krvava sperma (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> SeksualnostPoruka


mare i gogo -> krvava sperma (19.7.2010 23:07:25)

..... kondom je bio pun krvave sperme on kaže da ga ništa nije bolilo  ,niti žuljalo naša niti smo radili ikakve vratolomije ,al u kondomu je sva sperma bila krvava.[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
cuba -> RE: krvava sperma (19.7.2010 23:10:12)

Prvi put čujem za tako nešto, zbilja neznam....
anonno17 -> RE: krvava sperma (19.7.2010 23:13:18)

i ja isto potpisujem cubu
Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (19.7.2010 23:18:33)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]
mare i gogo -> RE: krvava sperma (19.7.2010 23:19:33)

dali itko zna sad me strah,tate help pojavite se na ovoj temi dali se kome to desilo ikada
mare i gogo -> RE: krvava sperma (19.7.2010 23:24:14)

pa nismo se prečesto neki dan smo [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image] nije svaki dan uvijek ima lufta bar jedan dan ne znam ipak ću ja njega poslati doktoru
ELENA35 -> RE: krvava sperma (19.7.2010 23:42:15)

MM se to dogodilo prije par godina,u više navrata.Uplašila se ja,a bogme i on,kako nebi.Izašao je iz kupaone sa kondomom,blijed ko krpa.Odmah je išao kod doktora,obavio sve pretrage,bio je čak i na nekom institutu gdje je morao puniti bočice spermom,tako mu je to bilo neugodno..ali strah je bio veći..Uglavnom,svi nalazi su bili ok,kažu da je možda prehladio bubrege,pa mu je ta krv koja zna doći kod veće upale,otišla umjesto u mokraćni mjehur, krivim putem u spermu.Od tada se to nije više ponovilo,evo već godinama....
Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (19.7.2010 23:44:28)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]
nemammaste -> RE: krvava sperma (20.7.2010 6:40:22)

Nikad čula,nadam se da nije ništa [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
BUMBI -> RE: krvava sperma (20.7.2010 8:18:03)

Nikad čula,nadam se da nije ništa

Potpisujem
lidac0605 -> RE: krvava sperma (20.7.2010 9:40:50)

Moj šogor je imao krvavi ejakulat kad je imao subakutnu upalu prostate,bez drugih simptoma...nije da te plašim al ne vjerujem da nije niš,nije to baš bezazleno krv u spermi...
Zvonki -> RE: krvava sperma (20.7.2010 10:16:45)

Jednom nam se prije nekoliko godina dogodilo. Ni sad ne znamo razlog.
pako -> RE: krvava sperma (20.7.2010 10:53:04)

baš sam začuđena, prvi put čujem za takvo šta. Nadam se da nije ništa strašno.
ivanaa -> RE: krvava sperma (20.7.2010 11:32:41)

IZVORNA PORUKA: pako

baš sam začuđena, prvi put čujem za takvo šta. Nadam se da nije ništa strašno.
Bebys -> RE: krvava sperma (20.7.2010 12:19:44)

