Epilepsija u trudnoći (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porod



Poruka


darija 84 -> Epilepsija u trudnoći (30.1.2009 14:28:53)

Hej!!
Imam 25 godina i želim zatrudnjeti,ali postoj problem imam epilepsiju i svaki dan pijem 300mg antiepileptika točnije lamictal.
Postoji li itko sa sličnim problemom i kako se nositi s epilepsijom u trudnoći??[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/wink.gif[/image]




mariola -> RE: Epilepsija u trudnoći (30.1.2009 14:31:12)

Poznam nekog sličnog. Tvoj dr će ti dati nešto drugo ako to ne smiješ piti to što piješ sad. Uglavnom postioje tablete koje trudnica epilept. može piti i sve je ok.




tikica_69 -> RE: Epilepsija u trudnoći (30.1.2009 14:32:54)

Suosjecam s tobom draga. Nemam takvih poteskoca ali imala sam jednom davno priliku pomoci jednoj trudnici koja je na cesti dobila napad (umrla sam od straha, ali sam se brzo pribrala) i nadam se da ces uskoro postati sretna trudnica i da ce ta trudnoca proci bez ikakvih problema.
Vjerujem da ce se naci netko sa slicnim iskustvom da sa njim podijelis pricu.




Ruža -> RE: Epilepsija u trudnoći (30.1.2009 14:33:43)

Najbolje se posavjetuj sa svojom lječnicom ili ginićem. Sretno u svakom slučaju, da uskoro budeš vesela [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/nosecka.gif[/image]!




Tesa -> RE: Epilepsija u trudnoći (31.1.2009 2:01:52)

Draga Darija,

sasvim sam slucajno naisla na ovaj tvoj post surfajuci nesto  po netu i morala sam podijeliti svoje iskustvo. Ne znam koliko ti mogu pomoci savjetom jer je zaista najbolje da se posavjetujes i sa svojim neurologom i ginekologom, a ukoliko te upute i geneticaru, posjeti i njega ako te muce bilo kakva pitanja tipa "hoce li sa djetetom biti sve uredu i sl."

Naime, ja sam rodila dvoje zdrave djece prvi puta sa 23 g. i drugi puta u 25 g. (decki sada imaju 13 i 11 god.). Od svoje 14. g. sam bila na terapiji Diprozinom te kasnije prilikom nestasice istog, Apilepsinom. U prvoj trudnoci sam bila jako uplasena upravo iz razloga sto nisam znala kako cu trudnocu iznijeti i da li ce s djetetom biti sve ok. Uglavnom, konzultirala sam se sa svima gore navedenima i umirili su me [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley2.gif[/image]. Prestala sam citati razne "savjete" da se bespotrebno ne uznemiravam. Nazalost, imala sam prijeteci pobacaj negdje u 4 mj. trudnoce te sam ostatak morala odlezati. Medjutim, prijeteci pobacaj nije imao veze s mojim lijekovima koje sam uzimala tijekom cijele trudnoce. Na kraju sam rodila zdravog djecaka od 51 cm i 3,850 g i to u samo 15 minuta [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley2.gif[/image] Definitivno porod kakvog bih pozeljela svakoj mami [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley20.gif[/image] On nije imao nikakvih posljedica. Druga trudnoca mi je bila uredna(neprelezana) te sam isto tako bila pod lijekovima. Rodila sam takodjer jako brzo i s djetetom je u naravi bilo sve uredu osim sto je bio u dvodnevnoj "apstinencijskoj krizi" nakon poroda zbog toga sto nije vise dobivao "dozu" mog lijeka (tako su mi objasnili). Ali sve je proslo odlicno. Da napomenem, drugi je bio cak 1 cm duzi i 300 g tezi od prvog [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley2.gif[/image] a rekli su da bi mogao biti manje tjelesne tezine. Obojica se od malena bave sportom i uspjesni su u tome sto treniraju, a ja sam ponosna mama [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley4.gif[/image].

Ne znam da li sam ti imalo pomogla ali nadam se da ces i ti jednoga dana postati isto tako ponosna mama. Samo hrabro!!! Mnoge zene koje imaju epilepsiju radjaju zdravu djecicu i trudnoca im je normalna. Mislim da je samo jako bitno da redovito uzimas lijekove, a lijecnik ce ti ih prema potrebi ili smanjiti ili preporuciti neki zamjenski ukoliko tvoja sadasnja terapija ne bi bila prikladna.

