image user posted image user posted image Svaka čast inesica!user posted image user posted image user posted image

(Odgovor članu slonica1)
Neposredna veza do poruke: 14
1.2.2012 22:57:56   
Anni_
Kontesa Nera, slažem se s tobom vezano uz temp. komplicirano mi je zbog radnog vremena!
Cure moja greška s LH trakicama: najvjerojatnije nisam pazila na to koliko dugo zadržavam mokraću pa je koncentracija hormona bila mala. Inače pijem užasno  puno tekućine i kave pa sam često na WCu. Uopće nisam razmišljala o tome kad sam se testirala i nisam dobila pozitivan rezultat. Pretpostavljam da je u tome caka. Koju god metodu da odaberete želim svima sreću!

(Odgovor članu Kontesa Nera)
Neposredna veza do poruke: 15
2.2.2012 8:52:38   
PinkyFunkyBirdy
Sad baš čitam i nigdje ne piše za LH trakice da se trebaju koristiti na popodnevnom urinu, a ne na jutarnjem kao kod trakica za trudnoću. Naime, LH hormon je najniži ujutro pa ga često trakice ne mogu pravilno očitati, a tijekom dana se skuplja u organizmu i mislim da sam negdje pročitala da je najbolje raditi taj test između 15 i 17 h. (neka me ispravi netko ako sam pogriješila).
Evo, toliko o LH trakicama. user posted image

My Ovulation Chart

(Odgovor članu Anni_)
Neposredna veza do poruke: 16
2.2.2012 9:33:51   
Anni_
Eto Pinky ni to nisam znala! Pa kak onda da uspijemo nekaj napraviti user posted image
Na mojima iz ljekarne (prima time) je pisalo između 10 i 20 h, svaki dan u isto vrijeme. A na ovima zadnjima koje sam jeftino kupila preko njuškala nije pisalo ništa! A one su možda i manje osjetljive. Uglavnom zeznula sam se, sad ću više paziti.

Neposredna veza do poruke: 17
2.2.2012 11:30:54   
Kontesa Nera
Meni se čini da je to sve komplicirano, dok ti popratiš sve simptome, dok provjeriš sve te stvari, sad mjeriš ovo, sad ono, te ima li temperature, te ima li sluzi, te sad može te sad ne može, samo nešto kombiniraš, kalkuliraš, ne možeš se opustit...uf..user posted image user posted image user posted image   Sigurnije je odrediti kad je O, ja sam za, ali od kad sam to počela pratit, samo o tome razmišljam i ne da mi se keksat kad nije O user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image Najbolje na to ne misliti (pratiti malo iz prikrajka, ipak moraš znat, ne..user posted image ), opustiti se i uživati, popratiti keksanjem sve dane pa šta bude bude!user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(Odgovor članu Anni_)
Neposredna veza do poruke: 18
2.2.2012 12:25:01   
Riza
Konetsa Nera..imaš pravo... postane sve tolko opterećeno....puno je veći pritisak na sve to a onda kad si tak pod stresom oko svega bebica će se puno teže i primiti. Zato ja također biram da ništa od navedenog ne radim nego sam opuštena i bezobzira kaj nemam pojma kad mi je O. mazim se sa svojim dragim kad i gdje stignem i to mi je superuser posted image user posted image .......  A moja maja mrva će se primit kad dragi Bog tako odredi..... ja sam strpljiva i čekat ću koliko god treba....
Navijam i za svaku od vas curke prekrasne da sve uskoro budemo divne trudniceuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

..Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.

mrva mamina - 03.10.2014.

Neposredna veza do poruke: 19
2.2.2012 13:32:54   
Kontesa Nera
Rizaaa!user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
Baš si lijepo ovo napisala, suvišno bi bilo išta komentirati!!user posted image user posted image user posted image
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(Odgovor članu Riza)
Neposredna veza do poruke: 20
8.2.2012 13:45:18   
anamarijapupek
Pozdrav svima! Ja sam danas počela koristiti LH trakice. Moja najdraža kolegica mi ih je poklonila jer smo obje trudilice :) Uglavnom, meni je po svemu 10DC i stanje je sljedeće: test band je svijetlija od control band. Znači nemam O još uvijek. Sutra opet radim u 12:35 h. Držite svi fige...

Neposredna veza do poruke: 21
8.2.2012 14:23:57   
Anni_
anamarijapupek, sretno s trakicama i da čim prije postaneš ponosna user posted image
Moje jeftine trakice s neta su se ipak iskazale. Testirala sam se jučer popodne na 12 dc i ništa. Danas sam opet u jutro (nisam išla na WC više od 3 sata) i dobila sam pozitivan rezultat. Negdje sam pročitala da mogu propustiti O ako je razmak preveliki pa sam ponovila za pola dana (jer sam se prošli ciklus testirala svakih 24 h i nisam dobila pozitivan rezultat). Možda nekom pomogne i moje iskustvo!

(Odgovor članu anamarijapupek)
Neposredna veza do poruke: 22
9.2.2012 11:05:41   
Ananke
ja ovaj mjesec mjerila temperaturu... koristila trakice... provjeravala cerviks (to vam se sviđaa, ne?) i provjeravala sluz...bial sam jako vrijedna... user posted image

i sve to onda izgleda ovako:

pogledati siječanj

(Odgovor članu Anni_)
Neposredna veza do poruke: 23
10.2.2012 10:45:46   
Mussy
Slazem se sa kontesom Nerom. Meni je redovita user posted image tako da pratim ovulacijski kalendar i sluz.
P.S. Tema je odlicna user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(Odgovor članu Ananke)
Neposredna veza do poruke: 24
10.2.2012 13:55:45   
Kontesa Nera
Pozdrav curke!

Anni, sad će ispasti da ti sabotiram temuuser posted image , ali stvar je u tome da još ni ne znam šta me čeka, možda se budem morala jaaako truditi da dobijem bebicu pa budem spremna na svašta, što bi uključivalo i sve te moguće metode praćenja ovulacije na kraju krajeva!user posted image user posted image Nikad se ne zna, u svakom slučaju javim vam iskustva, a do tada se opuštam!user posted image Pusa!

(Odgovor članu Mussy)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Diraju li se vaši dečki tamo?
пеперутка16

Moj troipolgodišnji sin neprestano dodiruje svoj kurcic i ne prestaje. Pokušala sam razne načine da ga odvratim, ali ne djeluje. Voljela bih da mi netko tko je imao sličnu situaciju napiše kako ju je riješio. Hvala.

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!