njanja -> "kako naučiti djecu spavati" Dr. Eduard Estivill (5.4.2009 21:06:42)
|
Evo rekla sam da ću vam ukratko napisati što piše u knjizi..... Ne preporuča se:- pjevati mu, ljuljkati ga, šetati s kolicima, voziti autom, dojiti ga ili mu dati bočicu kako bi ušutjelo, staviti ga u svoj krevet
MOŠ' MISLIT-svaka od nas makar je 1 od toga napravila ili radi [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Umjesto toga, trebalo bi:- dati djetetu lutku koja će mu biti utjeha
- ako koristi dudu staviti više njih u krevet, tako da ako mu jedna padne, sam nađe makar jednu (nor po meni to stvara ovisnost kasnije o dudi, ali ok...)
- spavanje u jednodjelnoj pidžami da se ne otkrije
KORACI:- dati djetetu večeru (prije večere okupati dijete)
- nakon večere maženje-pričanje priča, uspavanka, igranje (po meni igranje bi samo razbudilo jana, glasam za knjigicu)-NE PREPORUČUJE SE GLEDANJE TV-a....PREPORUČUJE SE TA FAZA U DNEVNOM BORAVKU (meni opet ne drži vodu jer bi se jan u DB razigrao-jer se tamo i danju igra)
- odnjeti dijete u sobu-polegnuti ga u krevet, dati mu kratko ruku, a nakon toga se maknuti 1 metar od njega i jako SAMOUVJERENO treba REĆI: "LJUBAVI, TATA I MAMA ĆE TE NAUČITI SPAVATI SAM. OD DANAS ĆEŠ SPAVATI OVDIJE, U SVOM KREVRTIĆU SA SVOJ0OM IGRAČKOM"...ili neki vama prigodniji tekst-ta rečenica mora trajati max 30 sekundi..
- gašenje svjetla i odlkazak iz sobe (i sačuvati živce)
- DIJETE PLAČE
- nakon 1 minute ući u sobu i PONAVLJANJE ISTE REČINICE: Ljubavi.....
- ako dijete i dalje plače, uđete u sobu nakon 3 minute
- ...nakon 5 minutaponavljanje iste rečenice
tablica DAN 1. čekanje 2. čekanje 3. i sljedeća čekanja1 1 minuta 3 min 5 min2 2 min 5 min 8 min3 3 min 7 min 11 min4 4 min 9 min 14 min 5 5 min 11 min 17 min6 6 min 13 min 20 minnastavljati sve dok sam ne zaspi 7 min---------------15 min----------------23 min Svaki ulazak: ponavljanje iste rečenice Meni se metoda čini dosta agresivna i nadam se da ju neće morati primjenjivati i da će me jančić iznenaditi i da ćemo uspijeti sami i spontano....U svakom slučaju, Dr E. Estvill je ovom metodom naučio spavati cca 10.000 djece u 20-tak zemalja svijeta...Nisam 100 5 za tu metodu, ali ono što mi se u knjizi sviđa je da Dr E kaže da djecu mi učimo jesti pa ih tako trebamo naučiti i spavati....Npr kaže da kada idu jesti se držimo istog raspreda: stavimo ih u hranilicu, stavimo im barbajoj, uzmemo žlicu i počnemo ih hraniti...i kaže da nam ne padne na pamet usred hranjenja uzeti žlicu i reći mu: ajde sada jedi rukama.....Ali kod spavanja, zakazujemo jer puštamo djeci da nas iskorištavaju i slabi smo na njihov plač, a plač je jedino čime mogu izraziti svoje nezadovoljstvo.... Eto, ukratko.......
|
|
|
|