Krv u ejakulatu - hematospermia

[image]http://www.medicina.hr/slike/krv_u_ejakulatu_hematospermia.jpg[/image] Uvod
Pojava krvi u ejakulatu nije rijetka. Javlja se kod muškaraca svih životnih dobi i obično uzrokuje veliku zabrinutost. Može biti posljedica brojnih poremećaja, a često se uzrok ne može otkriti. Pretraživanje medicinske baze podataka Medline od 1966. do 2002. godine prema terminu ˝hematospermia˝ daje svega 77 citata od kojih je većina prikaz kliničkih slučajeva ili opis pojave krvi u ejakulatu nakon invazivnih dijagnostičkih pretraga. Najvažnija informacija za pacijente iz pregleda literature jest: krv u ejakulatu iznimno rijetko nastaje zbog maligne bolesti, osobito kod mlađih pacijenata.
Nazivlje
Latinski naziv: hematospermia, hemospermia
Sinonimi: krvava sperma, krvav ejakulat, krvava sjemena tekućina, krvavo sjeme Uzrok
Kod prosječno polovine pacijenata ne može se otkriti uzrok. Ejakulat nastaje u sjemenicima, pasjemeniku, sjemenovodu, sjemenskim mjehurima i prostati. Većina volumena nastaje u sjemenskim mjehurićima i prostati pa je podrijetlo krvi najčešće u ovim organima.
Biopsija prostate je najčešći uzrok pojave krvi u sjemenu; javlja se kod polovice muškaraca nakon ovog zahvata. Drugi najčešći uzrok su upale.
Krv u ejakulatu često nestaje nakon 1-2 mjeseca, a ako i dalje traje, a u međuvremenu nije otkrivan uzrok, potrebna je detaljnija obrada.
Mogući uzroci su:
Infekcije
Chlamydia
Cytomegalovirus
HIV infekcija
Schistosoma hematobium, Schistosoma mansoni
Trichomonas vaginalis
Tuberkuloza
Maligni tumori (spolno-mokraćni)
Karcinom mokraćnog mjehura
Adenokarcinom prostate
Sarkom prostate
Tumori testisa
Metastaze malignih tumora
Melanom
Karcinom bubrežnih stanica
Bolesti prostate
Benigna hipertrofija prostate
Kamenci prostate
Proširenje krvnih žila prostate
Prostatični uretralni hemangiomi
Prostatični uretralni polipi
Ciste u prostati
Upala prostate
Bolesti sjemenskih mjehurića
Adenomioza
Amiloidoza
Kamenci
Karcinom
Ciste
Prošireni sjemenski mjehurići
Ektopično tkivo prostate
Krvarenje
Poremećaji sjemenovoda i ejakulacijskog puta
Kavernozni hemangiom
Zapreka u ejakulacijskom putu
Upala pasjemenika (epidydimitis)
Bolesti mokraćne cijevi
Ektopično tkivo prostate
Upala (urethritis)
Bolesti krvnih žila
Proširene krvne žile
Maligna hipertenzija
Sustavne bolesti
Krvne bolesti sa sklonošću krvarenju
Kronične bolesti jetre
Limfom
Amiloidoza
Hipertenzija Bolesti prostate
Oštećenja prostate uzrok su mnogih slučajeva pojave krvi u ejakulatu. Najčešće je uzrok biopsija prostate i u tom slučaju simptom nestaje unutar mjesec dana. U jednom je istraživanju upala prostate nađena kao uzrok u 30% slučajeva. U 2% slučajeva kriv je karcinom prostate. Proširenje krvnih žila prostate i kamenci u prostati rjeđi su uzroci.
Bolesti mokraćne cijevi
Upala mokraćne cijevi (urethritis) je cesto uzrok pojave krvi, osobito kod mlađih muškaraca. Ostali poremećaji mokraćne cijevi uključuju ciste, polipe, kondilome i suženja.
Bolesti sjemenskih mjehura
Mnogi autori navode prirođene i stečene ciste sjemenskih mjehurica kao uzrok hematospermije. Prirođene ciste rezultat su poremećaja u embrionalnom razvoju i povezane s istostranom nerazvijenošću bubrega i/ili nedostatkom sjemenovoda.
Stečene ciste najčešće nastaju zbog upala. Maligna bolest sjemenskih mjehurica rijetko je uzrok.
Infekcije
Infekcije i upalni poremećaji izazivaju oko 40% poznatih uzroka hematospermije. Moguće uzroci su: tuberkuloza, HIV infekcija, citomegalovirus, parazit Shistosoma hematobium, Echinococcus.
Ozljede
Ozljeda koja izaziva krvarenje može nastati nakon operacije sklerozacije hemoroida, nakon samostalnog uvođenja raznih predmeta u mokraćnu cijev koja se otvara na vrhu penisa te nakon tupe traume testisa, područja među nogama i prepona. Ozljeda je uzrok prosječno u 2% pacijenata.
Sustavne bolesti
Bolesti koje mogu dovesti do pojave krvi u mokraći su:
- povišen krvni tlak (hipertenzija)
- kronična bolest jetre
- amiloidoza
- limfom
- krvne bolesti sa sklonošću krvarenju (npr. von Willebrandova bolest)
Rizični čimbenici za osobe s hipertenzijom su nekontrolirana bolest, povišena koncentracija kreatinina u krvnom serumu, teška proteinurija (izlučivanje proteina u mokraći) i bolest krvnih žila bubrega. Dijagnoza
Kako bi se postavila dijagnoza potreban je detaljan razgovor s liječnikom, pregled i eventualno dijagnostičke pretrage. Razgovor s pacijentom naziva se anamneza i sastoji se od propitivanja osobnih informacija, razloga dolaska k liječniku, obiteljske anamneze (bolesti u obitelji), osobne anamneze (prethodne bolesti i stanja samog pacijenta), sadašnje bolesti, funkcija i navika. Osobna anamneza usmjerena na ozljede, infekcije i krvne bolesti cesto sužava mogući krug dijagnoza. Muškarci s ovim stanjem često su mlađe dobi (srednja dob <40 g) imaju krv u ejakulatu 1-24 mjeseci. Većina pacijenata ima vise od jedne epizode pojave krvi, sto se može ponavljati tjednima, mjesecima.
Iako ne postoji jedinstvena dijagnoza kronične hematospermije, krv koja se pojavljuje u više od 10 ejakulacija zahtijeva daljnju obradu.
