Lektira (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Od đačića do đaka



Poruka


mamacita -> Lektira (9.10.2011 22:00:22)

Evo, upravo sam zavrsila sa citnjem prve sluzbene lektire za 2. razred sa svojim malenim. Od Andersena "Djevojcica sa sibicama". [sm=sad.gif] Od svih mogucih opcija, nasa uciteljica je izabrala ovu bajku za lektiru?![sm=smiley19.gif] Malom sam poslije morala reci sta se u biti desilo sa djevojcicom, i da je eto pred smrt vidjela prividjenja svega i svacega, a na samom kraju cak je i vidjela i svoju umrlu baku. Malog sam ostavila sa tuznim licem, i obecala sam mu da cemo sutra citati "Carevo novo ruho" onako sa dusu. Covjece! I ja sam sada izbedirana. Inace volim lektire, posebno volim citati s djecom jednu stranicu oni jednu ja... naravno kada imam vremena. Lani je moj sin za 3. razred imao neku urnebesnu knjigu za lektiru, i ja i on smo se davili od smijeha. Eto, valjda je ovaj put, umjesto smijeha, na redu tuga. I to je zivot.... tj. sve je moguce u lektirama.[sm=smiley1.gif]

Koje su vama knjige ostale u najboljem sjecanju kao lektire, bilo osnovna skola ili srednja?

Ja se rado sjetim "Ane Karenjine" od Tolstoja i "Put k Swannu" od Marcela Prousta... ima ih jos...




Anoniman -> RE: Lektira (9.10.2011 22:14:22)

Pozdrav,
Djevojčica sa šibicama? Strašno...Takvih nije bilo u moje doba. Ali eto danas su djeca naprednija i pametnija pa mogu svašta čitati i ''prožvakati''. Danas je moderno doba, djeca s ulice sele u kuću za kompjuter i tu nestaje onaj vrisak, galama i smijeh društva.
Ja se rado sjećam šegrta Hlapića koji je i danas prisutan i popularan, čak i na tv-u [sm=smiley36.gif]. Emil i detektivi, Družba Pere Kvržice [sm=smiley36.gif].




pakić -> RE: Lektira (10.10.2011 11:46:33)

Meni se još uvijek plače kad se sjetim crtića Djevojčica sa šibicama[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]. Teško je objasniti to djeci.
Ja sam jako voljela čitati, od malena, posebno su mi dragi bili Pet prijatelja od Enyd Blyton, a lektire- Družba Pere Kvržice, Anja Karenjina, ustvari realizam i romantizam općenito.




lidac0605 -> RE: Lektira (10.10.2011 12:59:53)

Najbolja lektira mi je bio Kafkin "Proces".Tolko me se dojmio da sam nakon toga pročitala sve njegove romane i pripovjetke.




troubled -> RE: Lektira (10.10.2011 13:13:53)

.Takvih nije bilo u moje doba
[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]

koje je to onda doba?
u moje doba je bilo isto tako...pouzdano znam...

u prvom grimm, u drugom andersen...

slažem se da je "djevojčica sa žigicama" vrlo teška bajka...osobno sam je izbjegavala, ima andersen još mnogo lijepih bajki...
ali, isto je i kod braće grimm...."ivica i marica" - strava i užas...to nisam nikad nikome čitala, niti dala da čita...ni neću...[sm=smiley36.gif]

hlapić je divan...to je treći razred...
emil i detektivi i družba pere kvržice su četvrti...

možemo li zaključiti da pamtimo od trećeg nadalje? [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]







maryann01 -> RE: Lektira (10.10.2011 21:44:24)

sve smo ostale negdje u trećem, četvrtom razredu[sm=smiley36.gif] i meni najdraže lektire hlapić,družba pere kvržice,vlak u snijegu, a od malo ozbiljnijih breza,zlatarevo zlato i općenito šenoa




malizia -> RE: Lektira (10.10.2011 22:30:26)

šegrt hlapić-rules......u osnovnoj još čitala lektire, a u srednjoj su mi oni ruski klasici djelovali depresivno, a bogami i podugačko pa mi se nije dalo [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image].




lilia -> RE: Lektira (10.10.2011 22:45:25)

Meni je Djevojčica sa šibicama pretužna za lektiru, kao i Bambi, nisam voljela ni Šumu Striborovu, nekako mi je depresivna priča.

Kao mala voljela sam čitati i lektire i nelektire. Volim i sada čitati ali ne stignem baš.

U srednjoj sam voljela Goethea, Schillera i Balzaca a kad su došli ruski, doslovno sam ih gutala (odličan mi je bio Idiot od Dostojevskog iako nije bio za lektiru), voljela sam Camusa i Prousta, od naših Krležu, Marinkovića i Šenou.

Ne volim Dantea, Čehova (grr Tri sestre) od naših Šimića.

I ne volim moderne lektire tipa "Proza u trapericama".




Stranica: [1]