kako se nauci sjediti? (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba

Poruka

nancy -> kako se nauci sjediti? (30.9.2009 22:06:21)

ja sam pocela svog malisu prije dva,tri stavljati da polako sjedi na meni,dok ga drzim jer mu je izgleda dojadilo i polulezanje pa frajer hoce da sjedi.kad ga tako stavim on puca od srece.[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
e sad me zanima kako ce se on uopce naucit sam da sjedi,i da odrzi ravnotezu jer sad svako malo ide glavicom prema stopalima.molim vas vasa iskustva.
jel mu jos rano da ga ovako posjedam sebi u krilo bas cisti sjedeci polozaj?

Anoniman -> RE: kako se nauci sjediti? (30.9.2009 22:37:33)

mislim da mu je sad pravo vreme za sedenje [sm=smiley1.gif]
ja sam Saru pocela da stvaljam u sedeci polozaj tako sto je polegnem, dam joj da me uhvati za prste i uz moju malu pomoc da se digne u sedeci polozaj...okruzim je jastucima pa dokle izdrzi, kad ne moze vise ona se baci na ledja [sm=smiley1.gif] malo po malo i onda nauce da drze ravnotezu...[sm=smiley1.gif]

dominik -> RE: kako se nauci sjediti? (30.9.2009 22:40:44)

dora se sa boka uvijek sjela....jedna noga ispruzena druga skvrcena i na ruku jednu i hopa...nisam joj stavljala nikakve jastuke oko nje...pustila sam ju samu...a sa nekih 4 mjeseca je vec polako u krilu mom sjedila a ja sam ju za trbuh drzala rukom

nancy -> RE: kako se nauci sjediti? (30.9.2009 22:43:15)

znaci da mogu slobodno.a sta ja znam vise sta je rano a sto ne[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

dominik takoi aj svoga drzim za stomacic al on stalno priteze prema naprijed.zabole em ruke vise nego da ga drzim u narucju.sta mu znaci to padanje prema stopalima[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Anoniman -> RE: kako se nauci sjediti? (30.9.2009 22:46:57)

i Sara se jedno vreme prema napred savijala, ne treba to da te brine...inace ona je sa 5 meseci i 2 dana prvi put samostalno sedela i odrzavala ravnotezu, neko ce reci da je to rano ali dete zna kad mu je vreme. ako se savija u sedeci, pusti ga slobodno [sm=smiley20.gif]

karoca -> RE: kako se nauci sjediti? (30.9.2009 22:53:45)

Moja Katarina je počela sa 4mj.dizat se prema naprijed u sjedeći položaj, ja bi je stavila u polusjedeći a ona bi se ljutila pa sam je pustila, valjda osjeća da može jer je dosta jaka za svoju dob(ima 9,5kg a 08.10.će tek 6mj.), nisam smjela reć dr.da sjedi kad sam je vodila na kukove,da me ne izviče[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Mama mi kaže da je pustim jer ona osjeća da može. Evo sad sjedi ko velika[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Wukovarka -> RE: kako se nauci sjediti? (1.10.2009 0:15:26)

Ako se diže, nemoj sputavati...

Lulu se sama počela dizati...pa sam joj kolica podigla u plusjedeći položaj...a s vremenom se sama podigla da sjedi...a kad bi ju držala obavezno je morala sjediti u krilu...

Znaju oni što im odgovara, pa im onda i udovoljavajmo [sm=smiley1.gif]

nancy -> RE: kako se nauci sjediti? (1.10.2009 0:18:54)

e dobro onda.malo cemo se trenirat sjedenje.a jeste ih stavljali ono medju jastuke ili...?
cula sam da to bas se i ne preporuca.neznam zasto

MaTana -> RE: kako se nauci sjediti? (1.10.2009 0:22:41)

ja sam moju drzala u krilu, ali tako da bi ja sjela na krevet rasirenih noga, nju bi stavila ispred mene, tako da sam joj bila oslonac sa svih strana, noge sa strane, a stomak sa leđa i tako bi je drzala dok bi ona htjela,

uciteljica -> RE: kako se nauci sjediti? (1.10.2009 10:45:45)

