Pilates lopta (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Vježbanje



Poruka


Bablica -> Pilates lopta (29.7.2010 9:25:00)

mene jučer dobro isprepadali da ne smijem sjedit na lopti u trudnoći, a ja zadnja 2 tjedna uredno na poslu sjedim i ljuljam se pomalo i vježbam usput [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Dođem ja doma i pričam to mm i kaže pa ti si luda što mi nisi rekla da sjediš na lopti, to se ne smije!!!
Malo sam čačkala po netu i skužila da još trudnica to radi pa sam se malo umirila.
Ima li tko iskustva s loptom?!




leilany -> RE: Pilates lopta (29.7.2010 9:29:50)

...meni su tu loptu dali u rodilistu,i ja sam po njoj hopsala,jer mi se bebica nije spustila kak treba...bome nakon nekog vremena,i mog hopsanja koje je btw tak mi pasalo...Kira se spustila i odose mi u radaonu[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]....




nemammaste -> RE: Pilates lopta (29.7.2010 9:30:55)

Ok je sjediti ali kažu da se ne skakuće i ljulja do 37.tj jer može izazvati trudove (rekla glavna setra na tečaju).Sjedenje na njoj je ja mislim čak dobro




tita -> RE: Pilates lopta (29.7.2010 9:42:30)

Ova lopta ti je zakon!!!Ako sjediš normalno nečeš imati problema,ja sam cijelu trudnoču sjedila na njoj ,spas za ledja!!!!Nisam imala nikakvih problema,a kasnije sam koristila kad bi uspavljivala sina.....Meni je ona super!!!!




njanja -> RE: Pilates lopta (29.7.2010 10:05:41)

nama su na tečaju rekli da se na njoj smije "mrdati" tek od 37 tj za otvaranje...do tada ne....pa ne bi ni ja....kansije, kad se [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/rozacrtici.gif[/image] (ovo nije roza, nego ljubičasta [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]) rodi, vjeruj mi, naskakati ćeš se na lopti za uspavljivanje [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




mali_macic -> RE: Pilates lopta (29.7.2010 10:14:24)

ja sam isto na poslu sjedila na lopti i bilo mi je super i to jos prije trudnoce, stvarno je spas za leđa a i tjekom trudnoce sam bila na njoj i nisam imala nikakvih problema. jedno kad su poceli vrucine negdje u 7.mje. sam presla na stolicu jer mi je bilo prevrcue na njoj.




Bebys -> RE: Pilates lopta (29.7.2010 10:18:53)

Pilates za pravilno držanje i trudnice [image]http://poliklinikazdravlje.com/portal/templates/ja_bellatrix/images/printButton.png[/image] [image]http://poliklinikazdravlje.com/portal/templates/ja_bellatrix/images/emailButton.png[/image] Petak, 09 Mart 2007
Posljednji dio našeg pilates online tečaja posvećen je pravilnom držanju i sjedenju na lopti, a ujedno su to i vježbe za trudnice. Ipak, među pilates stručnjacima oko trudnica se lome koplja[image]http://www.tportal.hr/imagesT/spacer.gif[/image][image]http://www.tportal.hr/2005/05/12/0353007.19.jpg[/image]U zadnjoj seriji vježbi sjedit ćete čvrsto na lopti, uspravnih leđa[image]http://www.tportal.hr/imagesT/spacer.gif[/image]Naime, osnovno pravilo u pilatesu jest u gotovo svakoj vježbi stiskati trbušne mišiće, stražnjicu i uglavnom sve mišiće centra, što trudnicama nije jednostavno, a neki kažu kako nije ni preporučljivo.

Kako je vježbanje većini zdravih trudnica korisno, postoje i argumenti za pilates u trudnoći: u pilatesu je disanje iznimno važno (kao i kod poroda, pa nije loše vježbati tehniku koja traži koncentraciju na disanje), a pilates sadrži i elemente joge, koja trudnice smiruje i koristi im.

