anne -> Glikemijski indeks (16.1.2009 22:58:23)
|
Mnoge dijete određuju prehranu prema glikemijskom indeksu. Ovisno o glikemijskom indeksu, sve ugljikohidrate dijelimo na “dobre” i “loše”. “Loši” ugljikohidrati su oni koji imaju glikemijski indeks veći od 50. To su oni ugljikohidrati koji naglo i mnogo povišavaju razinu šećera u krvi (glikemiju) i zato naglo dovode do izlučivanja velike količine hormona inzulina iz gušterače (pankreasa) u krv. “Dobri” ugljikohidrati imaju glikemijski indeks manji od 50. Oni manje i sporije povišavaju razinu šećera u krvi, pa se stoga i debljajući hormon inzulin izlučuje u krv u vrlo maloj količini, što ne dovodi do debljanja. “LOŠI” ugljikohidrati 1. Bijelo brašno 125 2. Maltoza (pivo) 110 3. Bijeli kristalni šećer 100 4. Kukuruz 95 5. Krumpir 95 6. Med 80 7. Bijela riža 85 8. Mrkva 85 9. Suho voće 70 10. Banane 70 11. Bijela tjestenina 60 (kuhana al’ dente) “DOBRI” ugljikohidrati 1. Cjelovite žitarice 50 (pšenica, raž, ovas, ječam, mekinje) 2. Cjelovita riža 50 3. Grašak 50 4. Zobene pahuljice 40 5. Cjelovita tjestenina 40 (kuhana al’ dente) 6. Raženi kruh 40 7. Mliječni proizvodi 35 8. Voćni sladoled umjetno slađen 35 9. Svježe voće (osim banana) 30 10. Voćna marmelada 30 (umjetno slađena) 11. Crna čokolada (>70% kakao) 25 12. Fruktoza (voćni šećer) 20 13. Soja 20 14. Zeleno povrće, šampinjoni, rajčica 15 15. Limun i greipfrut 10 Jedan period prije Petre sam obratila pozornost na to. Zbilja sam se bolje osjećala i polako gubila na težini.
|
|
|
|