Mi smo počeli sa polusjedećim po preporuci pedice. I to u početku kad smo jeli kašice i nakon nekog vremena se ona sama počela dizati. Mi smo stavljali jastuke (iako kažu ne), vodila sam se time da je imeni ugodno biti na nešto naslonjen. Ubrzo je sama počela odguravati jastuke, [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image], i sjediti sama. Popikivala se prema naprijed neko vrijeme i isto me bilo strah jel to ok. Ispostavilo se da je.
Danas puže u petoj brzini, a kad se umori posjedne se i digne ruke u zrak da ju trebam nositi.[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Anoniman -> RE: kako se nauci sjediti? (1.10.2009 11:48:41)

nisam cula to za jatuke da ne sme [sm=zmeden.gif] ona je bila okruzena jastucima, iz cistog razloga da joj bude udobnije kad se baci na ledja, ne vidim u tome nista lose [sm=zmeden.gif]

anaxx -> RE: kako se nauci sjediti? (1.10.2009 15:00:23)

a jeste čuli za ovo, BUMBO SEAT, moja kuma ima to za svoju malu i oduševljena je, djete već od 3 mjeseca može sjediti u tome jer potpuno pridržava leđa... to je od neke gume, mekano, a čvrsto...
[image]http://my1.bizshop.com.au/betterbabydeals/images/Bumbo.jpg[/image]
ima i nastavak za igru i hranjenje...
[image]http://www.hirethings.co.nz/photo/image/5465/large/bumbo.jpg[/image][image]http://kfb1.files.wordpress.com/2008/11/nate-bumbo.jpg[/image]

mara27 -> RE: kako se nauci sjediti? (1.10.2009 17:19:49)

u, ovaj BUMBO SEAT mi se ne sviđa[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/zmeden.gif[/image]ako je od 3 mj, prerano je to, po meni..
moja se počela sa 6 mj hvatati rukama za strane košare od kolica i dizati...jako je protestirala u ležećem pol.,,,,kući sam je stavila u rupu u jastuku za dojenje i zavezala one vrpce doli da se ne razmakne, i nama je to bio zakon jer ju je super podupiralo a kad bi se umorila samo bi se zavalila unatrag....

angelica -> RE: kako se nauci sjediti? (1.10.2009 20:22:10)

moj Š. će sutra 6 mjeseci. Prije mjesec dana je isto tako u krilu mom sjedio i išao prema naprijed glavicom. Onda sam ga probala staviti da sjedi sam i nisam ga ograđivala jastucima. Kad ono frajer ide prema naprijed jer se rukama nasloni na podlogu i tako sam održava ravnotežu. Sada bez problema sjedi po pola minute sam i tako bi stalno, ali mu ne dam jer nekako mislim da mu je ipak prerano. Neki dan smo bili na kontroli kukova privatno radi naše sigurnosti i ja pitala, a dr. mi kaže da sve što mogu sami nije prerano kada god bilo, ali sve što ih mi forsiramo da ne valja.

Marta j -> RE: kako se nauci sjediti? (1.10.2009 20:32:14)

Moj se isto dize sam hoce sjediti a sada ce mu 5mj i doktor je rekao ako zeli sam da ga pustim da sve sto hoce sam da mu dam.

Sada sam na netu gledala ovaj bumbo izgleda super kosta 400kn.

MaTana -> RE: kako se nauci sjediti? (1.10.2009 20:55:52)

mislim da bumbo seat i nije tako dobar, iz razloga sto ga preporucuju od 3 mj, dijete sa 3 mj nemoze podnjet svoju tezinu u sjedecem polozaju, bez obzira na oslonce, a moja je sa 6 mj pocela sjedati po min dvije, nisam nista forsirala, mislim da oni sami pocnu sjedati kad su spremni za to.

angelica -> RE: kako se nauci sjediti? (1.10.2009 21:00:34)

Matana slažem se s tobom. Osim toga nekako si mislim da ako ih se tako rano poče stavljati u to, da kasnije neće imati osjećaj da moraju sami držati ravnotežu jer ih ovjde sve pridržava na sve strane. Ne znam, možda griješim...
A osim toga mislim da imaju vremena sjediti cijeli život i da to sjedenje ipak treba doći prirodno i samo od sebe, a ne ovako nekako na silu

inna -> RE: kako se nauci sjediti? (1.10.2009 22:12:05)

Sad ću ja malo filozofirati, ali eto silom prilika se svega načitala i naslušala od fizijatara. Uglavnom dijete se nesmije onako povlačiti za ruke i tako ih učiti da sjednu jer oni tako ni neće ustajati u sjedeći položaj nego preko boka (tzv. vrtuljak). Nesmijemo ih trenirati da sjede ili nauče sjediti jer to znači da još ne mogu. Drugo je kad ih držimo u krilu, to je ok, ali ako stavimo dijete da sjedi samo, a ono padne naprijed to znači da još nije spremno ni sposobno da samostalno sjedi i šteti mu kralježnici isto kao i ograđivanje jastucima (ako negdje nađem link o tome stavit ću ga). Naime prva vježba za sjedenje je kad dijete leži na leđima i počne si hvatati noge, tada jača donje leđne mišiće koji su mu važni za sjedenje. Tek kad djete posjednete i ono ostane ravno sjediti ili lagano pogne leđa (ne padne čelom naprijed nego se osloni na ruke) može se povremeno staviti u sjedeći položaj. Znači ako baš želite djetetu pomoći da brže svlada sjedenje više ćete mu pomoći da ga rolate na bok kad ga podižete i spuštate(babyheandling).