[image]http://www.tportal.hr/imagesT/spacer.gif[/image][image]http://www.tportal.hr/imagesT/spacer.gif[/image][image]http://www.tportal.hr/imagesT/spacer.gif[/image][image]http://www.tportal.hr/imagesT/spacer.gif[/image][image]http://www.tportal.hr/imagesT/spacer.gif[/image][image]http://www.tportal.hr/imagesT/spacer.gif[/image][image]http://www.tportal.hr/imagesT/spacer.gif[/image][image]http://www.tportal.hr/imagesT/spacer.gif[/image][image]http://www.tportal.hr/2005/05/13/0195007.22.jpg[/image][image]http://www.tportal.hr/imagesT/spacer.gif[/image][image]http://www.tportal.hr/imagesT/spacer.gif[/image][image]http://www.tportal.hr/imagesT/spacer.gif[/image][image]http://www.tportal.hr/imagesT/spacer.gif[/image][image]http://www.tportal.hr/imagesT/spacer.gif[/image][image]http://www.tportal.hr/imagesT/spacer.gif[/image]Pravilno držanje i sjedenje na lopti[image]http://www.tportal.hr/imagesT/spacer.gif[/image][image]http://www.tportal.hr/imagesT/spacer.gif[/image][image]http://www.tportal.hr/imagesT/windows_media.gif[/image][image]http://www.tportal.hr/imagesT/spacer.gif[/image][image]http://www.tportal.hr/imagesT/real_media.gif[/image][image]http://www.tportal.hr/imagesT/spacer.gif[/image][image]http://www.tportal.hr/imagesT/spacer.gif[/image]Odlučite li se za pilates u trudnoći, sve će biti u redu ako se načelno budete držali ovih preporuka: ukoliko ste i prije trudnoće vježbali pilates, a zdrava ste trudnica bez komplikacija, nema razloga da prestanete vježbati. Kako trudnoća napreduje, postupno ćete ukidati neke vježbe i pred sam kraj trudnoće vježbati samo vježbe iz skupine koju danas pokazujemo. Prilikom vježbanja ne treba pretjerivati sa stiskanjem mišića centra – činite to samo dok vam ne stvara poteškoće.

Ukoliko prije trudnoće niste redovito vježbali pilates, ali ni neku drugu tehniku, svakako se detaljnije raspitajte kod liječnika što bi vam odgovaralo - možda su za vas primjerenije klasične vježbe disanja i pripreme za porod koje se organiziraju isključivo za trudnice i njihove partnere, odnosno pomoćnike koji kane prisustvovati porodu.

[image]http://www.tportal.hr/2005/05/12/0354007.19.jpg[/image]Počinjemo laganim nagibima prema naprijed
1. Nagibi prema naprijed: sjednite na sredinu lopte, noge su malo šire od kukova, a natkoljenice trebaju biti paralelne s podom, odnosno okomite na potkoljenice (ako niste u tom položaju, moguće je da ne sjedite pravilno, ali i da vam veličina lopte ne odgovara ili da lopta nije adekvatno napuhana). Stopala su čvrsto na podu te i dalje treba voditi računa o osnovnom položaju – guranje pupka prema leđima (leđa su pritom ravna, a ramena treba gurati prema dolje).

Na udah ruke stavite na vrat iza glave, a na izdah glavu spustite prema naprijed (pokret treba biti 'okrugao', s malim pomacima, a bradu treba gurati na prsa). Ponovo udahnite te se na izdah vratite, tj. izravnajte leđa (ruke ostaju otraga na vratu).

Vježbu ponovite šest do osam puta.

2. Rotiranje iz struka: u istom položaju kao u prethodnoj vježbi slijede male rotacije iz struka; ruke su ispred tijela, podlaktice jedna preko druge, ramena prema dolje. Gurajte rukama te se na udah rotirjte iz struka malo na stranu, uz što mirniji donji dio tijela. Na uzdah se treba vratiti u sredinu. Isto ponovite i na drugu stranu. Tijekom vježbe treba paziti da što mirnije sjedite na lopti.

Vježbu ponovite četiri puta.

[image]http://www.tportal.hr/2005/05/12/0358007.21.jpg[/image]Nastavljamo nagibima u stranu, pri čemu i dalje treba paziti na uspravna leđa i stiskanje pupka3. Nagibi iz struka: opustite ruke ravno sa strane. Na redu su mali nagibi, pri čemu je važno da su kukovi što mirniji i da samo gornji dio tijela istežete u stranu. Na izdah napravite mali nagib (ne previše) čitavog tijela iz struka na jednu stranu, s rukama opuštenim prema dolje, uz što mirnije kukove. Na udah se treba vratiti u sredinu, s rukama ravno opuštenim sa strane. Sve ponovite na drugu stranu.

Vježbu ponovite četiri puta. Opustite se po završetku serije.






[image]http://www.tportal.hr/2005/05/12/0360007.21.jpg[/image]Nagibi u stranu s podignutom rukom4. Nagibi u stranu s podignutom rukom: vježba je identična prethodnoj, ali jedna ruka je opuštena, dok drugu dignemo u zrak. Ruka će slijediti liniju tijela i to na način da, ako je lijeva ruka dignuta u zrak, napravite nagib udesno kao u prethodnoj vježbi (pokušajte se nagnuti u stranu što više možete), a ruka slijedi liniju tijelo - glava (nagib je na izdah, vraćanje u sredinu na udah). Isto učinite i na drugu stranu i drugom rukom.

