hemeroidi u trudnoći (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porod

Poruka

valentinazd -> hemeroidi u trudnoći (26.1.2010 8:55:03)

hej cure!
imam jedan problem, nikad do sada nisam imala hemeroide, a mislim da sam ih sad dobila ( u 15. sam tjednu). Jel mi može tko reći svoja iskustva; što trebam raditi; trebam li ići doktoru, a ako trebam, kojem (ginekologu ili opća praksa)?

ZVRK -> RE: hemeroidi u trudnoći (26.1.2010 8:57:38)

ja ih nisam imala pa ti ne mogu pomoći gdje da ideš ali cure su već pisale o tome
spominjali su i svinjsku mast za hemoroide

mišica 666 -> RE: hemeroidi u trudnoći (26.1.2010 9:01:15)

peri se dole hladnom vodom nikako toplom ili vrućom a na sljedećem pregledu pitaj ginija kakvu kremu i jedi laganu hranu da ti stolica bude što mekša. 

pepeljuga -> RE: hemeroidi u trudnoći (26.1.2010 9:01:48)

Ja sam ih dobila u trudnoci......posavjetuj se sa dr al ja sam kpila u apoteci nek mast na biljnoj bazi i mazala sa tim pa malo olaksa

novamama -> RE: hemeroidi u trudnoći (26.1.2010 9:21:20)

uh...

pomaže ti nevenova mast, ali domaća...i to namažeš prije svake velike nužde, da ti olakša.....

za smirivanje upale, ako baš krvare, najbolja stvar ti je chloramphenicol, ima za kupiti u svakoj ljekarni - inače je mast za oči ali se koristi i za hemoroide...
očistiti se alkoholom malo i namazati time, za 2 dana ti je bolje...

dakle, obavezno jesti cjelovito i vlaknasto da stolica bude što mekša...

ako ti je sada tako, očekuj nakon poroda još više, i jedino ovo će ti olakšati.

nažalost, jedino trajno rješenje za njih je operacija, ako ih imaš dugo....no, možda ti i sve nestane mjesec dana nakon poroda, daj Bože[sm=smiley1.gif]

sretna zabava s pozadinom[sm=smiley36.gif]

Ninaa -> RE: hemeroidi u trudnoći (26.1.2010 12:16:29)

Ja sam dobila pod kraj trudnoće i nakon poroda su mi bili grozni. Niš nije pomoglo nego domaća svinjska mas i stvarno su se nakon nekih mjesec dana od poroda povukli i više s tim nemam problema!Sretno

valentinazd -> RE: hemeroidi u trudnoći (26.1.2010 12:27:02)

u biti ja uopće nisam sigurna da li su to hemeroidi jer ih nikad do sada nisam ni imala. nema nikakve krvi, a stolica mi je full mekana, gotovo tekuća. samo znam da me užasno boli, jedva sjedim i hodam. u ljekarni su mi dali neku mast i od jutros to mažem, ali ne znam ni kad bi trebala osjetiti neko olakšanje.
hvala svima koji mi pokušavaju pomoći!

Bebys -> RE: hemeroidi u trudnoći (26.1.2010 12:34:29)

moj otac ih je imao i operirao je to jer je bilo KATASTROFA..mislim da za to ides doc. opce prakse..on te salje dalje..ako je jako opasno ako nije vec ce ti on znati reci sta da radis i sta da koristis ali idi doctoru....inace curi ti krv iz guze tj. imas okolo anusa mjehurice s krvi koji se stvaraju od extra tvrde stolice i teskog kakanja....to odmah mozes prrepoznati...i boli ko sam vrag...idi doc. i sretno

e_l_p_i -> RE: hemeroidi u trudnoći (26.1.2010 12:42:13)

Ovo je preuzeto sa www.mojdoktor.hr

Hemoroidi u trudnoći
O čemu je riječ

Hemoroidi su proširenja (varikoziteti) vena u području anusa (čmara) i rektuma (završnog dijela debelog crijeva). Postoje dva oblika: vanjski i unutarnji.

VANJSKI zahvaćaju vene ispod okruglog mišića (sfinktera) koji zatvara čmar. Vidljivi su vanjskim pregledom, okruglasti i plavkasto prosijavaju a mogu se pri pranju napipati kao glatki čvorići.

UNUTARNJI nastaju proširenjem vena smještenih iznad analnog sfinktera te se ne mogu vidjeti izvana: no liječnik ih može napipati rektalnom pretragom ili rektoskopijom. S vremenom se unutarnji hemoroidi mogu pogoršati i izduljiti te pri obavljanju nužde provirivati kroz čmar i tada govorimo o njihovu prolapsu (ispadanju).

U slučaju hemoroida, trudnica osjeća težinu u području anusa, osjeća bol tijekom obavljanja nužde a može primijetiti i manja krvarenja crvene boje na stolici ili toaletnom papiru. No nema razloga za strah jer se tijekom prolaska stolice kroz završni dio debelog crijeva i anus hemoridi mogu ozlijediti, osobito ako je stolica tvrda (što je u trudnoći često slučaj).