anaxx -> RE: kako se nauci sjediti? (2.10.2009 9:37:09)

samo da komentiram ovo što se tiće bumba,
nitko ne kaže da se dijete s 3 mjeseca mora staviti sjediti, ali da je ovo anatomski bolje prilagođeno nego ograđivanje jastucima mislim da to stoji, na kraju krajeva ako ga prerano počneš ograđivati jastucima opet forsiraš i to još pitanje kako...

nikog ne kritiziram samo želim reći da smatram da je ta stolica super pomoć u prvim hranjenjima, može se nositi svuda (u restoran, u posjetu...) dijete ne morate vuči stalno po rukama kad odete kod nekoga nego se može staviti na običnu stolicu pored vas i zajedno s vama sjediti za stolom... pričam iz iskustva moje kume koja ne živi u Hrvatskoj, a radila je i u jednom vrtiću vani i tamo to imaju čak i u vrtićima... bila je tu po ljeti, beba je imala 6 mjeseci i čak i na plaži joj je bilo ugodno u tome....

eto ja ću to sigurno nabaviti jer mislim da je super stvar dok dijete još nije sposobno sjediti u hranilici...

to je moje mišljenje, svatko ima pravo da misli što je najbolje za njega....

ciba -> RE: kako se nauci sjediti? (2.10.2009 14:00:19)

