mačka i beba (Puna verzija)

Forum >> [Obiteljski život] >> Kućni ljubimci

Poruka

Bebač i ja -> mačka i beba (23.6.2011 14:30:08)

imamo mačku već 1 god..-
a evo sad nam dolazi i beba....
kako organizirati suživot?
maca nam je pametna,uredna,zaigrana, ali nekastrirana i voli grist i grebat iznenada u žaru svoje igre...dakle,nije jedna od onih da mirno leže cijeli dan...
isto tako,nemamo problem s njegovim obilježavanjem prostora (mokraćom) jer se ne osjeća ugroženo u stanu od 60 m2 plus balkon po kojem cijelom slobodno šeta, no, dal će se se zbog bebice i niza zabrana počet osjećat ugroženo?

ama -> RE: mačka i beba (23.6.2011 14:53:43)

Necu bit bas od pomoci jer nevolim zivotinje u stanu i kuci...al mislim da je macka cista ako bi bas morala nju bi jedino drzala...sad sto se tice dolaska bebe mislim da ce se naviknut na jos jednog clana mislim da ce to se da se poslozi kako treba spontano da ti netreba organizacija,upocetku bi mozda drzala bebu podalje od macke..dok se nenavikne maca na plac jer ako si rekla da hoce da grebe mogla bi se uplasit na neki nacin[sm=zmeden.gif]a nisam shvatila ovo zadnje da maca nema problem sa obiljezavanjem[sm=zmeden.gif]mokri po stanu ili[sm=zmeden.gif] ako maca ima svoje mjesto i zna svoje ponasanje gdje jede kad gdje obavlja ono sto treba da obavi dok beba ne pocne da hoda i zauzima prostor za sebe nebi trebala macka bit ugrozena a do tad ce se vec sdruzit[sm=smiley1.gif]

modesty blaise -> RE: mačka i beba (23.6.2011 15:14:10)

joj! ne znam kaj da ti velim...u stvari znam..ja obožavam životinje ali takvu macu ne bi imala kraj svoje bebe...u stvari uopće nisam za mačke u stanu...jednostavan  razlog je i hrpa bolesti koje one prenose na ljude..
Zoonoze su skupina infektivnih bolesti koje su zajedničke ljudima i nekim životinjama, a mogu prelaziti sa životinja na ljude i obrnuto. Uzročnici u prvom redu kruže među životinjama i samo se povremeno prenose i na čovjeka. Čovjek se može zaraziti ugrizom, ili ogrebotinom, kontaktom sa slinom, izmetom i mokraćom. Ljubimci također u svom krznu mogu nositi krpelje ili buhe koji mogu biti prenosioci bolesti.
Općenito su zoonoze posebno opasne za bebe i djecu, trudnice, starije osobe, te za ljude čiji je imunološki sistem oslabljen zbog neke teške bolesti (rak, AIDS).
Zoonoza ima mnogo, a najčešće koje se prenose s mačaka na ljude su sljedeće:
- zaraza bakterijom Campylobacter jejuni - manifestira se proljevom, vrućicom, bolovima u trbuhu. Bakterija živi u probavnom traktu zaražene životinje (domaće ili divlje životinje, ili kućnog ljubimca), a čovjek se može zaraziti preko vode, izmeta, ili nepasteriziranog mlijeka. Ova je bakterija jedan od vodećih uzročnika bakterijskog gastroenteritisa. Lako se prenosi, pogotovo među članovima iste obitelji ili među djecom u vrtićima.

- bolest mačjeg ogreba - osoba koju ugrize ili ogrebe mačka zaražena bakterijom Bartonella henselae, može dobiti simptome u vidu glavobolje, vrućice, otečenih limfnih čvorova te umora.

