buća i bundeva (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Uvođenje guste hrane



Poruka


nancy -> buća i bundeva (24.10.2009 17:26:02)

recite mi jeli to jedne te isto.znam da se sad bundeva dubi za noc vjestica.a sta je onda buca.
vidila sam u kauflandu u katalogu pise tikva za dekoraciju za noc vjestica!!mislila sam da je tikva onako zuckasta i nije okrugla nego izgleda onak ko kruska.jel tako ili ??
a malome bi dala da proba bucu ima 7 mjeseci i mislim da bi to mogao papat.molim vas savjet





Zvonki -> RE: buca i bundeva (24.10.2009 17:56:01)

Vjerujem da je to samo izvedenica od riječi bundeva i da se radi o jednom te istom.
Evo, našla sam par riječi o bući:
Donesena je iz Amerike kao i krastavac. Jako je zdrava za jelo, bogata mineralima,vitaminima i vlaknima. Postoji jako puno obika, boja i okusa. Sjemenke buće daju jako kvalitetno i zdravo ulje. Postoje sorte koje imaju i koje nemaju sjemenke. Sve su jestive i jako zdrave u ishrani.




Zvonki -> RE: buca i bundeva (24.10.2009 17:59:09)

Minerali i vitamini

U svakom slučaju (i ma kako god je zvali) bundevu, buću ili tikvu ne treba izbjegavati i frktati nosom kada se na stolu nađe neko jelo od nje. Može se pripremiti na bezbroj načina, ukusna je, a zbog prehrambenih osobina zaslužuje važno mjesto na jelovniku. Ponajprije, kalorijska vrijednost bundeve je malena. U 100 grama ploda ima samo 26 do 30 kalorija.



Sasvim suprotno tom kalorijskom siromaštvu, u žuto-narančastim plodovima nagomilano je silno bogatstvo minerala i vitamina. Tu je kalij važan za rad srca, fosfor i kalcij koji zajedno sudjeluju u izgradnji kostiju i zubi, željezo važno za krv, te mangan koji čuva zdravlje kože i hrskavice. Bogata je beta karotenom, poznatim snažnim antioksidansom, ali i C vitaminom, te znatnom količinom E vitamina - čuvara mladosti.

Tu su i vitamini B grupe, B1, B2 i B6, koji su izuzetno važni za energiju i živce. Fantastičan nutricionistički profil bundeve upotpunjuju i pektini, celuloza i druga biljna vlakna važna za dobru probavu. Uz sve to mogu je jesti i bolesnici, jer je lako probavljiva, piše časopis "Doktor u kući" .

Zanimacija za zube

Za one koje ni svi spomenuti superlativi ne potiču da uživaju u cucurbitama, ipak ima nade. Jer, bundeva se ne uzgaja samo radi žutog mesa, veći radi sjemenke ili koštice - omiljene zanimacije za zube. I sjemenke su odličan izvor bjelančevina, minerala i vitamina.

Sadrže mnogo beta karotena, dosta folne kiseline, mnogo kalija, fosfora i magnezija. Izuzetan su izvor bjelančevina, koje ovisno o vrsti čine do 31% ukupnog sadržaja sjemenke. U šaki sjemenki ima ih više no u mesnom odresku prosječne veličine ili dovoljno da prosječan "gricko" zadovolji pola dnevnih potreba za aminokiselinama!

Grickajući te sjemenke dobivamo i slavnu omega-3 masnu kiselinu koja je poznati čuvar srca, ali i vida i raspoloženja. Ono što svakako trebate znati kada krenete grickati superzdrave sjemenke je da su poprilično kalorične - u 100 grama ima gotovo 600 kalorija.

Istraživanja u posljednjim desetljećima sjemenkama bundeve dala su posebno mjesto - sadrže tvari nazvane kukurbitacini koje mogu spriječiti pretvaranje testosterona u mnogo jači oblik tog hormona, dihidro-testosteron koji je povezan s dobroćudnim povećanjem prostate.

Još jedan proizvod bundeve ili buće privlači pažnju gurmana i medicinara. To je bućino ulje koje sadrži malo bogatstvo nezasićenih masnih kiselina, velik postotak beta karotena, vitamina E i kalija. Lecitin iz tog ulja pomaže u sprječavanju ateroskleroze (nakupljanja štetnih plakova na stijenkama krvnih žila, što vodi srčanim bolestima), te pozitivno djeluje na snižavanje razine kolesterola u krvi.

U 100 grama bućina ulja ima 900 kalorija. Bojite li se kalorija, sjetite se da je za fantastičan okus salate dovoljna samo jedna mala žlica toga ulja. Baš kao i kod maslinovog, najbolje je bućino ulje dobiveno hladnim prešanjem.

Ljepota iz kuhinje

Buća djeluje dobro izvana, baš kao i iznutra, barem tako kaže narodna medicina. Napravite li pire od svježeg "mesa" bundeve i stavite kao masku na lice desetak minuta, ona će očistiti i suziti pore, a koža uzeti potrebne vitamine i minerale. Posebno je dobra za kožu sklonu aknama i miteserima. U posljednje je vrijeme i industrija ljepote primjenila ta stara znanja pa se u nekim proizvodima poput krema i maski namijenjenih njezi problematične kože sklone pojavi akni koriste aktvne tvari iz bundeve .

Izvor : Doktor u kući




nancy -> RE: buca i bundeva (24.10.2009 18:09:13)

e umorih se doh iscitah ovo[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image] hvala Zvonki.bas sam i ja danas procitala da je puna vitamina i razmisljam da je kupim.a mogu li skuhat pa dat malisi kao kasicu?mislim da nije rano ili je?




Zvonki -> RE: buca i bundeva (24.10.2009 18:14:48)

Koliko me sjećanje služi, mislim da je ona "dopuštena" sa 8 mj. Iako je po meni ona dosta neutralno povrće i ne vidim razlog zašto ne davati i malo ranije?




nancy -> RE: buca i bundeva (24.10.2009 18:19:55)

i ja sam negdje procitala da je od osmog mj.al jeli to kad navrsis 7 pa si onda kao u osmom (tako se racuna po nekim tablicama dohrane) ili tek kad navrsis 8?a smotana sam[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley29.gif[/image]
zar ovdje na portalu nema rr tablica dohrane.ne mogu nac




Brisani uporabnik -> [Obrisani korisnik] (24.10.2009 18:57:22)

[Sadržaj poruke je obrisan]




natalijax -> RE: buca i bundeva (24.10.2009 19:05:04)

moja baba je zvala bundevu buća,znaći isto je




Zvonki -> RE: buća i bundeva (24.10.2009 19:44:19)

IZVORNA PORUKA: nancy

zar ovdje na portalu nema rr tablica dohrane.ne mogu nac



Evo, cure su nešto o dohrani pisale ovdje
http://www.ringeraja.hr/forum/m_256378/mpage_1/key_/tm.htm#256378




Zvonki -> RE: buća i bundeva (24.10.2009 19:45:55)

http://www.ringeraja.hr/beba/dohrana-dojencadi-ii_357.html




Stranica: [1]