beba_B -> RE: Dječja štednja (27.9.2011 22:58:01)
|
Cao. Ja mislim da je štednja odlična stvar. I ne moraš uplaćivati stambenu točno po uplatnicama mjesečno jer te nitko neće vući za rukav zbog toga. To nije životno osiguranje koje MORAŠ mjesečno uplaćivati. Dobra stvar stambene štednje je što možeš iskoristiti pravo svakog od nas koji uplaćuje, a to su državna poticajna sredstva u iznosu od 750Kn na max 5000Kn uplate godišnje. Stambenu štednju koju otvoriš na ime djeteta roditelj smije koristiti u svrhu poboljšanja životnih uvjeta djeteta, za razliku od ovih ostalih dječjih štednji (Pčelica u Zabi, Medo Štedo u Erste, Buba Špara u Raiffeisenu) gdje ne možeš tako lako. Prednost tih dječjih štednji je što zaista imaju "dobru" kamatu naspram standardnih bankovnih štednji. (Pčelica mislim oko 3-4%). Razlog zašto su banke ukinule mogućnost podizanja tih novaca koji se uplaćuju na dječje štednje prije isteka roka je naravno zloupotreba. Ljudi bi zbog dobre kamate uplaćivali po 10, 100 tisuća kuna i ostvarivali velike dobiti na račun djeteta. Uglavnom, mi smo otvorili i PSŠ koju ćemo plaćati na 5 godina i po isteku iskoristiti novce (uz DPS) za uređenje nečega u stanu. I otvorili smo joj Pčelicu na koju joj planiramo stavljati ako i koliko još budemo mogli uz to, npr. novce koje dobije od baba/dida za rođendane, i slične prigode, pa koliko se skupi. Na to ona ostvaruje pravo za svoj 16. rođendan. A što se tiče dionica, ako nemaš pravog savjetnika - bolje ti se ne upuštat u takvo nešto sama na svoju ruku. Postoji cijela znanost oko toga, i naravno ljudi koji se time ozbiljno bave. Ko voli, nek izvoli! [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|