evo clanka iz casopisa .MOJE DIJETE
Od najranijih dana vaše je dijete u stanju sjediti uz vašu potporu ili u sjedalici. Samostalno sjedenje sljedeći je veliki korak koji tek treba svladati. Da bi usvojilo tu novu i uzbudljivu vještinu, moraju biti ispunjeni i određeni uvjeti. Dijete mora moći preokretati se s leđa na trbuh u tom položaju držati glavicu u zraku podupirući se rukama te se na kraju samo smještati u sjedeći položaj. Tim radnjama vježba sve grupe mišića koje će mu biti od presudne važnosti, prvo za sve spretnije podizanje u sjedeći položaj, a zatim i za samostalno sjedenje bez potpore. Doduše, za usavršavanje sjedenja bit će potrebno još puno pokušaja i padova, no sve dok mišići nogu, kukova i leđa ne ojačaju, usklade se te ne nauče održavati ravnotežu u tom novom uzbudljivom položaju, sjedenje će biti nestabilno. Razvoj ove vještine teći će prema određenom očekivanom slijedu. Priprema za prvi pokušaj sjedenja (4. − 6. mjesec)U ovoj dobi vaše dijete je pravi mali zvrk. Koristi se svim udovima, prevrće s trbuha na leđa te pokazuje sve znakove uživanja u svakom novom položaju koji uspije izvesti. Možda je već imalo iskustvo da ste ga kratko postavili u sjedeći položaj, a ono je vrlo brzo posrnulo. Ova faza kratkotrajnog sjedenja silno je uzbudljiva i poticajna za dijete pa se ono sve češće pokušava samo smjestiti u sjedeći položaj. Kada kratko sjedi, glavica je pognuta, a leđa nisu ravna i ne mogu nositi čitavu težinu gornjeg dijela tijela. Zbog toga sada valja pripaziti na djetetovu sigurnost. Uspijeva li se smjestiti u sjedeći položaj, obavezno ga zaštitite jastucima ili dekama. Oko djeteta napravite mekani poligon od jastuka, koji će poslužiti kao mekana strunjača na koju će se dijete dočekati. Pripazite da u blizini nema oštrog namještaja (ormar, stolić) ili predmeta na koje bi se moglo ozlijediti. Budite stalno uz dijete, pogotovo ako je jastuka mnogo jer bi moglo pasti među jastuke te si spriječiti dovod zraka. Sjedimo uz potporu (7. − 8. mjesec)Sada je dijete već izrazito zadovoljno činjenicom da može sjediti samostalno pa makar i na kratko. Problem je jedino ravnoteža koja još nije najbolja. Ali i to se u ovoj dobi već može riješiti, i to rukama. One su sada od velike pomoći jer se na njih lako osloniti i više neće biti toliko prevrtanja. Dijete se tako dok sjedi, povremeno ili čak dulje vrijeme podupire ručicama prije svega ispred tijela, a zatim i sa strane. Međutim, ručice su na taj način potpuno zauzete i teško je slobodno igrati se i dohvaćati igračke. To je važan poticaj djetetu koje sve više oslobađa ruke te time jača mišiće kralježnice koja polako preuzima držanje tijela. Riješili smo problem ravnoteže (8. − 9. mjesec)Većina mališana ove dobi u stanju je sjediti uspravno ne koristeći se stalno rukama za održavanje ravnoteže. Sada smo konačno samostalni i u sjedećem položaju možemo proučavati igračke. No, iako je puno napredovalo, dijete još nije savršeno stabilno. Naglo podizanje ruke, okret glave na mamino dozivanje ili neka druga iznenadna situacija mogli biti razlog za prevrtanje. Tu je zato potrebno dobro pripaziti na djetetovu sigurnost. Iako je već sigurnije u sjedenju, i dalje je poprilično nestabilno. Samostalno sjedimo (10. mjesec)Sad je vaše dijete vjerojatno već savršeno svladalo sjedenje i može većinu vremena provesti u sjedećem položaju. U ovoj fazi već iz sjedećeg položaja može odlično prijeći na sve četiri i puzanjem doći kamo god poželi. Svladano sjedenje preduvjet je za nove vještine koje će slijediti. To su u prvome redu puzanje i podizanje u stojeći položaj, a zatim i hodanje. Nekoliko savjeta
  • Sjedenje je samo jedna od faza djetetova razvoja koju sva djeca moraju proći. Između šestog i devetog mjeseca dijete će vam samo vrlo jasno pokazivati želju za sjedenjem i činiti to pružajući vam rukice da ga uspravite, primajući se za vaše prste ili predmete kako bi se posjelo. Ako jasno pokazuje želju, nećete pogriješiti ako mu to i omogućite.
  • Pokušajte djetetu omogućiti sjedenje na ravnoj i stabilnoj podlozi, primjerice, tako da što češće sjedi na tankoj i stabilnoj strunjači (velike puzzle). Izbjegavajte mekane spužve i madrace jer ćete mu na taj način otežati razvijanje osjećaja za ravnotežu i usporiti razvoj vještine sjedenja.
  • Kad dijete shvati da može sjesti, ravnoteža je sljedeći korak koji treba svladati. Ako s 8 ili 9 mjeseci stalno ima oslonac za leđa dok sjedi (naslonjač, roditelj), to će mu biti udobno, no tako neće vježbati ravnotežu. Zato mu omogućite da nakon 8. mjeseca samostalno vježba ravnotežu bez potpore na leđima. Jastuci oko djeteta za zaštitu mogu i dalje ostati, no malo dalje od djetetove kralježnice. Sada je njihova uloga samo spriječiti ozljede.
  • Čim dijete počne sjediti, pripazite na sigurnost boravka u kolicima i sjedalicama. Dijete bi se sada moglo, izgubivši ravnotežu, baciti prema naprijed ili unazad te se prevrnuti zajedno s kolicima i stolcem. Uvijek imajte dijete na oku te ga osigurajte pojasom koji će ga zaštititi od ispadanja i ozljeda. Moje dijete ne sjedi!Ako ste zabrinuti za razvoj vašeg djeteta, znajte kako se djeca razvijaju različitim tempom, pa neka počnu sjediti s pet dok druga sjede tek s deset mjeseci. No, ako vaše dijete u dobi od šest mjeseci još nije sposobno samostalno držati glavicu te se rukicama odizati od podloge dok leži na trbuhu, to svakako napomenite svojem pedijatru na sljedećem pregledu. Kontroliranje glave prvi je i osnovni preduvjet da dijete može uopće svladati sjedenje. Sjedenje je, pak, daljnji preduvjet za puzanje, stajanje te na kraju i hodanje.

• ninishka -> RE: kako se nauci sjediti? (11.10.2009 9:05:31)

moj malisa sjedi sam vec dugo i dugo moze sjediti i to mu jako pase...ali mene brine (mozda nepotrebno) kad ce se sam nauciti sjesti...on pokusava onako ravno-digne noge i glavu i ruke u zrak i naravno da se nemoze dici tako...dok se okrece na bok vidim da bi se htio dici u sjedeci ali nemoze....a i kad sjedi pa vidi nesto za sto bi se mogao uhvatitinapreze se da se digne na noge...kad je u kolicima i kad se nasloni bez problema se iz polulezeceg polozaja digne u sjedeci....
    nadam se da ste me razumjele...znam da ce to raditi kad on bude spreman ali mama ko mama....[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Stranica: [1]