Škripanje zubićima (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba

Poruka

ivkica -> Škripanje zubićima (24.2.2010 0:57:42)

Ne znam što da radim .. strašno mi to smeta, okrene mi se želudac kad to čujem.. a i bojim se da će si jako oštetiti caklinu na taj način jer ih baš jako stišće zvuči kao da ih mrvi!
Kad god to čujem samo mu utrapim dudu u usta a inače danju nije dudao pa mi je i to žao što sam ga sad već navikla..  

martina87 -> RE: Škripanje zubićima (24.2.2010 6:52:36)

i ja sam skripala zubicima kad sam bila mala.[sm=smiley1.gif]neznam jel tu ima kakve pomoci[sm=zmeden.gif]

lee -> RE: Škripanje zubićima (24.2.2010 7:07:11)

alex to nekada radi i onda se smije...to mu je smješno..neznam zašto to radi.

Brisani uporabnik -> [Obrisani korisnik] (24.2.2010 7:39:28)

[Sadržaj poruke je obrisan]

Zvonki -> RE: Škripanje zubićima (24.2.2010 7:43:25)

Ne znam, ali moja ima 7 godina i u snu strašno škripi. Jako je istrošila mliječne zubiće tako da će kada dobije trajne morati imati zaštitu preko noći. Mene više zanima zbog čega dolazi do tog poremećaja? Dali je psihički? [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

ines -> RE: Škripanje zubićima (24.2.2010 8:16:22)

To jako puno djece radi. Mislim da je to faza da nije nikakav poremečaj.

ZVRK -> RE: Škripanje zubićima (24.2.2010 8:54:52)

moj zvrkić zna zaškripiti zubićima ali jako rijetko.

Domy -> RE: Škripanje zubićima (24.2.2010 8:57:25)

IZVORNA PORUKA: ZVRK

moj zvrkić zna zaškripiti zubićima ali jako rijetko.

e tako i moj domy

karoca -> RE: Škripanje zubićima (24.2.2010 9:04:30)

Moja Mara škripi zubima kad se nečemu razveseli a mene to strašno ježi. Sva sreća da je to rijetko i mi je opominjemo. I ja mislim da je faza, valjda će s vremenom i to proći! 

mamice -> RE: Škripanje zubićima (24.2.2010 9:09:51)

moj je mihael 5 mjeseci to radio uzastopce. isla sam zubaru rekla je da je to normalno i ako i poslje prve godine nastavi skripati stavit ce mu nesto na zube da ih ne osteti al sam od sebe  je prestao.

maja -> RE: Škripanje zubićima (24.2.2010 9:37:48)

heheh sad si me sjetila da moj Noa već dugo nije, inače me izluđivao sa škripanjem, mi to nikada nismo radili niti mogu, ali jedino moj tata škripi sa zubima, možda je onda genetski [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

pepeljuga -> RE: Škripanje zubićima (24.2.2010 9:41:22)

i meni Toni zna dan danas skripiti ali i ja skripim sa svojih 30[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

mala pcelica -> RE: Škripanje zubićima (24.2.2010 10:22:31)

i meni je maja skripala dok je imala prva 4 zuba,sad vec malo duze nije [sm=smiley1.gif]

Bebys -> RE: Škripanje zubićima (24.2.2010 10:33:41)

IZVORNA PORUKA: ines

To jako puno djece radi. Mislim da je to faza da nije nikakav poremečaj.
  tako i ja mislim jer i moja to radi od prvog zuba tj. prva dva pa nadalje skorz skripi...valjda otkrivaju da imaju zube..neznam..

ivkica -> RE: Škripanje zubićima (24.2.2010 11:06:50)

ah .. znači nije jedini  [img]http://www.cosgan.de/images/smilie/frech/r020.gif[/img]
Ali nitko nema niti rješenje osim čekati .. 6 mjeseci [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/zmeden.gif[/image] pa jel si neće za to vrijeme uništiti zubiće.. ima gore 4 dolje 2.. Možda da pitam svoju zubarku.. samo onda će i mene naterati k sebi a to neću  [img]http://www.cosgan.de/images/smilie/muede/n035.gif[/img]

Brisani uporabnik -> [Obrisani korisnik] (24.2.2010 11:10:26)

Tsmee -> RE: Škripanje zubićima (24.2.2010 11:14:24)

Moja mišica je to radila otprilike mjesec dana i to nakon što je dobila gornje zubiće pa joj je bilo fora tako škripati (kao, vidi što sad mogu!). Prestala je sama od sebe. Mi smo to ignorirali iako sam se ja svaki put ježila na to pa sam joj tu i tamo kad bi pretjerala odvraćala pažnju na nešto drugo samo da sama prestane.

