Posvajanje djece iz Konga (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Posvajanje djece



Poruka


njanja -> Posvajanje djece iz Konga (24.3.2011 14:20:44)

izvor: vecernji.hr


U Hrvatskoj se svake godine posvoji oko 150 djece, iako je zanimanje znatno veće. Sam je proces posvajanja dugotrajan, a mnogi potencijalni roditelji željeli bi što mlađe dijete, kakvo je u Hrvatskoj iznimno teško dobiti. Sa sličnim se problemom susrela i Adriana Sučić Roginić, koja je sa suprugom odlučila posvojiti curicu.
Godinu dana do djeteta
– U trenutku kad smo muž i ja odlučili posvojiti dijete, već smo imali troje djece, dvoje iz muževa prvog braka te jedno zajedničko biološko. Kako u Hrvatskoj nije bilo šanse da dobijemo malo dijete, odlučili smo ga posvojiti vani – kaže Sučić Roginić. S obzirom na to da je Afrika zemlja s najvećim brojem siročadi, Adriana je počela zvati državu po državu, ministarstvo po ministarstvo, sve dok nije došla do Etiopije.
– Nakon točno godinu dana, stigla sam u Zagreb sa svojom Hanom. U potragu sam krenula u siječnju 2009., a Hanu sam dobila u siječnju 2010. godine. Kako smo bili prva obitelj u regiji koja je posvojila afričko dijete, privukli smo veliku pozornost medija koji su objavili našu priču. Nakon toga počeli su nam se javljati brojni građani koje je zanimala procedura, komu se trebaju obratiti i svi ostali detalji međunarodnog posvojenja – priča Adriana Sučić Roginić. U međuvremenu je Etiopija promijenila zakone, zbog čega posvojitelji iz Hrvatske više nisu imali šansu.
– Ljudi su me i dalje zvali, a ja im više nisam mogla pomoći, iako sam željela. I onda sam razmišljala, idem vidjeti kakva je situacija, kamo bih još mogla uputiti ljude koji me zovu, i sjetila se da bih i ja mogla pokrenuti vlastiti program posvojenja. Imam znanje, znam jezik, navikla sam putovati po svijetu, imam vlastito iskustvo, znači znam kako procesi funkcioniraju – nastavlja Adriana, koja se tada bacila u potragu za državom gdje će raditi i došla do Demokratske Republike Kongo, koja je puna siročadi.
– Sljedeći korak bio je pronaći odvjetnički ured, nekoga tko će mi pravno sve to voditi, i došla sam do jednog gdje je vlasnik školovan čovjek, s prijašnjim iskustvom s međunarodnim posvojenjima te, što mi je bilo najvažnije u toj priči, sve su njegove diplome na ljudskim pravima. Cijeli siječanj bila sam u Kongu na razgovorima, s njihovim ministrom, odvjetnikom, na sudovima, svi su me podržali. Sa svima sam morala obaviti razgovore da ih uvjerim kako imam najbolje namjere, da ne želim nikakve ekscese i da samo želim pomoći – tvrdi Adriana, koja osim suradnje sa sirotištima surađuje i s bolnicama koje obavljaju sve potrebne preglede djece.

*Cijelu priču o posvajanju, te reakciji pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista

Potrebni dokumenti za posvojitelje
Međunarodni rodni list - treba tražiti list baš za DR Kongo
Vjenčani list - potreban samo ako je potencijalni posvojitelj u braku
Potvrda o prebivalištu - dobiva se u policiji
Putovnica - odnosno ovjerena kopija prve stranice putovnice
Potvrda o stalnom zaposlenju - na potvrdi treba pisati ima li kandidat zdravstveno osiguranje
Potvrda o nekažnjavanju - također se izdaje u policiji
Obrada Centra za socijalnu skrb - ista kao kad kandidat posvaja dijete u RH
Liječnička potvrda - da je kandidat zdrav i sposoban odgajati dijete
Nastupno pismo - u kojem se potencijalni posvojitelj predstavlja i traži dopuštenje za posvajanje djeteta
I poznati vole posvajati djecu, a rekorderi su s troje posvojenih mališana Angelina Jolie i Brad Pitt
Posvajanje djece iz siromašnijih dijelova svijeta veliki je hit u Hollywoodu, a u tom trendu definitivno prednjače Angelina Jolie i Brad Pitt koji uza svoje troje biološke djece imaju i troje posvojene – iz Kambodže, Vijetnama i Etiopije. Priča se i da planiraju posvojiti još jednu djevojčicu s Haitija.
Poznata pjevačica Madonna uza svoje dvoje djece ima i malenog Davida Bandua kojeg je uz mnogo medijske pompe posvojila iz Malavija.
S druge je strane u potpunoj tišini i gotovo tajno oskarovka Sandra Bullock posvojila tromjesečnoga crnoputog Louisa Barda koji je rođen u New Orleansu. Naime, ona je zahtjev predala još dok je bila u braku s nevjernim bivšim suprugom Jessejem Jamesom, ali razvod je nije spriječio da postane majka. Brojni drugi poznati spominjali su posvajanje djece iz Afrike, ali na kraju to nisu napravili




njanja -> RE: Posvajanje djece iz Konga (24.3.2011 14:22:19)

Evo, našla sam i njen link:

http://www.mojaobitelj.hr/team




leilany -> RE: Posvajanje djece iz Konga (24.3.2011 14:32:22)

bravo za temu njanja[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley20.gif[/image]
meni je samo zalosno to,kaj ima jako puno djece i kod nas,samo kaj nasa birokracija uvijek nekaj s_re....




keksić -> RE: Posvajanje djece iz Konga (26.3.2011 8:58:36)

ja bi jedno...............




beberubi -> RE: Posvajanje djece iz Konga (1.6.2011 18:49:42)

hej bok dali je osim te gospođe netko posvojio dijete iz afrike??? to je meni nesto fenomenalno bravo ona[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Stranica: [1]