Disgrafija (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Od đačića do đaka



Poruka


piggy -> Disgrafija (25.11.2008 0:04:27)

ŠTO JE DISGRAFIJA?
Disgrafija je stabilna nesposobnost djeteta da svlada vještinu pisanja (prema pravopisnim načelima određenoga jezika), koja se očituje u mnogobrojnim, trajnim i tipičnim pogreškama. Teškoće, tj. pogreške, nisu povezane s neznanjem pravopisa, i trajno su zastupljene bez obzira na dovoljan stupanj intelektualnog i govornog razvoja, normalno stanje osjetila sluha i vida te redovito školovanje.

U velikom broju slučajeva disleksija i disgrafija su u djeteta istodobne, u jedinstvu. Ipak, u mnogim slučajevima specifične teškoće u pisanju postoje zasebno. Takvo dijete može imati teškoće u čitanju samo na početku školovanja, a ozbiljne teškoće u pisanju ostaju mnogo duže, kada je čitanje već svladano. Statistička istraživanja pokazuju da su poremećaji u pisanju u učenika 4., 5. i 6. razreda osnovne škole 2-3 puta češća pojava nego poremećaji u čitanju.



Disgrafija je, kao i disleksija, složeni sindrom, koji se ne ograničava na teškoće u ovladavanju pisanjem, već uključuje teškoće u formiranju raznih predintelektualnih funkcija i jezika. Kao i disleksija, disgrafija ima složenu psiho-neurološku osnovu. Međutim, u nastanku mnogih oblika disgrafije važnu ulogu imaju i jezične teškoće, tj. teškoće u ovladavanju određenim elementima jezičnog sustava. Zbog složenog isprepletanja neuropsiholoških i jezičnih čimbenika, disgrafija može poprimati veoma različite oblike.

Kao i u disleksiji, različiti oblici disgrafija nastaju zbog djelovanja skupa uzroka. Ipak, u svakom od oblika može se izdvojiti dominantni mehanizam i, s obzirom na to, vrsta tipičnih pogrešaka u pisanju.


Dali se neko sreo sa ovim problemom?

Od mog muža brat je imao sa tim problema,ali su kasno otkrili uzrok neurednog pisanja,svi su mislili da je lijen.
Na žalost i danas mu je rukopis jako neuredan i jedino ga on može pročitati.
Nadam se da sam nekome pomogla otvaranjem ove teme.







anne -> RE: Disgrafija (25.11.2008 0:36:23)

Moj brat je ima. Još uvijek čita kao da je niži razred osnovne. No neda se. Sad ide na višu.[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Može se predvladati uz vježbanje i snažnu volju.




tikica_69 -> RE: Disgrafija (25.11.2008 21:23:42)

I moj stariji klinac...pisala nesto o tome i na temi ljevorukost. Ne samo da cita kao nizi razred osnovne, nego tako i prica. Evo nekoliko svakodnevnih bisera i nikako na zelenu granu.... Odižnji - stražnjiOn me laga - on mi je lagaoIspodnji - donji Da nije zalosno, bilo bi smjesno [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Stranica: [1]