-bjesnoća - vrlo ozbiljna bolest uzrokovana virusom koji u ljudski organizam ulazi preko ugriza ili rane zaražene slinom inficirane životinje. Osim pasa i mačaka, najčešći prenosioci virusa su lisice i štakori. Redovito cijepljenje pasa i mačaka protiv bjesnoće uvelike je smaljilo učestalost ove opasne bolesti među životinjama i ljudima.
- mikrosporoza - kožna gljivična infekcija. Prenosi se dodirom zaražene životinje. Zaraženo područje kože je razmjerno okruglo sa neravnim crvenim rubom, a u sredini je čisto - koža je suha i ljušti se, te otpada dlaka. Može se pojaviti i u kosi.
- toksokaroza - bolest uzrokovana parazitima koji žive u crijevima psa ili mačke (toxocara). Prenosi se preko jajašaca koji se izlučuju izmetom životinje, često kontaminirajući zemlju ili pijesak. Bolest je jako opasna, jer se larve parazita kreću po cijelom tijelu, pa mogu završiti i u oku ili mozgu. Simptomi kod ljudi su: vrućica, kašljanje ili hripanje, povećana jetra, osip, otečeni limfni čvorovi.
- toksoplazmoza - zarazi se čovjek koji je bio u kontaktu sa izmetom zaražene mačke ili s nedovoljno kuhanim mesom. U većini slučajeva kad je zaražen inače zdrav čovjek, simptoma čak i nema. Ako se simptomi jave, to su otečene žlijezde, umor i bol u mišićima, vrućica, upaljeno grlo, osip.

Brisani uporabnik -> [Obrisani korisnik] (23.6.2011 16:16:37)

[Sadržaj poruke je obrisan]

modesty blaise -> RE: mačka i beba (23.6.2011 16:22:17)

evo, cvrčak ti je pametno napisala a ima i iskustva s macama pa brijem da od nje možeš dobiti prave savjete...
ja macu nemam pa i ne znam niš iz prve ruke nego samo kaj sam pročitala...
mi doma imamo pesa...
[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Bebys -> RE: mačka i beba (23.6.2011 16:23:10)

ja nevolim zivotinje u stanu...pa ti nisam bas od pomoci...

Bebač i ja -> RE: mačka i beba (24.6.2011 0:35:43)

daklem, naša maca ne ide van uopče.
što mi je žao jer ispadne da se muči, al to je sudbina mačke u stanu zgrade.
drugo, uredna je, ide na svoj mačji wc  i ne obilježava prostor mokraćom kako sam već čitala da mace znaju radit ukoliko se osjećaju ugroženo.
moja pomisao je bila da bi se od bebice i zbog naše pažnje prema bebici počela drukčije (gore) ponašati....jer je ona do sad bila naša bebica (umjesto prave)...
uglavnom, puno je ljubavi u ovom stanu, samo me strah da nebi mačka bila ljubomorna na našeg sina pa ga gricnula kad ne vidimo.... 

Hubertica -> RE: mačka i beba (24.6.2011 9:24:27)

mislim da ne bi trebalo biti problema u odnosu maca i beba, samo pazite da vam ne uđe u sobu i dječji krevetić... 

ELISABETH -> RE: mačka i beba (24.6.2011 12:44:59)

Naša je maca stara sad već 7 god...kad smo saznali da sam trudna odma smo išli kod veterinara jer su me ljudi isprepadali svačim...napravili smo ovako kako je cvrčak napisala...kad smo došli doma krenulo je upoznavanje naše bebe i naše mezimice...maca se nje čak bojala na početku i izbjegavala je u širokom krugu...sad su već prave prijateljice, stalno se igraju, mačka je nikad nije ugrizla ili ogrebala...postoji samo 1 pravilo - maca više ne ulazi u spavaću sobu...
mislim da neće biti većih problema, morate ga cijepiti i pripaziti da ne ostavljate bebu samu u prostoriji s mačkom
sretno [sm=smiley31.gif]

inesica -> RE: mačka i beba (24.6.2011 21:35:46)