MaTana -> RE: Škripanje zubićima (24.2.2010 11:57:43)

neće ti to trajati 6 mjeseci, samo ignoriraj, i moja je to radila, i kad bi joj rekla da prestane samo se smijala i nastavila bi... bilo joj je fora...
Kao i za sve faze jedini lijek je čekati da prođe i ignorirati [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

mišica 666 -> RE: Škripanje zubićima (24.2.2010 12:23:48)

moja to nekad radi u snu ali nije često.

gljiva -> RE: Škripanje zubićima (24.2.2010 12:30:57)

D je počeo prije par mj škripat al samo po noći dok spava.
Ja isto škripim u snu, mm poludi na to[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

leilany -> RE: Škripanje zubićima (24.2.2010 13:39:33)

moja K je znala par puta zaskripiti i onda se kesi...
a seka mi dan danas sa 40god u snu stalno skripi i to me znalo izludivat kad sam bila kod nje,jer imam lagan san pa skoro sve cujem....

CallamityJane -> RE: Škripanje zubićima (24.2.2010 14:30:52)

cekajte cure pa nije to tako ni bezazleno kao sto vi pricate zar to nije bruksizam?[sm=zmeden.gif]
moja sestra ga ima i znam da je morala nekakve udlage da nosi po noci jer je stvarno bilo grozno to skripanje ali uprkos tome zubi su joj se sasuli....

CallamityJane -> RE: Škripanje zubićima (24.2.2010 14:33:24)

evo ovde malo vise o tome...

Bruksizam - noćno škripanje zubima
Pod pojmom bruksizma podrazumijevamo škripanje zubima ili pretjerano stiskanje zubi bez svjesne kontrole. Stiskanje zubi tijekom dana najčešće je posljedica stresa, anksioznosti i psihičke napetosti. Škripanje zubima karakteristično se javlja noću tijekom spavanja. Znakovi i simptomi bruksizma nađeni su i u djece i u odraslih, no prema većini istraživanja u djece su oni tek prolazna pojava vezana uz rast i razvoj.

U većini slučajeva znakovi bruksizma su blagi i prolazne naravi. Kod manjeg broja ljudi oni mogu postati izraženi i dovesti do poremećaja u funkciji žvačnog sustava (temporomandibularnih poremećaja), oštećenja zubi i parodonta, tenzijskih glavobolja i drugih problema vezanih za stomatognati sustav.

Znakovi i simptomi bruksizma
Znakovi bruksizma su:

•snažno i čujno škripanje zubima – uglavnom noću
•trošenje cakline zubi znatno jače od normalnog
•neuobičajena oštećenja i pucanje cakline, ispuna i protetskih radova
•abrazija zubi s izlaganjem dentina neuobičajena za dob pacijenta
•traumatska oštećenja pričvrsnog sustava zuba i zubnog mesa
•mastikatorna oštećenja sluznice obraza – griženje sluznice
•osjećaj napetosti i umora u žvačnim mišićima – naročito u maseteričnim mišićima
Simptome s kojima se pacijent javlja, a vezani su uz bruksizam su:

•preosjetljivost zubi na dodir i druge podražaje
•osjećaj boli u uhu i oko područja čeljusnog zgloba (temporomandibularnog zgloba - TMZ-a)
•bol u žvačnim mišićima
•idiopatska orofacijalna bol – bol u licu bez očitog uzroka
•glavobolje – u slučajevima noćnog bruksizma one se javljaju u jutarnjim satima, dok u slučajevima dnevnog stiskanja zubi one budu tenzijskog tipa i posljedica su mišićne napetosti
Budući da se simptomi javljaju tek kod znatnijih oštećenja žvačnog sustava, znakovi kojih pacijent nije svjestan, najčešći su pokazatelj bruksizma.

Uzroci

Uzroci bruksizma nisu u potpunosti poznati. Iako se u prošlosti smatralo da je osnovni uzrok bruksizma nepodudarnost gornjeg i donjeg zubnog luka, odnosno malokluzija – novija istraživanja pokazuju da su stress, anksioznost i napetost osnovni uzroci većine oblika bruksističkih poremećaja. Ti etiološki čimbenici često su vezani uz zatomljeni bijes ili frustraciju te agresivne, kompetititvne i hiperaktivne tipove ličnosti. S obzirom na dob bruksizam se javlja u kasnoj adolescenciji pa sve do 40-ih godina. Iako je mnogim istraživanjima kojima su se namjerno stvarali malokluzijski uvjeti pokazano da okluzija nije primarni faktor u nastanku i razvoju bruksizma, ona još uvijek predstavlja značajan kontributivni čimbenik. U ostale kontributivne čimbenike ubrajaju se kofein, nikotin, kokain, amfetamini i slični medikamenti.