P.S. vec nekoliko godina ne uzimam nikakvu terapiju i epi se nikada nije ponovila. Naravno, prema preporuci neurologa [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley2.gif[/image]






babaroga13 -> RE: Epilepsija u trudnoći (2.2.2009 13:02:53)

Draga Darija
I ja imam isti problem kao i ti, samo što sam 10 godina starija. Naime prije 10 godina sam dobila prvi napad i kao sve čekam da se to riješi pa da se vežem za nekoga i rodim, ali to me toliko spriječavalo da evo dogurala sam do 34, a još ništa nisam napravila. Tek sad sam se malo zainteresirala za takve stvari, jer prestajem s terapijom, imam dobrog momka, pa vidim da nije to tako strašno, barem tako žene pišu :). Ja ću sad krenuti s realizacijom bebe :), a također tebi dajem podršku, ako želiš učini to, nemoj dogurati do ovih godina kao i ja, a još uvijek se bojim, a znaš onu, boj se vuka boj se mraka, nikad u šumu :)
Podrška još jednom i puno sreće :)




darija 84 -> RE: Epilepsija u trudnoći (2.2.2009 13:34:37)

Hvala Vam svima na savjetima.[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

¨babaroga 13¨ želoim ti puno sreće i da uspiješ u realizaciji bebe.[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/duda.gif[/image]
I drago mi je da si se riješila terapije.[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image]




ejmama -> RE: Epilepsija u trudnoći (2.2.2009 13:39:00)

Želim vam puno sreće i zdrave i vesele[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/duda.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/duda.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/duda.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/duda.gif[/image]




babaroga13 -> RE: Epilepsija u trudnoći (2.2.2009 13:57:46)

Riješit ćeš se i ti. Meni je doktorica čak rekla da kad zatrudnim da će me to i proći, a i čitajući forume i teme, vidim da je to u dosta slučajeva i istina. Ja sam bila dobila lamictal, ali sam bila alergična na njega, no kad sam ga dobijala, doktorica je rekla da se s njim može zatrudnit. Znači nije tako strašan, a i kod tebe je dobro što si samo na jednoj terapiji, to smanjuje mogućnost nekih većih komplikacija. No i te komplikacije (eto da te malo utješim) pa čak i nisu tako strašne, uglavnom estetske prirode, npr. manji noktići na prstima, ali i to je ako piješ više vrsta tableta istovremeno. Smatram da se zbilja nemaš čega bojati, samo hrabro [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image]




babaroga13 -> RE: Epilepsija u trudnoći (2.2.2009 13:58:51)

Hvala na podršci [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




darija 84 -> RE: Epilepsija u trudnoći (3.2.2009 12:25:34)

Iskreno malo me je strah jel su mi doktori rekli da u trudnoći treba smanjiti terapiju budući da ja pijem 300 mg,a kada su mi ovako bez nekog razloga pokušali smanjit na 250 mg meni su počele vrtoglavice i imala sam napad nakon 3 godne mirovanja.  




babaroga13 -> RE: Epilepsija u trudnoći (3.2.2009 14:19:14)

Možda ti je organizam tako reagirao dok se ne privikne, pa si dobila napad, a i tko zna šta ti ga je prouzročilo, ne vjerujem da je samo smanjivanje doze, jer je to skroz mala razlika. Vjerojatno si bila nečim isprovocirana ili pod stresom. No, opet pišem, ako si samo pod jednom terapijom, a jesi, ne bi trebao biti nikakav problem, pogotovo ne taj lamictal. Jedino što moraš prije nego što uopće ostaneš trudna početi piti folnu kiselinu. Inače kad piješ antiepileptik bez obzira planiraš li trudnoću ili ne, dobro ju je uzimati.
Ajde nemoj se trtariti, i tako svugdje piše da je bolje uzimati terapiju i biti bez napada, jer napad više šteti djetetu nego lijek.
Već sam ti pisala da sam u sličnoj situaciji kao i ti i iste me brige muče, pa eto opet ne gubim optimizam [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image].
Kako to misliš doktori su ti rekli? Kod koliko ti to doktora ideš radi toga?




darija 84 -> RE: Epilepsija u trudnoći (4.2.2009 19:25:47)

Pozdrav!
E ja ti idem kod neurologa i neurokirurga,budući da su u pitanju bile i neke vodene ciste koje su još prisutne,tak da malo komplicirano.[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




babaroga13 -> RE: Epilepsija u trudnoći (5.2.2009 13:48:06)