Tijekom pregleda mjeri se krvni tlak jer visoka hipertenzija može uzrokovati pojavu krvi u spermi. Iako je ova povezanost odavno poznat, točan mehanizam zašto nastaje nije poznat. Moguć je nastanak sličnim mehanizmom kojim nastaje epistaksa (krvarenje iz nosa) kod hipertenzije. Penis treba pozorno pregledati kako bi se utvrdilo postojanje oštećenja koja mogu krvariti. Sjemenovodi se opipavaju kako bi se isključila zadebljanja i čvorovi. Pojava čvorova kod pacijenta koji nije imao kirurški zahvat na sjemenovodima, uključujući vazektomiju, može biti pokazatelj tuberkulozne infekcije. Rijetko su posljedica širenja maligne bolesti iz prostate i sjemenskih mjehurica. Tijekom digitorektalnog pregleda (gdje liječnik prstom ulazi u debelo crijevo) važno je utvrditi jesu li sjemenski mjehurici povećani. Normalno se ne mogu napipati pa je njihovo povećanje alarmantno. Kod muškaraca starijih od 50 godina posebna pozornost pridaje se prostati.
Laboratorijski testovi
Analiza mokraće i bakteriološki testovi (urinokultura) mogu dokazati infekciju. Budući je test jeftin i pozitivan rezultat može otkriti uzrok, svim pacijentima s krvi u ejakulatu trebalo bi uraditi urinokultura. Kod mlađih muškaraca treba posumnjati na upalu mokraćne cijevi (urethritis) i uraditi bris mokraćne cijevi. Ako se krv javlja istovremeno i u mokraći potrebne su opsežnije pretrage mokraćno-spolnog sustava i tijela: analiza mokraće, urinokultura, citologija urina (analiza stanica u mokraći), CT trbuha i zdjelice s kontrastom, cistoskopija (promatranje mokraćnog mjehura iznutra optičkim instrumentom).
Analiza i kultura sjemena u nekim je centrima učestala pretraga. Ipak, njihova uloga u dijagnozi je nejasna. Pozitivna kultura sjemena može jednostavno značiti kontaminaciju mokraćne cijevi bakterijama. Analiza sjemena može biti korisna za razlikovanje prave hematospermije od drugih uzroka poremećaja boje sperme. Smith i suradnici objavili su dva slučaja melanospermije kao simptoma malignog melanoma. Melanin uzrokuje tamno smeđu boju sjemena, a ne crvenu ili ružičastu kao krv.
Krvne pretrage uključuju PSA (prostatični specifični antigen) za sve muškarce starije od 50 godina ili starije od 40 ako imaju obiteljsku pojavu karcinoma prostate. Testovi zgrušavanja krvi preporučuju se obaviti svim muškarcima kod kojih se krv u ejakulatu javlja duže od 2 mjeseca.
Od ostalih pretraga korisna je ultrazvučna transrektalna pretraga (kroz završni dio debelog crijeva) koja je svojom jednostavnošću potisnula uporabu metoda kao sto je intravenska urografija, vazografija i seminalna vezikulografija. Zajedno s magnetskom rezonancijom (MR) ova metoda omogućuje dobar uvid u sjemenske mjehurice, prostatu i dio sjemenovoda. MR pomaže u otkrivanju promjena građe zbog hormonske terapije, zračenja, upala, tumora. Najveća prednost MR u odnosu na ultrazvuk je mogućnost prikaza krvarenja u sjemenskim mjehurićima ili prostati.
Cistouretroskopija je promatranje mokraćne cijevi i mjehura optičkim instrumentom i obavlja se kad se ne može naći uzrok hematospermije. Liječenje
Prvi cilj urologa je smiriti prestravljenog pacijenta. Za polovinu muškaraca s ovim simptomom ne postoji terapija, a pojava krvi u ejakulatu rijetko je povezana s teškim bolestima, osobito kod mlađih muškaraca. Važno je uvjeriti muškarca u to jer se pojava krvi u ejakulatu obično povezuje s karcinomom i uzrokuje veliki stres. Tri čimbenika određuju opsežnost dijagnoze i potrebu za liječenjem:
- dob pacijenta
- trajanje i ponovno javljanje krvavog ejakulata
- prisutnost krvi u mokraći
Zloćudna bolest javlja se uglavnom kod pacijenata starijih od 40 godina. Dugotrajna hematospermija zahtijeva agresivniji dijagnostički pristup. Kod mlađih muškaraca s povremenom hematospermijom dovoljno je obaviti digitorektalni pregled uz anamnezu i pregled tijela. Muškarcima starijim od 50 godina s povremenom hematospermijom obavlja se digitorektalni pregled i određuje razina PSA. Ako je istovremeno prisutna krv u mokraći (hematurija) potrebna je procjena gornjeg i donjeg mokraćnog sustava: intravenska pijelografija, ultrazvuk bubrega, CT, cistoskopija).
Kod polovine bolesnika se opisanim dijagnostičkim postupkom neće otkriti uzrok i stanje se najčešće spontano rješava. Kad se postavi dijagnoza određene bolesti liječi se osnovna bolest prema trenutnim standardnim protokolima.
Mokraćne infekcije liječe se odgovarajućim antibioticima temeljem rezultata urinokulture i antibiograma. Kod svih muškaraca terapija treba pokriti enterobakterije (osobito Escerichia coli), a u mlađih muškaraca svakako Chlamidia. Dvotjedno liječenje obično je dovoljno.
Proširene vene prostate i mokraćne cijevi liječe se toplinskom metodom ili sklerozacijom, a ciste sjemenskih mjehurica ili prostate se mogu aspirirati (usisati sadržaj) kroz debelo crijevo. Sklonost krvarenju liječi se prema savjetu hemtologa.
Ne postoji opravdanje a uporabu preparata estrogena ili drugih hormona sto se u prošlosti pokušavalo.
Kirurško liječenje obavlja se kod nekih bolesnika s krvarećim proširenim venama prostate. Kontrola
Kontroliranje nije potrebno ako nakon liječenja nema ponovnih epizoda pojave krvi u ejakulatu. Prognoza
Najčešće se radi o samo-ograničavajućem stanju, a ako je hematospermija posljedica određene bolesti prognoza ovisi o osnovnoj dijagnozi.