IZVORNA PORUKA: modesty blaise

joj! ne znam kaj da ti velim...u stvari znam..ja obožavam životinje ali takvu macu ne bi imala kraj svoje bebe...u stvari uopće nisam za mačke u stanu...jednostavan  razlog je i hrpa bolesti koje one prenose na ljude..
Zoonoze su skupina infektivnih bolesti koje su zajedničke ljudima i nekim životinjama, a mogu prelaziti sa životinja na ljude i obrnuto. Uzročnici u prvom redu kruže među životinjama i samo se povremeno prenose i na čovjeka. Čovjek se može zaraziti ugrizom, ili ogrebotinom, kontaktom sa slinom, izmetom i mokraćom. Ljubimci također u svom krznu mogu nositi krpelje ili buhe koji mogu biti prenosioci bolesti.
Općenito su zoonoze posebno opasne za bebe i djecu, trudnice, starije osobe, te za ljude čiji je imunološki sistem oslabljen zbog neke teške bolesti (rak, AIDS).
Zoonoza ima mnogo, a najčešće koje se prenose s mačaka na ljude su sljedeće:
- zaraza bakterijom Campylobacter jejuni - manifestira se proljevom, vrućicom, bolovima u trbuhu. Bakterija živi u probavnom traktu zaražene životinje (domaće ili divlje životinje, ili kućnog ljubimca), a čovjek se može zaraziti preko vode, izmeta, ili nepasteriziranog mlijeka. Ova je bakterija jedan od vodećih uzročnika bakterijskog gastroenteritisa. Lako se prenosi, pogotovo među članovima iste obitelji ili među djecom u vrtićima.

- bolest mačjeg ogreba - osoba koju ugrize ili ogrebe mačka zaražena bakterijom Bartonella henselae, može dobiti simptome u vidu glavobolje, vrućice, otečenih limfnih čvorova te umora.

-bjesnoća - vrlo ozbiljna bolest uzrokovana virusom koji u ljudski organizam ulazi preko ugriza ili rane zaražene slinom inficirane životinje. Osim pasa i mačaka, najčešći prenosioci virusa su lisice i štakori. Redovito cijepljenje pasa i mačaka protiv bjesnoće uvelike je smaljilo učestalost ove opasne bolesti među životinjama i ljudima.
- mikrosporoza - kožna gljivična infekcija. Prenosi se dodirom zaražene životinje. Zaraženo područje kože je razmjerno okruglo sa neravnim crvenim rubom, a u sredini je čisto - koža je suha i ljušti se, te otpada dlaka. Može se pojaviti i u kosi.
- toksokaroza - bolest uzrokovana parazitima koji žive u crijevima psa ili mačke (toxocara). Prenosi se preko jajašaca koji se izlučuju izmetom životinje, često kontaminirajući zemlju ili pijesak. Bolest je jako opasna, jer se larve parazita kreću po cijelom tijelu, pa mogu završiti i u oku ili mozgu. Simptomi kod ljudi su: vrućica, kašljanje ili hripanje, povećana jetra, osip, otečeni limfni čvorovi.
- toksoplazmoza - zarazi se čovjek koji je bio u kontaktu sa izmetom zaražene mačke ili s nedovoljno kuhanim mesom. U većini slučajeva kad je zaražen inače zdrav čovjek, simptoma čak i nema. Ako se simptomi jave, to su otečene žlijezde, umor i bol u mišićima, vrućica, upaljeno grlo, osip.

Uf, ovo kad vidim, najezim se. Sva sreca pa ne volim inace macke.

chichina -> RE: mačka i beba (24.6.2011 22:16:01)

cure su sve rekle. moji roditelji imaju starog čangrizavog mačka koji voli i ogrepsti i ugristi, i mene je bilo strah kako će reagirati kad dovedem svoju kćerkicu u kuću. moji su mu zabranili da leži na određenim mjestima i da ne dira njene stvari, na moje veliko iznenađenje odmah je poslušao, nije ju uopće doživljavao, a kad je ona svojim rukicama išla njega počupati nije se li obrecnuo (a da ga je netko od nas, dobio bi ugriz sto posto). zna životinja.

Bebač i ja -> RE: mačka i beba (24.6.2011 23:21:23)

a,čuj,jel tvoja mačka kućna ili izlazi van?pitam zbog ovog dijela o cijepljenju...

lilia -> RE: mačka i beba (25.6.2011 9:25:14)

Maca i beba će postati pravi prijatelji.[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

ELISABETH -> RE: mačka i beba (25.6.2011 10:09:14)

kućna je, ne izlazi nego na balkon al nam je veterinar rekao da je bolje cijepiti za svaki slučaj

Stranica: [1]