Kako voziti dijete u autosjedalici (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> DjecaPoruka


Florijan Jakov -> Kako voziti dijete u autosjedalici (12.11.2008 14:32:31)

U lipnju ove godine na snagu je stupio novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, koj i kaže:

Članak 163.

(1) Vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.
(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, sigurnosni pojas ne moraju koristiti osobe koje imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas.
(3) Ministar nadležan za zdravstvo propisat će postupak, uvjete i način izdavanja uvjerenja iz stavka 2. ovoga članka.
(4) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete mlađe od 5 godina samo na stražnjim sjedalima i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu.
(5) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete starije od 5, a mlađe od 12 godina samo na stražnjim sjedalima, a dijete mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja. Ako se dijete veže sigurnosnim pojasom na dvije točke vezivanja nije potrebno koristiti posebno postolje za sjedenje.
(6) Vozač motornog vozila može prevoziti dijete do dvije godine starosti na prednjem sjedalu vozila ako vozilo nema suvozački zračni jastuk ili ako je suvozački zračni jastuk isključen i ako se dijete prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od pravca vožnje koja je pričvršćena za vozilo pomoću sigurnosnog pojasa na tri točke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.
(7) Dijete u posebnoj sjedalici u vozilu mora biti vezano.
(8) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i druga osoba ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Mirna je jučer imala saobraćajku, sva sreća svi su bili vezani. Bi li ih policajac kaznio za oni ili djete nisu bile vezani, bez obzira što nisu skrivili nesreći?!
Anoniman -> RE: kako voziti dijete u autosjedalici (12.11.2008 14:37:22)

Garant bi...
Ali ja mislim da oni ljudi koji su savjesni uvijek lošije prođu što se tiče kazne. Oni kojima je svejedno, a ima i takvih, ne dobivaju kazne...
Općenito, kad se vozimo s jednog kraja grada na drugi, vidim maaasuuu djece na stražnjim sjedalima koja nisu vezana nego vise između sjedala i gledaju naprijed. I ježim se. Nevjerojatno! A tu kod mene u ulici ima jedna obitelj koja svoje dijete od kad je počelo sjedit vozi na prednjem sicu, nevezano, i onak u zavoju samo stave ruku da ne odleti!!! Strašno!!!
Njofra -> RE: kako voziti dijete u autosjedalici (11.2.2009 17:17:13)

Ako može jedan savjet u vezi autosjedalice zahvaljujemo. Na kojoj strani učvrstiti autosjedalicu da li na strani vozača ili suvozača.
dikac -> RE: kako voziti dijete u autosjedalici (11.2.2009 17:28:08)

dorinu sam učvrstila na strani vozača, a kad idem s oboje njega u jajetu stavim iza suvozača

sigurnije je iza vozača
Gogule -> RE: kako voziti dijete u autosjedalici (28.3.2010 9:27:31)

mi smo imali nesreću u Rijeci na semaforu dok je bilo crveno... alkoholizirani tip se zabio u auto iza nas, on u nas a mi napred. naravno mi smo najgore prošli.... osim iza žena naprijed je imala kuku tako da nam je kiler iscurio pa su svi osim nas lagano otišli doma nakon uviđaja a mi na vučnu službu auto a nas troje na autobus za Zagreb. no hoću reći mi smo bili vezani a žena ispred nas je bila s curicom kao i moj sin onda (3 god) čak nije imala dječju stolicu nego je mala bila iza slobodna.... I NIŠTA..... to policiju uopće nije zanimalo...a da ne kaže da je taman bila stupila na snagu odredba i za kuke....
[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/sloncek.gif[/image]

ROKO  20.10.2005.
KLARA 20.08.2009. cuba -> RE: kako voziti dijete u autosjedalici (28.3.2010 9:40:07)

i onak u zavoju samo stave ruku da ne odleti!!!

[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]znam da stvarno nije za smijat se al sam zamislila scenu kao u nekim komedijama...
...samo šta u stvarnom svijetu to obično jako loše završi...
sig -> RE: kako voziti dijete u autosjedalici (29.3.2010 10:44:54)

U mom autu je I. sjedalica iza suvozačevog sjedala, stoga što mi ju je tako lakše pogledavati.... a u autu od mm je iza njegovog sjedala budući da sam ja onda na mjestu suvozača pa mi je tako lakše... (da napomenem iako je naša ljepotica već velika ima pune 4 god.) ja sam se ipak odlučila za veliku chiccovu sjedalicu (do 36 kg) za oba auta, iako su malo skuplje, ali... sigurnost djeteta mi je na prvom mjestu... one imaju isofix tako da su čvrsto prikačene za sjedalo... Stoga što smo i mi nažalost kod Milana doživjeli tešku prometnu nesreću u kojoj nas je kamion pokupio i... sam Bog nije dao da mm i ja izgubimo našeg anđela... i policajci su rekli da je bila u nekoj slabije pričvršećnoj sjedalici nebi odletjela sa cijelim sicem kako je odletjela i to joj je spasilo život već bi se sjedalica odvojila i... ona bi odletjela na drugu stranu auto ceste i... nastavak znate... Srećom po svo troje ... prošli smo samo sa malim tjelesnim ozljedama.
Stranica: [1]