|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Teške školske torbe
1.9.2009 12:17:00   
tikica_69
Učenici prvih razreda osnovne škole ne bi smjeli nositi više od 10% svoje težine na leđima, a učenici srednjih škola maksimalno 15%, preporučuju stručnjaci. No u istraživanju provedenom 2007. na hrvatskim učenicima, pokazalo se da samo 13,5 posto učenika nosi torbu tešku do 10% svoje težine. Većina djece, 62%, nosi torbu tešku od 10-15% svoje težine, a 6-4% djece nosi torbu težu od 20% svoje težine. To je pokazalo i lanjsko istraživanje 24sata. Prvašić iz Dugog Sela težio je 23 kg, a školska torba 5 kg. To je 22 posto njegove težine, a usporedbe radi, u istom mjerenju pokazalo se da poštar nosi tek 11% svoje težine. Kako težina prvašića varira od 19 do 28 kg, nekoj djeci je lakše, a nekoj teže nositi torbu. Prosječna težina školske torbe prvašića je 3,6 kg, a najteža pet. Djetetu od 20 kg tri kilograma teška torba je preveliko opterećenje i može izazvati iskrivljenje kralježnice i loše držanje.
Dječja kralježnica je u razvoju i zato treba pripaziti na pravilno nošenje torbi. Budući da se težina knjiga ne može izbjeći, kupite kvalitetne ruksake. Odaberite one sa širokim i podesivim naramenicama da se ne bi usjecale u ramena i da se visina može namjestiti. Nju bi trebalo podesiti na visinu deset centimetara od struka kako bi opterećenje bilo što manje. Torba najviše opterećuje mišiće trbuha i kralježnice. To uzrokuje brži zamor muskulature pa se djeca u takvim slučajevima žale na bol u kostima, mišićima ili na umor.

I PRI PROMJENI UČIONICA NOSI SE NA OBA RAMENA
Vrlo teške torbe treba podizati iz čučnja ili izabrati torbu s ručkicom i kotačićima pa da je dijete može vući. Takav izbor olakšat će djetetu nošenje u danima kada moraju nositi sportsku opremu za tjelesnu kulturu, likovnu mapu i pribor za likovnu kulturu. Naramenice također trebaju imati pojačanja i nije dobro pri promjeni učionice nositi torbe na jednom ramenu nego uvijek na dva, upravo kako bi se izbjegla oštećenja kralježnice.
NAGNUTOST NAPRIJED VODI POTEŠKOĆAMA S DISANJEM
Da je djetetu torba preteška, znat ćete po njegovu držanju. Ako se nagne previše naprijed ili nazad znak je da mu je preteška. Budući da u velike torbe može stati više stvari, kupujte manje i redovito s djetetom čistite torbu kako u njoj ne bi nosio nepotrebne i za kralježnicu opterećujuće stvari. Dijete koje počne hodati lagano nagnuto unaprijed može imati problema s disanjem te slabiji rad pluća. Pomozite mu nositi torbu u školu.
I RODITELJ MOŽE POMOĆI
Ako prvašić nosi pretešku torbu i žali se na težinu i umor, dobro je da mu je roditelji pomognu nositi torbu. U međuvremenu je dijete potrebno upisati na sport kako bi ojačalo leđne i trbušne mišiće i moglo je samo nositi.
U GODINI DANA PRENESU TONU: Uzme li se u obzir da školska godina traje 175 dana, a prosječna torba teži 3,6 kg, znači da učenici u godinu dana na leđima prenesu 1260 kg, tj. tonu i 200 kilograma

_____________________________

E pa ova kokoš dok god može nesti jaja će pokušavati!!!
http://zalauru.blog.hr/
U iscekivanju.......
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Teške školske torbe
1.9.2009 12:42:03   
božica
skužila da dosta školaraca ima one torbe na kotačićeuser posted image

_____________________________

idem micat rit...

(Odgovor članu tikica_69)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Teške školske torbe
1.9.2009 19:03:58   
tikica_69
Ma siroti...stvarno ovo nase skolstvo nije normalno na koju god stanu da okrenes...

_____________________________

E pa ova kokoš dok god može nesti jaja će pokušavati!!!
http://zalauru.blog.hr/
U iscekivanju.......

(Odgovor članu božica)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Teške školske torbe
17.9.2010 21:27:40   
sirenas
mislim da su zbilja im preteške torbeuser posted image

(Odgovor članu tikica_69)
Neposredna veza do poruke: 4
   [Obrisani korisnik]
17.9.2010 21:31:56   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(Odgovor članu sirenas)
  Neposredna veza do poruke: 5
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!