mama mery -> RE: kako se pravi cikla? (13.10.2009 17:47:23)
|
Cikla za zimnicu I ovo je još nešto što se u mojoj obitelji obavezno priprema za zimnicu. Recept je od moje bake, a ona ga je dobila od izvjesne Tonke. Tako da ju mi zovemo Tonkina cikla. Prava korištenja [image]http://www.coolinarika.com/css/cssimg/icons/c.gif[/image] Sva prava zadržana /* */ Objavljeno: 03.09.2009. Autor: maja1980 [image]http://www.coolinarika.com/css/cssimg/icons/avatar_toggle_default.gif[/image] Rijeka, Hrvatska Sastojci 5 kg cikle 1 šalica od kave šećera 0,5 žlica soli (potrebno je vrlo malo soli, jer cikla je prirodno bogata natrijem) 3 šalice od kave KISKO octa za zimnice 6 šalica od kave vode 1 žlica kima u zrnu Priprema Ciklu oprati od zemlje i skuhati (neočišćenu). Probodite je nožem i kad bude mekana na ubod, znat ćete da je kuhana. Kad se ohladila, oguliti ju i narezati na ploške. Ja ju narežem na ribež za kupus, na debljinu od 2 mm. Temeljito oprati i osušiti staklenke i zagrijati ih u pećnici na 100 stupnjeva barem 15 minuta. U staklenke slagati narezanu ciklu, ne trpati. Nakon što smo napunili staklenke, posipati po vrhu malo kima, te pretisnuti odozgo (ja koristim plastične žličice kakve imaju u kafićima). Prokuhati ocat, šećer i vodu. Mjere koje sam napisala su u “šalicama”. Nije bitno koliko je šalica velika, uvijek vam je omjer šećera, octa i vode 1:3:6. Ako uzmete prevelike šalice, ostat će vam octa. Ali niti to nije problem. Stavite ga u čistu staklenu bocu i spremite za drugu sezonu. Preliti ciklu u staklenkama sa tom prokuhanom tekućinom. Konzervans ne stavljam i još mi se nikada cikla nije pokvarila, a uvijek je pripremam na ovaj način. Poklopčiće prebrisati alkoholom ili rakijom i toplo začepiti, te staviti u pećnicu 30 minuta na 85 stupnjeva (pasterizacija), pazeći da vam se staklenke ne dodiruju u pećnici. Najlakše je pustiti ih u otvorenoj pećnici dok se ne ohlade, da se ne opečete. Pogledajte i druge stvari koje pripremam za zimnicu: ajvar , miješanu salatu , kiselu papriku , džem od bresaka ili marelica , džem od šljiva . Posluživanje
|
|
|
|