Magareće mlijeko (Puna verzija)

Forum >> [Obiteljski život] >> Zdravlje



Poruka


mamicaa -> Magareće mlijeko (25.2.2011 12:43:00)

Magareće mlijeko

Grci su ga smatrali odličnim lijekom, a Rimljani luksuznim pićem. Ono ima revitalizujuće djelovanje na cijeli organizam. Veoma je efikasno kod problema kože, za jačanje imuno sistema, za oporavak i protiv kroničnog umora. Magareće mlijeko je po sastavu najsličnije majčinom. Ova činjenica je posebno značajna za novorođenčad, budući da ne izaziva alergije za razliku od kravljeg. Takodjer sadrži šezdeset_ puta više vitamina C nego kravlje i budući da ima vitamina A,D i E i da je bogat izvor kalcija i fosfora čini ga zaista nutricionističkim zlatnim rudnikom. Mlijeko, takođe sadrži imunoglobulin, protein koji ojačava imuni sistem i čini ga savršenim pićem za prevenciju protiv virusnih i bakterioloških agresora. Preporučuje se pacijentima pod kemoterapijom, kod plućnih bolesti, astme, bronhitisa i suhog kašlja.

Analiza magarećeg mlijeka

Magareće mlijeko, zajedno sa kobiljim, najsličnije je humanom mlijeku, sa niskim udjelom lipida i visokim udjelom laktoze.
Sastav magarećeg, kobiljeg, humanog i kravljeg mlijeka (g/100 g)

magareće kobilje humano kravlje
pH 7.0 – 7.2 7.18 7.0 – 7.5 6.6 – 6.8
proteini 1.5 – 1.8 1.5 – 2.8 0.9 – 1.7 3.1 – 3.8
lipidi 0.3 – 1.8 0.5 – 2.0 3.5 – 4.0 3.5 – 3.9
laktoza 5.8 – 7.4 5.8 – 7.0 6.3 – 7.0 4.4 – 4.9
ostalo 0.3 – 0.5 0.3 – 0.5 0.2 – 0.3 0.7 – 0.

Mlijeko sadrži mnoštvo masnih kiselina te vitamina A, C, E, F. Zahvaljujuči takvom sastavu mlijeko učinkovito djeluje na suhu kožu i bore, daje koži napetost, regenerira ju, sprječava starenje.

Vitamin A pomaže u obnavljanju stanične membrane, te pomaže koži da se regenerira uz efekt smanjenja starenja kože.

Vitamin C igra anti-oksidativnu ulogu, usporava process starenja i ubrzava mehanizme zacjeljivanja.

Vitamin E je primarno anti-oksidant koji usporava starenje kože i osigurava stabilnost stanične strukture.

Izvor: eurolactis.com
Magareće mlijeko
Posljednjih godina sve više raste zanimanje za magareće mlijeko, budući da se prema sastavu i zdravstvenim ućincima pokazalo pogodnim nadomjestkom za kravlje mlijeko u preosjetljive djece. Osim toga dobar je supstrat za rast probiotičkih bakterija i sadržava značajnu količinu lizozima i laktoze. Visok sadržaj laktoze čini ovo mlijeko ukusnijim, atakođer je osigurana i bolja resorpcija kalcija što je od primarne važnosti za proces minaralizacije kostiju.

Magareće mlijeko sadržava veće količine linolne i linolenske kiseline, koje između ostaloga mogu ublažiti simptome atopičnog dermatitisa. Količina minerala približna je onoj u majčinom mlijeku, osim većeg udjela kalcija i fosfora. Sadržaj bjelančevine je nizak pa ne predstavlja opterećenje za bubrežne funkcije. U sastavu bjelančevina znatan udio zauzima već spomenuti lizozim, prirodna antimikrobna tvar koja razara bakterijske stanične membrane, pa stoga ovo mlijeko na tom principu može u dojenčadi sprječavati crijevne infekcije.

Lizozim ima i druge fiziološke funkcije, uključujući inaktivaciju nekih virusa, imunoregulacijsku aktivnost, protuupalno i protukancerogeno djelovanje. Količina druge antimikrobne tvari – laktoferina, dvostruko je veća nego u kravljem mlijeku. Osim lizozima i laktoferina tu su i ostale tvari s antimikrobnim djelovanjem – laktoperoksidaza, imunoglobulini i slobodne masne kiseline, pa ne čudi da se u magarećem mlijeku nalazi razmjerno mali broj bakterija.
Omega 6 i Omega 3 masne kiseline

Poremećena ravnoteža između omega-6 i omega-3 masnih kiselina u krvi, od kojih se stvara čitav niz izuzetno značajnih ljudskih hormona, jedan je od najsnažnijih utjecajnih elemenata na kakvoću života čovjeka zbog mogućeg razvoja čitavog niza akutnih i kroničnih bolesti.

