Zasto dolazi do spontanog pobacaja? (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Problemi sa zatrudnjivanjem



Poruka


tikica_69 -> Zasto dolazi do spontanog pobacaja? (16.11.2008 10:33:34)

Kad trudnoća ne završi porodom, nego se okonča ranije i nenamjerno, govorimo o neželjenom gubitku trudnoće, odnosno pobačaju.
Današnja medicina spontanim pobačajem smatra trudnoće koje su završene prije 24. ili čak 22. tjedna trudnoće, odnosno one kod kojih je plod lakši od 500 grama. Ako žena uzastopno izgubi dvije ili više trudnoća, govori se o ponovljenom ili habitualnom pobačaju.
Razlozi spontanog i habitualnog pobačaja mogu biti višestruki. Oko 70 posto ranih spontanih pobačaja i oko 30 posto pobačaja u drugom tromjesečju posljedica su kromosomskih nepravilnosti ploda. Do takve dijagnoze dolazi se analizom pobačenog ploda. Infekcije ili oštećenja ranog zametka uzrokovat će nepravilan te izostali razvoj ploda i posteljičnog tkiva. Infekcije bakterijama i virusima nisu uzrok spontanih pobačaja, osim infekcije ureaplazmom, toksoplazmom i mikoplazmom. I konzumiranje alkohola, duhana, kave, droge i nekih lijekova može biti uzrok gubitka trudnoće.

Zanima me vase misljenje o tome? Da li ste imale spontane i koje je bilo lijecnicko objasnjenje za to od vasih lijecnika, te sto vam je sugerirano za dalje....
Sto vi mislite, zasto se to zeni dogadja?




cokolada -> RE: Zasto dolazi do spontanog pobacaja? (16.11.2008 16:35:04)

Tikice na srecu nisam imala spontani ali sam bila u strahu cijelu trudnocu. U 16/17 tjedan sam jedno jutro dobila bolove u donjem dijelu trbuha, propiknulo me da nisam mogla doci do zraka, jos nekoliko puta, pocela sam lagano krvariti. Otisla sam u bolnicu kod svog ginekologa na pregled, na ultrazvuku i na pregledu je sve bilo ok, ali dijagnoza je bila prijeteci pobacaj i zadrzali su me u bolnici na strogom mirovanju, prepisali mi normabel. Uzeli briseve koji su bili ok, bez bakterija i sl. Ginekolog je bio misljenja da posteljica nije u redu, ali plod je, na porodu kada je vidio posteljicu to je i potvrdio. Posteljica je bila zadebljana na jednom dijelu, nisko spustena, straga i kada bi se oljustila krvarila sam. Cijeli dan prije poroda sam jako krvarila, imala sam doslovno izljeve krvi ali kada bih legla malo bi se ublazilo krvarenje. Po noci dobila trudove i rodila brzo, ali 16 dana ranije. Mirovala sam cijelu trudnocu i znala su mi se ponavljati krvarenja. Kod mene je posteljica bila razlog i sigurna sam da nisam mirovala da ne bi bilo dobro. Kada sam navrsila 37 tj ginekolog mi je rekao sada se pocni kretati da lakse rodis i treci dan stigao moj misek.




larky -> RE: Zasto dolazi do spontanog pobacaja? (13.1.2009 9:20:12)

I ja sam imala spontani pobacaj u 16 tj trudnoce. Obilno krvarenje, bila u bolnici, otišla plodna voda(šok) i završila na stolu i ostala bez svoje prve bebe. NItko nije znao ralog zasto je došlo do toga. Nakon godinu dana zatrudnila nanovo , ali i promjenila ginekologa koji mi je rekao da si narucim neke inekcije (ne sjecam se koje).Bila u bolnici jer sam bila otvorena sa 7 mj i imala trudove koje nisam osjetila( bila na infuziji ) Na srecu nisu mi trebale i uspjela sam iznijeti trudnocu i rodila dva tjedna prije ( carski rez ) termina djevojcicu koja u 9 mj puni 10 godina. Kada je napunila godinu i po dana dobila je vodene kozice i ja saznala da sam opet trudna i to sa blizancima. Najtragicnije je sto sam morala na ab zbog njenih vodenih kozica a i ja ih nisam prebolila( ni jednu zaraznu djecju bolest). Rekli su mi da je moguca degeneracija ploda-50% (pa je to bila medicinska indikacija za ab ).  Zato sada uz zelju i volju za jos jednim djetetom imam velike strahove. Tikice bilo bi dbro otvoriti forum sto se tice djecjih zaraznih bosleti i trudnoce.




tikica_69 -> RE: Zasto dolazi do spontanog pobacaja? (13.1.2009 12:15:18)

larky, zao mi je..zalosna prica...a sto se tice otvaranja teme, budem cim stignem (malo sam u guzvancu) a slobodno mozes i ti 




tikica_69 -> RE: Zasto dolazi do spontanog pobacaja? (21.1.2009 0:46:34)

Simptomi
Simptomi pobačaja su: krvarenje iz rodnice, stezanje maternice koje uzrokuje bolove u donjem dijelu trbuha, istjecanje plodne vode, izlaženje dijelova posteljice i ploda iz rodnice. Ovi se simptomi mogu javljati u raznim kombinacijama i biti različite jačine. Zbog toga je svako krvarenje u trudnoći znak koji obavezno treba razjasniti posjetom ginekologu.


OBLICI POBAČAJA

Prijeteći pobačaj (abortus imminens) - postoji samo krvarenje različite jačine. Ako je plod živ, trudnoću je moguće zadržati.
Započeti pobačaj (abortus incipiens) - krvarenje i bolovi su jači - ukoliko je plod još živ, trudnoću je moguće zadržati.
Pobačaj u toku (abortus in tractu) - krvarenje i bolovi su jaki, a plod ili njegovi dijelovi već u kanalu maternice.
Nepotpuni pobačaj (abortus incompletus) - krvarenje i bolovi traju neko vrijeme, trudnica je primijetila ispadanje tkiva ili ugrušaka iz rodnice; ušće maternice je još otvoreno.
Potpuni pobačaj (abortus completus) - bolovi i krvarenje su se smirili, maternica je veličine kao i prije trudnoće, ušće maternice je zatvoreno.
Anembrionalna trudnoća (graviditas anembrionalis, engl: blighted ovum, vještičino jaje) - trudnoća kod koje odumru embrijske stanice, ali hranidbene stanice oko njih nastave rast još neko vrijeme.
Zadržani pobačaj (abortus retenus, missed abortion) - mrtvi plod i mrtve hranidbene stanice (trfoblast) ostaju još neko vrijeme u maternici. Obično se ustanovi izostanak normalnog porasta maternice, plod je ultrazvučno bez srčane akcije, bez plodne vode ili se počeo razlagati.
Nekomplicirani febrilni pobačaj - spontani pobačaj kod kojeg se razvije povišena tjelesna temperatura do 38°C zbog blage infekcije unutarnjeg sloja maternice, endometrija. Infekcija se ne širi na ostale organe pa se zove nekomplicirana. Liječenje je antibiotsko.
Komplicirani ili septički pobačaj - nakon spontanog pobačaja nastaje upala koja se širi na okolne organe, prisutna je visoka tjelesna temperatura, opće loše stanje, bolovi. Liječenje se provodi kombinacijom antibiotika.
Cervikalni pobačaj - dijelovi odbačenog zametka nalaze se u donjem dijelu maternice i ne mogu izići jer je stisnuto ušće maternice. Cervikalni pobačaj ne smijemo zamijeniti s vrlo opasnom cervikalnom trudnoćom.




Stranica: [1]