Vježbu ponovite četiri puta.





[image]http://www.tportal.hr/2005/05/12/0362007.21.jpg[/image]Ugodno podvlačenje zdjelice rotiranjem na lopti za kraj5. Za kraj slijedi pomicanje zdjelice kako biste što bolje naučili pravilno sjediti na lopti.

Normalno dišite, prsti su čvrsto na podu, pridržite se za loptu te kukove podvucite prema naprijed kao na fotografiji (to na lopti ide jako lako - samo se malo 'zarolate' kukovima) Vratite se natrag.

Tijekom ove vježbe važno je gurati donji dio leđa, a u trenutku kad podvlačite kukove, trbuh treba što jače stisnuti.

Vježbu ponovite šest do osam puta i opustite se.





Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (29.7.2010 10:57:21)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Bablica -> RE: Pilates lopta (29.7.2010 11:52:24)

 
Primjena terapijske lopte u trudnoći
U zadnje vrijeme je i kod nas postalo uobičajeno da se na trudnoću gleda kao na fiziološko stanje u kojem je prilagođena aktivnost dobrodošla kao i u ostalim razdobljima ženinog života.
Jedna takva aktivnost je i korištenje terapijske lopte. Trudnoća rezultira velikim promjenama u ženinom fizičkom izgledu kroz kratko vrijeme. Prilagodba tijela na te promjene često nije odgovarajuća pa trudnicu osim želje za aktivnom trudnoćom često i bol potakne na vježbanje. Lopta je vrlo dobro pomoćno sredstvo koje trudnici može omogućiti da se fizički i emocionalno bolje osjeća. Idealno bi bilo kad biste se o korištenju lopte u trudnoći educirali kod fizioterapeuta kvalificiranog za područje ginekologije i porodništva, naravno uz odobrenje vašeg ginekologa. Pozitivni učinci korištenja lopte zamjećuju se brzo, njezina elastičnost amortizira pritisak, a oblik daje dinamičan oslonac koji vas stalno drži aktivnom iako toga niste svjesni.
Ako prije niste imali prilike sjediti na lopti, prvi put trebate s oprezom, najbolje u društvu ili uz oslonac (npr. stolac), naviknuti se na samo sjedenje na lopti. Obratite pozornost na to kad sjedite na lopti, da vam je udaljenost kukova od podloge ista ili malo veća od udaljenosti koljena od podloge, te da ste cijelim stopalima oslonjeni na podlogu. Po ovome ćete znati i je li vam lopta prevelika ili premala. Na složenije vježbe ne krećite dok niste dobro savladali ravnotežu i jednostavnije kretnje na lopti.
Neki od pozitivnih učinaka korištenja lopte u trudnoći su: uspostavljanje i poboljšanje ravnoteže, opuštanje napetih mišića, poboljšanje cirkulacije, smanjenje opterećenja na zglobove, reduciranje boli, povećanje pokretljivosti pojedinih dijelova tijela.
Koristite li loptu svakodnevno, npr. umjesto stolice za stolom ili fotelje ispred TV-a, aktivirate svoje mišiće odgovorne za pravilno držanje, smanjujući mogućnost pojave boli u donjem dijelu kralježnice (ukoliko ste prije trudnoće ili za vrijeme imali nekih većih problema s kralježnicom, potrebno je obratiti se doktoru i fizioterapeutu).  Također omogućavate bebi da se postavi u optimalan položaj za porod. Klečanjem ispred lopte s gornjim dijelom tijela oslonjenim preko lopte, rasterećujete donji dio kralježnice, sjedenje na lopti dobro je i za mišiće dna zdjelice, kotrljanjem na lopti naprijed nazad dok sjedite povećavate pokretljivost zdjelice, a loptu također možete koristiti i kao oslonac za relaksaciju i masažu. [image]http://www.roda.hr/_upload/tekstovi/tru_nalopti.jpg[/image]            
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Prikaz pravilnog sjedenja na lopti
Temeljna pravila o vježbanju u trudnoći vrijede i za vježbanje na lopti, trebate ih se pridržavati kako bi vježbanje na lopti stvarno bilo od koristi vama i vašoj bebi: vježbe započinjite 2-3 sata nakon jela, odjeća u kojoj vježbate mora vam biti udobna, vježbajte na tvrdoj, ne na skliskoj podlozi, prozračite sobu u kojoj vježbate, kontrolirajte svoj puls prije, za vrijeme i poslije vježbanja (ne bi smio prelaziti 140 otkucaja u minuti), također je dobro i prekontrolirati tlak, uz sebe uvijek imajte tekućinu, bilo kakav osjećaj boli i neugode znak je da trebate prestati s vježbanjem (npr. oštra bol, vrtoglavica, nepravilno disanje, umor, slabost, krvarenje, povišeni puls).
Postoje i kontraindikacije za vježbanje na lopti, zato je bitno da svog ginekologa upoznate sa svojom željom za korištenjem i vježbanjem na lopti kroz trudnoću i da dobijete njegovo mišljenje. Da biste se lakše snašli, evo nekih relativnih i apsolutnih kontraindikacija za vježbanje na lopti: relativne kontraindikacije su dijabetes, EPH gestoze, anemija, umor, višeplodna trudnoća; apsolutne kontraindikacije su rano otvaranje rodnice, vaginalno krvarenje, kontrakcije maternice, spuštena posteljica, bolesti srca majke.
Lopta je, još jednom ponavljam, vrlo dobro pomoćno sredstvo koje vam može omogućiti da se u najljepšem razdoblju ženinog života vaše fizičko i emocionalno stanje održi dobrim ili još i poboljša, te vam se tako omogući  i uspješan i aktivan porod. Kroz svoja pozitivna iskustva možete loptu koristiti i kasnije kroz život i vjerujem da će vam to uvijek biti iznova pozitivno iskustvo.