Masne kiseline su sastavni dijelovi molekula masti i ulja. Prema strukturi molekula one mogu biti zasićene i nezasićene u odnosu na atome vodika. Kod nezasićenih masnih kiselina u molekulama manjkaju atomi vodika u parovima, dok je kod zasićenih struktura molekule potpuno popunjena atomima vodika. Na mjestima manjkajućih parova atoma vodika stvara se u molekuli dvostruka veza između atoma ugljika.

Ljudskom organizmu je za njegovo normalno funkcioniranje neophodan čitav spektar nezasićenih masnih kiselina, jer su one same sastavni dio organizma (membrane stanica, razni hormoni i enzimi). Najveći dio tog mnoštva potrebnih nezasićenih masnih kiselina stvara organizam sam, ali su mu za to potrebne sirovine. Te sirovine su zapravo esencijalne masne kiseline, koje je neophodno unositi u organizam izvana putem hrane i bez kojih nije moguć život. Ljudskom organizmu su potrebne samo dvije esencijalne masne kiseline: linolna masna kiselina (LA) iz skupine omega-6 masnih kiselina i alfa linolenska masna kiselina (ALA) iz skupine omega-3 masnih kiselina.

Brojne istraživačke studije pokazuju, da češća uporaba omega-3 masnih kiselina u obliku EPA (eikozapentaenske kiseline) u terapijskom djelovanju dovodi do značajnijeg smanjenja rizika bolesti krvožilnog sustava. Njihov višestruki učinak pripisuje se sljedećim djelovanjima:

* Antitrombotskom djelovanju (protiv zgrušavanja krvi)
* Antivazokonstriktivnom djelovanju (protiv sužavanja krvnih žila)
* Antihipertenzivnom djelovanju (protiv visokog krvnog tlaka)
* Antiaritmijskom djelovanju (protiv aritmije srca)
* Protuupalnom djelovanju (sprečavanjem upalnih procesa u arterijama i stvaranjem plaka).

EPA masne kiseline smanjuju aterosklerotske promjene, te bitno smanjuju rizik od prvog infarkta i moždanog udara. Također, pozitivno djelovanje EPA masnih kiselina na zdravlje čovjeka očituje se na čitavom spektru raznih akutnih i kroničnih bolesti, kao što su brojne alergije, artritis, te razne vrste upalnih procesa.

Ravnoteža nezasićenih masnih kiselina u organizmu ključan je element održanja povoljne ravnoteže hormona i zdravog života.




Bebys -> RE: Magareće mlijeko (25.2.2011 16:21:59)

[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image]




mamicaa -> RE: Magareće mlijeko (25.2.2011 18:43:23)

Malo korisnih informacija!




cuba -> RE: Magareće mlijeko (25.2.2011 21:43:21)

IZVORNA PORUKA: mamicaa

Malo korisnih informacija!

Koje uvijek dobro dođu[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image]




mamicaa -> RE: Magareće mlijeko (1.3.2011 13:39:00)

Pa da to da mnogi ne znaju o koristi i djelotvornosti magarećega mlijeka potaklo me da napišem i objavim ovaj članak, a još sam više ostala iznenađena da ima onih koji niti ne znaju da se Magareće mlijeko pije!!!!




Brisani uporabnik -> [Obrisani korisnik] (1.3.2011 15:16:20)

[Sadržaj poruke je obrisan]




mamicaa -> RE: Magareće mlijeko (2.3.2011 12:54:51)

Hehe ima mojih oglasa po svuda.....




mamicaa -> RE: Magareće mlijeko (14.3.2011 14:52:59)

Evo jedan zanimljivi članak o terapiji s životinjama.

http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/1940/

Počelo je s konjima

Iako su se istraživanja o ljekovitom utjecaju životinja počela provoditi tek od osamdeset_ih godina 20. stoljeća, terapija uz pomoć životinja potječe iz 18. stoljeća, kad je terapijsko jahanje ili hipoterapija korišteno za popravljanje tjelesnog držanja, održavanje ravnoteže, poboljšanje koordinacije i liječenje problema sa zglobovima. Uz te tjelesne učinke, primijećeno je da hipoterapija navodi ljude da se osjećaju vrjednijima i sposobnijima jer su pacijenti u sedlu bili oslobođeni "okova" invalidskih kolica i štapova. I danas se konji koriste kao dodatak psihoterapiji, da pomognu pacijentima povećati snagu svog ega, samopouzdanje i snalaženje u društvu
.




Stranica: [1]