sjemenke lana (Puna verzija)

Forum >> [Obiteljski život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


sanjalica -> sjemenke lana (29.1.2011 21:22:57)

koristite li ih u prehrani ? ja sam ih danas kupila u namjeri da ih stavljam u kruh i u peciva.... ali malo sam pročačkala, pa sam našla i ovo (ukoliko nekoga zanima):

U prehrani se lan može koristiti na nekoliko različitih načina. Najbolje je koristiti cjelovite sjemenke...tako što će se mješati u kruh, u kolače i to kao čitave ili kao izmiksane sjemenke, koje daju blagi orašasti ukus jelima.

Osim toga, svježe izmiksane lanene sjemenke se mogu dodavati različitim jelima, umacima, salatama, juhama od povrća, sarmama, popečcima, žitaricama za doručak, jogurtu itd.





SEDAM ZDRAVIH SVOJSTAVA LANA
Laneno ulje, lanene sjemenke i omega-3 masne kiseline koje oni sadrže, pozitivno utječu na vaše zdravlje. Evo na koje načine lan pomaže vašem tijelu:
1. Lan pomaže zdravlju srca i krvožilnog sustava. Iznimno visoka razina omega-3 masnih kiselina smanjuje razinu lošeg kolesterola. Riblje ulje i alge su također dobri izvori esencijalnih masnih kiselina.
2. Lan pomaže zdravlju debelog crijeva. Ima antikancerogena svojstva, a kao prirodni lubrikant i bogat izvor vlakana, smanjuje mogućnost pojave zatvora.
3. Konzumacija lana može osnažiti imunitet. Jedna studija je pokazala da su upale dišnog sustava rjeđe i manje ozbiljne kod djece školskog uzrasta koja uzimaju manje od žličice lanenog ulja dnevno, nego kod djece koja ga uopće ne uzimaju.
4. Lan sadrži masnoće koje su temelj za izgradnju mozga. To je posebno važno u razdoblju kada dječji mozak najbrže raste – prije rođenja te u ranom djetinjstvu. Bilo bi dobro kada bi majke tijekom trudnoće i dojenja uzimale jednu žlicu lanenog ulja dnevno.
5. Lan pomaže zdravlju kože. Svojim pacijentima koji imaju suhu kožu, ekcem ili preosjetljivost na sunce, preporučam laneno ulje kao dodatak prehrani.
6. Stabiliziranjem razine šećera u krvi lan može smanjiti tegobe dijabetesa.
7. Masnoće iz lana mogu pridonijeti gubitku viška kilograma. Tvari bogate esencijalnim masnim kiselinama, kao što je lan, ubrzavaju tjelesni metabolizam potpomažući izgaranje suvišnih, nezdravih masnoća u tijelu. Ukoliko jedete “dobre” masnoće, vjerojatnije je da će vaše tijelo skladištiti upravu onoliko masti koliko mu treba. To se naziva termogenezom – proces u kojem se posebne masne stanice (tzv. smeđe) prebacuju u “višu brzinu” i sagorijevaju više masti ako ih aktiviraju esencijalne masne kiseline, posebno gama linolenska kiselina (GLK). Iz svog iskustva mogu potvrditi da općenito manje žudim za masnom hranom ako u prehrani imam dovoljno zdravih masnoća. Dnevna doza omega-3 masnih kiselina bi mogla biti važan dio programa za kontrolu težine.




crex -> RE: sjemenke lana (29.1.2011 21:24:58)

ja već dugoooo, za bolju probavu pojedem  2 žl mljevenog lana uz 2 čaše vode ujutro, a redovito stavljamo lan u kruh kojeg pečemo doma u onom pekaču bar 2-3 puta tjedno.




sanjalica -> RE: sjemenke lana (29.1.2011 21:27:18)

a kako melješ lan ?




crex -> RE: sjemenke lana (29.1.2011 22:10:40)

u starom mlincu za kavu (kojeg sad koristimo samo za lan) - 2-3 sekunde i samljeveno!
Ili kupim već samljevene - iako kažu/pišu da te možda i nisu baš najkvalitetnije, kao one koje se samelju tek prije konzumacije.
Najjeftinije samljevene nađem u Muelleru.




mala pcelica -> RE: sjemenke lana (29.1.2011 22:18:06)

ja sam lan do sada koristila samo za pohovanje pilećeg mesa i super mi je u kombinaciji sa sezamom i krusnim mrvicama


idem malo OT- crex kakav je taj pekač za kruh? ja ga sebi razmisljam već duze vrijeme da kupim,al se neckam jer ne znam kakav je,treba li neka posebna vrsta brasna u njega il sta...stvarno nisam upućena na koji princip radi




cuba -> RE: sjemenke lana (29.1.2011 22:20:24)