NAJČEŠĆI UZROCI   U prvom i drugom tromjesečju
U ovom razdoblju trudnoće uzroci spomenutog poremećaja su trostruki:
  • povećanje razine hormona
    povećanje razina hormona, osobito progesterona, koji djeluje na glatke mišiće, uzrokuje proširenje stijenki vena i zastoja krvi unutar žila;
  • povećanje opsega krvi u cirkulaciji
    povećanje količine krvi uzrokuje proširenje vena čije stjenke trpe jači pritisak iznutra;
  • zatvor stolice
    usporenje crijevne aktivnosti koja je uzrokovana hormonskim utjecajima je u trudnoći vrlo često te može pridonijeti razvoju hemoroida i ili pogoršavanju njihovih simptoma ako su postojali od prije trudnoće.
U posljednjem tromjesečju 
U tome razdoblju trudnoće glavni je uzrok povećanje maternice i njezine težine. To otežava cirkulaciju krvi u zdjelici i njezin povratak prema srcu. Zastoj koji a taj način nastaje dalje rasteže već proširene vene.

Nakon poroda
U pravilu se hemoroidi nakon poroda povlače, no simptomi se mogu i pogoršati. To je osobito posljedica posljednjeg razdoblja poroda zbog jakih trudova i tiskanja djeteta, kada su vene zdjelice izložene jakom tlaku. Kako ublažiti tegobe?
Hemoroidi se mogu razviti kod svih trudnica, bez obzira na to imaju li sklonosti (zatvor stolice, problemi s cirkulacijom) ili ne. U svakom slučaju, treba slijediti neke upute. Kako bi se spriječio njihov nastanak ili pogoršanje simptoma već postojećih hemoroida:
  • treba održavati redovitim rad crijeva što se postiže prehranom bogatom voćem i povrćem, koje treba jesti svaki dan te piti barem 1,5 litru vodena dan. Vlakna koja sadržavaju voće i povrće potiču rad crijeva a voda razmekšava stolicu što olakšava pražnjenje crijeva.
  • izbjegavati jako začinjena jela koja mogu izazvati upalne promjene u crijevima;
  • održavati umjerenu tjelesnu aktivnost poput, primjerice, kratkih svakodnevnih šetnji ili jednostavnih gimnastičkih vježbi. Kretanje pomaže održavanju mišićne napetosti crijeva i njihovu pokretanju (peristaltici).
LIJEČENJE

LIJEKOVI
U pravilu, u trudnoći je najbolje izbjegavati sve vrste lijekova. U slučaju hemoroida, pak, postoje neke skupine lijekova koje se mogu koristiti uz preporuku ginekologa. Lijekovi se mogu uzimati putem usta (peroralno) ali samo u najtežim slučajevima ili lokalnim nanošenjem na promjene. Liječenje u pravilu traje desetak dana, no neki se postupci moraju primjenjivati i trajno.
Peroralno
Ginekolog može preporučiti uzimanje venoprotektivnih tvari ili tvari biljnog podrijetla poput bioflavonoida, koji djeluju na stjenke vena, jačajući ih.
Gelovi ili masti
U ovom slučaju su aktivnim, biljnim tvarima dodani lokalni anestetici. INTIMNA HIGIJENA
Odgovarajuća higijena intimnih dijelova tijela može uvelike olakšati tegobe nastale uslijed hemoroida.
  • Pranje hladnom ili mlakom vodom može biti dovoljno, no u vodu koja se može primjenjivati i u obliku sjedećih kupki, mogu se dodati otopine koje preporuči ginekolog.
  • Hladna voda ublažava bol i donosi neposredno olakšanje smanjenjem simptoma upale. Mlaka voda pomaže opuštanju analnog sfinktera čime se smanjuje pritisak na hemoroide.
POSTUPCI I ZAHVATI
U pravilu se nakon poroda hemoroidi povlače sami od sebe, čim tijelo majke opet poprimi osobine od prije trudnoće a razine hormona se vrate na normalu.
  • U nekim slučajevima, ako tegoba i dalje traje liječnik može savjetovati kirurško liječenje kako bi se riješili tegobe. Tada je najbolje obratiti se specijalistu koji se bavi tim problemima, ili proktologu (specijalistu za bolesti rektuma)
  • Prigodom kirurškog liječenja mogu se primijeniti dvije metode:
    1.) Liječenje laserom, kojom se umjesto tradicionalnim skalpelom za rezanje tkiva rabi laserski snop kojim se izrezuju hemoroidi.
    2.) Ako postoji i ispadanje, prolaps hemoroida, može biti potrebno i pojačavanje mišića koji čine dno zdjelice.
UKRATKO

•   Hemoroidi se mogu pojaviti već od prvih tjedana trudnoće ili tek krajem trudnoće i nakon poroda, kada se zbog tiskanja pri izlasku djeteta mogu i pogoršati.
  • U slučaju hemoroida treba se obratiti liječniku koji će propisati najbolje liječenje (gel, mast ili, u težim slučajevima i neko sredstvo koje se uzima na usta). U svakom slučaju treba održavati redovitu aktivnost crijeva prehranom bogatom voćem i povrćem te vodom.
RIJEČNIK
Liječenje laserom - Kirurško liječenje koje se provodi uz pomoć lasera.
Hormoni tvari koje izlučuju žlijezde s unutarnjim izlučivanjem (poput jajnika, gušterače, štitnjače a u trudnoći i posteljica) a nalaze se u krvi. Putem krvi one dolaze do drugih organa i utječu na njihov rad.
Prolaps - Ispadanje nekog organa ili njegova dijela iz tjelesne šupljine u kojoj se normalno nalazi.
Rektoskopija - Pretraga uz pomoć rektoskopa, instrumenta koji se uvodi u crijevo kroz anus i kojim se može neposredno promatrati unutrašnjost rektuma i promjene na njemu.

Stranica: [1]