IZVORNA PORUKA: njanja
http://www.maminosunce.hr/article.asp?documentId=9
Dijete koje ne govori ponašat će se drukčije od ostale djece, jer će svoje potrebe i želje izražavati ekstremnim ponašanjem: plačem, vriskom i sl. Što je dijete s takvim stupnjem govornog oštećenja starije, ponašanje će biti manje primjereno njegovoj dobi.
SAVJET RODITELJIMA
Kad roditelji posumnjaju na takva zaostajanja u razvoju govora svog djeteta trebali bi se odmah obratiti stručnjaku logopedu. Ako je dijete još premalo za rehabilitaciju, roditelji će dobiti informacije i savjete za postupak s njim dok malo ne poraste. Pravodobno traženje pomoći, nakon čega slijedi dijagnosticiranje i otkrivanje uzroka u govornom razvoju, može pomoći otklanjanju uzroka ili barem ublažavanju poremećaja.
Otvorila sma ovu temu pa da ju ponovno podignem za par informacija.
Iza nas je 1 mjesec pregleda, državni logoped na odjelu audiologije KBC RI pa na istom odjelu dječji psiholog pa opet logoped i danas privatni logoped-defektolog. Jan sve više priča, tj govori riječima, ali daleko je to od razgovora, još su to slogovi i nema rečenica (soim daj ovo, daj ono, mama ne i slično). Trenutno je premali za terapiju i prvo moramo čekati da se govor razvije, a tek onda ako bude reduciran (što često kod kansijeg govora bude) treba pratiti i ispravljati sa stručnjakom da se ne otegne. Do tada trebamo biti strpljivi, poticati ga, hvaliti ga kada kaže neku riječ pa čak i krivo. Budući da Jana prepoznajem u gore crveno označenom dijelu, defektologica logopedica mi je potvrdila da on mora biti frustriran ne-govorom i da zbog toga i dolazi u situaciju zločestoće i ispitivanja granica. Tu isto trebamo biti doslijedni, NE mora biti NE (bez puno objašnjavanja) i isto se trebamo naoružati srtpljenjem.
Plavi savijet u gornjem tekstu potpisujem i ja.
Sve stručne osobe kod kojih smo bili puno su nam pomogle (neke više, neke manje), dale nam savijete za ispravljanje onoga što ne radimo ispravno, ali isto tako nam potvrdile i dale do znanja da ipak puno stvari radimo kako treba, a oboje znači da smo na dobrom putu.
Ako se tko nađe u istoj situaciji kao mi, može me za sve savijete i pitanja kontaktirati putem pp (predugo mi je sada da sve objašnjavam ), a do tada se nadam da će jan biti mala -velika pričalica, ma što pričalica-PJESNIK [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Pozz,
A