Lan mi je super a najčešće ga stavljam u jogurt[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Zvonki -> RE: sjemenke lana (29.1.2011 22:21:10)

IZVORNA PORUKA: cuba

Lan mi je super a najčešće ga stavljam u jogurt[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


I ja




crex -> RE: sjemenke lana (29.1.2011 22:31:19)

pekač je u stvari od mog tate - dobio ga je na poklon :)
Kruh koji se u njemu ispeče je stvarno dobar, odličan!
Uz pekač dobiš recepte, upute i mjerice za doziranje brašna, suhog kvasca i drugih sastojaka.
Brašno koje moj tata koristi je obično glatko pšenično i graham brašno (integralno pšenično), kvasac suhi  DIGO (ili tak neki) i u to sve doda sjemenke suncokreta, lana, buče - već što ima pri ruci.


Suhi i mokri (voda ili mlijeko) sastojci se usipaju u pekač, zatvori se poklopac i uključi i cca za 2,5 h imaš friški kruh. Koji miriše za ubit se (pogotovo ako si na dijeti).
Taj stroj prvo izmjesi sve sastojke, onda se tijesto diže (valjda i mrvicu grije, ne znam), onda se opet pokrene i mijesi još jednom i onda ide pečenje. Dakle ti ne moraš ništa više raditi oko toga.
Kad je gotovo iz pekača izvučeš unutarnji kalup-lonac u kojem je kruh i okreneš ga na npr kuhinjsku dasku ili sl i to je to. Čišćenje nije komplicirano jer vrlo malo tijesta-brašna ostane po rubovima.
mislim da je u svemu tome skupa struja, tako da nisam sigurna da li se isplati financijski, ali barem znamo kakav kruh jedemo.




tyna -> RE: sjemenke lana (29.1.2011 22:50:25)

IZVORNA PORUKA: Zvonki

IZVORNA PORUKA: cuba

Lan mi je super a najčešće ga stavljam u jogurt[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


I ja

tako i ja[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




mala pcelica -> RE: sjemenke lana (29.1.2011 23:47:38)


IZVORNA PORUKA: crex

pekač je u stvari od mog tate - dobio ga je na poklon :)
Kruh koji se u njemu ispeče je stvarno dobar, odličan!
Uz pekač dobiš recepte, upute i mjerice za doziranje brašna, suhog kvasca i drugih sastojaka.
Brašno koje moj tata koristi je obično glatko pšenično i graham brašno (integralno pšenično), kvasac suhi  DIGO (ili tak neki) i u to sve doda sjemenke suncokreta, lana, buče - već što ima pri ruci.


Suhi i mokri (voda ili mlijeko) sastojci se usipaju u pekač, zatvori se poklopac i uključi i cca za 2,5 h imaš friški kruh. Koji miriše za ubit se (pogotovo ako si na dijeti).
Taj stroj prvo izmjesi sve sastojke, onda se tijesto diže (valjda i mrvicu grije, ne znam), onda se opet pokrene i mijesi još jednom i onda ide pečenje. Dakle ti ne moraš ništa više raditi oko toga.
Kad je gotovo iz pekača izvučeš unutarnji kalup-lonac u kojem je kruh i okreneš ga na npr kuhinjsku dasku ili sl i to je to. Čišćenje nije komplicirano jer vrlo malo tijesta-brašna ostane po rubovima.
mislim da je u svemu tome skupa struja, tako da nisam sigurna da li se isplati financijski, ali barem znamo kakav kruh jedemo.

izgleda super stvar!!! moram mužića malo čačkati da mi kupi [sm=smiley36.gif]




Brisani uporabnik -> [Obrisani korisnik] (30.1.2011 0:40:54)

[Sadržaj poruke je obrisan]




nemammaste -> RE: sjemenke lana (30.1.2011 10:03:01)

Ja u svašta trpam mljevene sjemenke lana jer su stvarno dobre za probavu.U trudnoći su me spasile.Najbolje mi je dodati par žličica u jogurt ili čokolino ali može se stvarno u bilo što




Monica -> RE: sjemenke lana (8.2.2011 16:50:37)

Ja sam baš neki dan od kume čula kako je to zdravo
da bi bilo dobro žličicu toga pojesti dnevno,a i za žene pred klimaterijem je zdravo
stavila sam ih na kiflice kao sezam i baš je ukusno,pa tko peče doma kruh super bi bilo malo ubaciti




Stranica: [1]