| 
				  Bebys ->  RE: Kesten  (11.10.2010 9:02:30)
			   | 
			 
	        
			   
		          
				   MIRISI JESENI 	Kesteni pečeni vrući 	 		 		 			 			Plod kestena ima visoku energetsku vrijednost 				 		    		 	 	 	Kad se ulicama počne širiti miris pečenih  kestena, znate da je stigla prava jesen. Mirisni i ukusni plodovi mnoge  odmah asociraju na topli dom u kojem do mile volje mogu spravljati  omiljene specijalitete od kestenja 		 		 			 			 		Kesteni su na meniju prisutni još od pretpovijesti na prostorima  Mediterana i Azije. U početku su uzgajani u Kini i Japanu, a potom su ih  rimske legije donijele u Europu.        Drvo kestena bilo je poznato u Kini i Japanu davno prije nego što je  kesten dospio u Europu. Pečeni kesteni prodavali su se na ulicama Rima u  16. stoljeću, kao što se prodaju i danas u mnogim europskim gradovima.        Castanea sativa (pitomi kesten) ili Aesculus hippocastanum L. (divlji  kesten) biljke su čije plodove čovjek (a i životinje) koristi od  prapovijesti. Stabla ukrašavaju parkove i vrtove svojim bogatim  krošnjama. Drvo se koristi za izradu poljoprivrednih alata, kolaca i  bačvi te služi i za ogrjev. Lišće je odličan pokrov u stočarstvu, a  koristi se i kao krmivo. Listovi se također puno koriste u znanstvenoj  medicini i farmaciji. Čaj od lista kestena bitan je sastojak sirupa protiv kašlja. Kesten se ipak najviše koristi u prehrambene svrhe.        Poznato je stotinu različitih vrsta kestena. Razlikuju se od ostalih  orašastih plodova zbog nižeg udjela masti i visokog udjela škroba. Imaju  posebnu teksturu, sladak i blag okus. Po nutritivnom sastavu slični su smeđoj riži, a odličan su izvor elemenata u tragovima.        Sadrži minerale, vitamine B grupe, vitamin A i C. Od  minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij,  sumpor, klor, željezo, bakar i mangan. Budući da je bogat kalijem, a  siromašan natrijem, preporučuje se u dijeti bolesnika s bubrežnim i  kardiovaskularnim oboljenjima.        Bjelančevine im nisu jača strana, no zato su vrlo bogati škrobom,  te je od ovih plodova moguće napraviti i brašno. Kesten je jedini  orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor  vitamina B6 i dobar izvor kalija i folne kiseline. Kesten je namirnica  koju odlikuje nešto viša energetska vrijednost, budući da 100 grama  pečenog kestena sadrži 245 kalorija.        Pitomi kesten plod je osobite teksture, blago slatkog okusa i velike  hranjive vrijednosti. Za razliku od drugih orašastih plodova, sadrži  malo masti, a puno ugljikohidrata (čak 45 posto škroba, poput smeđe  riže). Obilje vlakana daje mu laksativno djelovanje (olakšava probavu).  Cijenjen je i med od kestena (brzo kristalizira jer sadrži skoro 80-90  posto peludnih zrnaca), za smanjenje kašlja i bolju cirkulaciju.        Divlji kesten, koji nažalost nije za jelo, posjeduje i ljekovita svojstva.  Najčešće se spominje kao pomoć kod proširenih vena i oštećenja  kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih  pripravaka.        Čaj od lista kestena (Castaneae folium) u narodnoj se medicini upotrebljava kod liječenja hripavca, bronhitisa, astme i sličnih tegoba s dišnim organima.  Kora kestena (Castaneae cortex) i drvo (Castaneae lignum) bogati su  taninom (sadrže više od deset posto tanina), pa se upotrebljavaju kao  adstringenti (vazokonstriktori).        U simboličnom smislu kesten predstavlja prosperitet. U narodu se kaže i  da plodovi kestena uklanjaju uroke, pa možda nije naodmet da tri kestena  nosite u torbici za sreću (barem sad kad ih ima gotovo posvuda). Nije  loše divlji kesten, onako u ljusci, staviti u prostoriju u kojoj se  često boravi danju. Bilo kako bilo, kesten nam daje snagu i utječe na  dobro raspoloženje.        Više o sličnim temama možetze pronaći na www.trigon.hr  
				  
	           | 
	         
	         
	           
			  	   | 
	         
		   
		 | 
	   
	 	  
	 |