Izvor: www.medicina.hr
Bebys -> RE: krvava sperma (20.7.2010 12:20:06)

mislim da je ovdje super objasnjeno sve....

Bebys -> RE: krvava sperma (20.7.2010 12:21:39)

NEMOJTE ODLAGATI OTICI LIJECNIKU ovo nije za forum NEGO HITNO KOD LIJECNIKA...bar bih ja tako ucinila...
mare i gogo -> RE: krvava sperma (20.7.2010 12:57:11)

otići ćemo lječniku stavila sam na forum jer mu je liječnik na godišnjem al valda radi neko na zamjeni hvala na tekstu
sina -> RE: krvava sperma (20.7.2010 15:23:34)

nikad čula ali da se to mm dogodilo mislim da bih krepala od straha i pravac-doktor.
Imra -> RE: krvava sperma (20.7.2010 15:27:35)

moze li biti da je imao neku ranicu na penisu, koja je prokrvarila prilikom sexa pa tako sperma  bila krvava
uspavana -> RE: krvava sperma (20.7.2010 15:45:26)

nikad čula, ali mi isto zvuči strašno.
Ja bi isto pravac liječniku.

Javi nam da znamo da li je sve ok!!
mare i gogo -> RE: krvava sperma (20.7.2010 23:04:57)

sestra od doktora je rekla da dođe tek u ponedjeljak,tak da vam javim
anuska08 -> RE: krvava sperma (20.7.2010 23:07:20)

IZVORNA PORUKA: pako

baš sam začuđena, prvi put čujem za takvo šta. Nadam se da nije ništa strašno.


potpisujem ..samo nek ide kod doktora
Anoniman -> RE: krvava sperma (21.7.2010 14:58:10)


IZVORNA PORUKA: Zvonki

Jednom nam se prije nekoliko godina dogodilo. Ni sad ne znamo razlog.


Sad sam se i ja setila, na pocetku veze se desilo 2-3 puta . skroz sam i zaboravila na to [sm=zmeden.gif]
Točkica28 -> RE: krvava sperma (21.7.2010 15:00:40)

ajme, pa nadam se da ćete otići dr
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>