Bablica -> RE: Pilates lopta (29.7.2010 11:53:34)

Beybs, ove vježbe s otklonom u stranu po meni nisu baš za trudnice jer se trbušnjaci razdvoje u trudnoći i s tim vježbama radiš više štete nego koristi!
Probajte testirati mišiće trbušnjaka (i vi koje ste rodile da li su se vratili natrag) lezite na leđa s jastukom ispod glave i pogrčenim nogama. Kažiprst i srednji prst stavite 2 cm iznad pupka i dignite glavu toliko da se lopatice podignu od poda. Trebale bi osjetit razmak između lijevog i desnog trbušnog zida (od jednog prsta ili više). Po tome možete pratit koliko vam je jak, čvrst trbušni zid koji inače štiti organe. Što je manji razmak - to bolje! Znam da se neke vježbe rotacije u trudnoći ne smiju radit ako je taj razmak veći od 2 prsta!




pako -> RE: Pilates lopta (29.7.2010 12:03:35)

ja sam sjedila u trudnoći na njoj i bila mi je super za leđa ali nisam često




Bablica -> RE: Pilates lopta (29.7.2010 13:25:47)

maloprije sam skužila nešto: curka se mrda ko luda od kad ne sjedim na lopti cijelo jutro (možda joj nije pasalo cijeli dan na lopti), ali zato ja lagano osjetim križa što zadnja dva tjedna od kad sam na lopti sjedila i vježbala nisam. E sad ti budi pametna! [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Odoh ja na GO pa neću imat problema na čemu sjedit - lopti ili stolici! [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




vvd -> RE: Pilates lopta (24.1.2011 14:40:48)

ja danas sjedila prvi put jedno pol ure pred tv....i mene poslje bole križa i budem napeta[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/zmeden.gif[/image]hm ne znam dali da još isprobavam ili mi ne paše....danas sam 38+6




valnea -> RE: Pilates lopta (18.7.2012 10:14:52)

meni je pilates lopta bila spas u trudnoći, nikad nikakvih problema :) toplo preporučam svima :)




sorina -> RE: Pilates lopta (3.10.2012 12:45:48)

Meni je zadnjih mjesec dana u prvoj trudnoći lopta bila spas. Bila sam relativno mršava,a stomak ogroman,pa nigdje i nikako se nisam mogla smjestiti,a lopta mi je olakšavala bolove u leđima.[sm=smiley1.gif]




Vitolina -> RE: Pilates lopta (11.11.2012 14:16:26)

Mene je pilates lopta jednostavno oduševila, lopta koja omogućava tako lijepe vježbe bez na prvi pogled vidljivog pretjeranog napora, ali kada se naviknete na loptu i zdravi umor koji pruža, vjerujem da ju nikada nećete ostaviti [sm=bravo.gif]




llurc -> RE: Pilates lopta (12.3.2015 16:26:09)

mene je također oduševila lopta, napokon sam nešto mogla vježbati bez da me nažulja, a i pasalo mi je sjedenje na njoj




Stranica: [1]