Nadam se da nije tako strašno bez obzira na to "komplicirano" i da ćeš riješiti, ipak si još uvijek mlada, ne bi trebalo biti problema.
U svakom slučaju, pij folnu kiselinu, vitamin K i nadam se da ćeš brzo zatrudnit [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image].
Još jednom podrška [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image]




jamama -> RE: Epilepsija u trudnoći (9.2.2009 18:17:11)

Draga Darija, želim ti puno sreće i da ti se uskoro ostvari želja... Ja imam 27 g. a  od 13-te sam na terapiji, prvo je bio tegretol, a od pred pola godine i lamictal. Taman tako nekako sam i ostala u drugom stanju. Sad sam u 26-tom tj. kako kaže ovaj trudnički kalendar, a doktorica je zadovoljna kako se razvija naša curica!
[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Sigurna sam da će i kod tebe biti sve u redu i da nećeš imati nekih posebnih problema (osim onih uobičajenih trudničkih), bitno je samo da budeš pod kontrolom i kod neurologa i ginekologa. Razina Lamictala ti u trudnoći dosta pada, pa će ti sigurno prilagoditi količinu, a vjerojatno su ti već prepisali i Folacin.
Nema zapreke da ostaneš trudna i da imaš preslatku dječicu sve dok si svjesna da ipak boluješ od epilepsije i pridržavaš se svih onih "naših" pravila!


[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley20.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley20.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley20.gif[/image].... SRETNO....




nemirna mama -> RE: Epilepsija u trudnoći (21.3.2009 21:18:10)

draga darija.......moja kuma isto ima epilepsiju.....isto se bojala zatrudnit, ali sad je trudna isto kao i ja....meni je termin 29.07., a njoj 30.07......ona je pila ne znam točno koje tablete ali znam dosta veliku količinu od 1500 mg na dan........sad joj je doza smanjena na 500 mg uz to je dobila dosta vitamina.....jedini problem je taj što joj je beba 4 tj mlađa po uzv-u nego po zadnjoj mengi.....išla je u zagreb u petrovu na neke pretrage...vadila j ekrv i radili su joj uzv....sve je u najboljem redu i s njom i s bebom...  [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image]

SRETNO




lightblue -> RE: Epilepsija u trudnoći (19.4.2009 19:30:20)

Draga Darija, samo naprijed.
I ja imam epilepsiju još od 12 godine i sada u 24.-oj želim postati mama [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image], ali toliko je tu strahova i dilema...Pijem samo jednu tabletu Depakine Chrono 500 mg uvečer i napad nisam imala već dvije godine, a folnu kiselinu trošim već neko vrijeme kao pripremu.
Strah i želja su pomješani, ali ovo drugo je prevagnulo...




poljubylyca -> RE: Epilepsija u trudnoći (7.3.2014 15:56:07)

Pozdravljam sve trudnice koje su se nekad u zivotu susrele s ovom
neugodnom bolescu.
javljam se jer brinem o svojoj seki. Naime, trudna je 38. tjedana. Prije
4 godine dozivjela je 2 grand mal napada, i otad je sve o.k. Nema terapiju jer su nalazi izvrsni,
No zsbrinuta je zbog vrtoglavica koje ju prate posljednjih dana.
Boji se novog napada.
Mene zato zanima ima li ovdje neka trudnica koja je dozivjela napad u trudnoci? Kako je bebica to podnijela?
Moze li epi napad biti fatalan za bebu?
Molim vas, pisite mi o tome,
Pozdrav od zabrinute seke!




mišica 666 -> RE: Epilepsija u trudnoći (8.3.2014 14:26:13)

vrtoglavica ne mora biti povezana s napadima isključivo. to je već podmakla trudnoća i organizam je pod opterećenjom. ako je zabrinuta da bi se mogao desiti napad nek se javi svom liječniku. možda bude u bolnici ali je bar pod nadzorom.




Ivana18 -> RE: Epilepsija u trudnoći (17.10.2017 15:25:33)

Cao!
Imam 18 godina i ostala sam trudna prvi put a imala sam epilepsiju i proslu godinu u 9 mjesecu mi je doktorica ukinula terapiju pa me sada strah kako cu rodit i hocu li imati nekih problema u trudnoci i pri porodu.




Stranica: [1]