Etilogoija bruksizma u djece nešto je jasnija i vezana je uz procese rasta i razvoja, tj smatra se je posljedica nepodudarnosti između gornjeg i donjeg zubnog luka i predstavlja pokušaj „uštimavanja“ okluzije. Javlja se oko 5 – 6 godine života djeteta i uglavnom je vezana uz mliječnu denticiju. Neka posebna stanja poput mentalne retardacije utječu na značajniju pojavnost bruksizma u djece.

U odrasloj dobi bruksizam može biti vezan uz Huntigtonovu bolest, Parkinsonovu bolest ili se javlja kao posljedica uzimanja lijekova koji djeluju na psihu i antidepresiva.

Dijagnostika

Dijagnostika uključuje klinički pregled žvačnog sustava gde posebnu pažnju treba obratiti na već navedene znakove koji se pojavljuju kod osoba koje pate od bruksizma. Svi navedeni znakovi ne moraju biti prisutni – već su uglavnom izraženi oni vezani uz komponentu žvačnog sustava koja je u tog pacijenta najpodložnija oštećenju. Npr. bruksist, doduše rijetko, može biti i osoba bez vidljivih oštećenja cakline, a sa značajnim bolovima u mišićima.

Pregled okluzije vrlo je važan kako bi se utvrdili čimbenici koj potpomažu nastanak i razvoj bruksizma. Iako znanstvena istraživanja nisu potvrdila ulogu okluzije kao primarnog čimbenika nastanka bruksizma – ona je ipak najznačajniji kontributivni čimbenik.

Detaljna anamneza, čak i zapažanja okoline, vrlo su bitni u identifikaciji dodatnih čimbenika koji utječu na bruksizam.

Dijagnostičke metode poput rendgenskih snimaka - ortopana ili statusa u retroalveolarnim snimkama, elektromiografije, digitalizirane analize okluzije i sl. mogu biti vrlo korisne u pronalaženju etioloških čimbenika koje je moguće eliminirati ili korigirati odgovarajućom terapijom. U pojedinim slučajevima preporuča se i dodatni specijalistički pregled otorinolaringologa, neurologa te psihijatra ili psihologa.

Terapija

Terapijski pristup uključuje nekoliko terapijskih modela: stomatološku terapiju, menadžment stresa, bihevioralnu terapiju i medikamentnu terapiju.

Iako okluzija nije glavni uzročni čimbenik iskustveno je poznato da problemi s okluzijom uvelike pogoduju nastanku i progresiji bruksizma. Stoga je primarna uloga stomatologa u asimptomatskih bruksista korigirati probleme s okluzijom. Složene korekcije okluzije primarno su specijalističko područje stomatološke protetike, no za potpuno riješavanje problema vezanih uz bruksizam ponekad je potrebna suradnja specijalista ortodonta, endodonta, parodontologa pa i oralnog kirurga. Okluziju je moguće korigirati selektivnim ubrušavanjem zubi, ortodontskim zahvatom ili rekonstrukcijom okluzalnih odnosa protetskim radovima. Svakom takvom zahvatu potrebno je pristupiti vrlo pažljivo i prethodno pomoću nagrizne udlage simulirati idelano stanje koje se nastoji postići. Tek kad reverzibilna terapija nagriznom udlagom pokaže rezultate može se pristupiti okluzijskim korekcijama. Materijali i metode koji se pri tome rabe moraju biti takvi da osiguravaju maksimalnu čvrstoću i omogućuju pravilnu distribuciju sila na okolne strukture. U slučajevima gdje korekcija okluzije nije indicirana, bilo zbog prevelike ekstenzivnosti samog zahvata ili umjerene izraženosti znakova i simptoma bruksizma postojeće stanje moguće je riješiti izradom tvrdih, rezilijentnih i semirezilijentnih udlaga.

Ostale terapijske metode kao npr. biofeedback, menadžment stresa i medikamentozna terapija primjenjuju se rijeđe i u suradnji sa stručnjacima drugih medicinskih specijalnosti

Thea -> RE: Škripanje zubićima (24.2.2010 15:43:34)

Moj Valentino je škripao sa zubićima od nekih 10 mjeseci starosti pa do godinu dana.Sad više ne škripi.valjda skuže da imaju zubiće pa isprobavaju šta mogu...

Brisani uporabnik -> [Obrisani korisnik] (24.2.2010 17:04:25)

Stranica: [1]