|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Pojacan vaginalni iscjedak
11.3.2013 23:41:23   
niky88
Pojačan iscjedak može biti posve fiziološki, ne niječemo, ali može biti i pokazatelj upalnih procesa izazvanih bakterijama koje žive u uvjetima bez zraka. Uzročnika ima mnogo. To su: nespecifični vaginitisi, gljivične infekcije, trihomonijaza, spolno prenosive bolesti, bakterijske vaginoze, uzimanje lijekova koji su poremetili prirodnu floru u rodnici, spolni odnos, emocionalni stres i vrijeme ovulacije, pa čak i uporaba tampona.
Izgled iscjetka može varirati od prozirnog do snježnobijelog koji, kad se osuši na donjem rublju, može poprimiti žučkastu boju, a svaka promjena u izgledu iscjetka može pobuditi sumnju na infekciju. Pripazite primijetite li pojačan iscjedak uz svrbež, osip ili pojačanu osjetljivost, iscjedak koji se pojačava, pečenje, sirast izgled iscjetka ili karakterističan miris iscjetka koji može biti i žutozelenkaste boje. U najvećem broju slučajeva pojačan iscjedak posljedica je kandide i trihomonasa.

Kandidijaza

Kandidijaza uzrokovana gljivicama Candida albinis odgovorna je za oko 30 posto svih vaginitisa (upala koje će dovesti do pojačanog iscjetka). Ovo se ne smatra ponajprije spolno prenosivom bolešću, jer su gljivice posve normalan, sastavni dio flore rodnice svake žene. Smetnje će se pojaviti tek s povećanim množenjem, a to će se dogoditi ako se poremeti normalna ravnoteža kiselosti rodnice. Ovo se može dogoditi nakon uzimanja antibiotika, kod dijabetesa (šećerne bolesti), zbog uzimanja anti-bebi tableta, trudnoće, pa i uslijed pada imunološkog sustava. Ne biste vjerovali, ali može se dogoditi i ako prerevno održavate osobnu higijenu, stalno narušavajući umjetnim sredstvima poput sapuna prirodnu kiselost rodnice. Osim toga, kandidu možete "pokupiti" na bazenima, rabeći tuđe rucnike, noseći preusku odjecu ili sintetičko donje rublje. Isprobavate li kupaće kostime na golo tijelo ili se služite javnim zahodima sjedeći na njima, također se izvrgavate mogućnosti zaraze.

Kako prepoznati kandidijazu?

Iscjedak kod kandidijaze nema karakteristican miris, ali vas rodnica može svrbjeti ili peći. Osim ovih simptoma, bit će prisutan i pojačan iscjedak. Za konačnu dijagnozu obratite se u liječničku ambulantu. Ustanovi li liječnik da patite od kandidijaze, prepisat će vam terapiju koja se sastoji od uporabe vaginaleta ili vaginalnih krema i to najčešće u trajanju od tri do tjedan dana. U to vrijeme bit će vam zabranjeni spolni odnosi, a ako ste u monogamnoj vezi nužno je da i partner dobije određenu terapiju, iako možda nema nikakvih simptoma. U suprotnom, vi ćete se izliječiti, a partner će vam ponovno prenijeti zarazu i tako će se sve vrtjeti u krug. I, usput, nemojte paničariti, kandidijaza je česta, smatra se da ju je tijekom života imalo više od 75 posto žena.

Kako izbjeći kandidu?

Budite oprezni pri dijeljenju ručnika i odjeće, nakon svakog pranja (a ne pretjerujte sa sapunima, higijenskim gelovima, sprejevima) dobro posušite genitalno podrucje. Ručnike mijenjajte što češće, donje rublje svakodnevno. Pri odabiru donjeg rublja pazite da bude prozračno, od prirodnih materijala i udobno. Tange nisu preporučljive. I svakako izbjegavajte uporabu higijenskih uložaka izvan "onih dana u mjesecu".

Trihomonijaza

Trichomonas vaginalis je, za razliku od gljivične infekcije, "punokrvna" spolno prenosiva bolest i odgovoran je za oko 25 posto svih vaginitisa. Riječ je o izrazito infektivnoj bolesti koja se prenosi u stopostotnom omjeru imate li odnos s partnerom koji je već zaražen. Smatra se da ju više od 50 posto spolno aktivnih žena kad-tad dobije u životu. No, ne mora se uvijek prenijeti spolnim kontaktom. Uzročnik je iznimno otporan i na vanjskoj temperaturi može preživjeti nekoliko sati, što znači da je prenosiv i preko zajednicke kade, ručnika, toaleta.

Kako prepoznati trihomonijazu?

Uzročnik se brzo razmnožava, pogotovo za vrijeme menstruacije, i uzrokuje pojačan iscjedak žučkaste boje, svrbež i pečenje. Iscjedak je obilan, gnojan i kiselkastog, neugodnog mirisa. Liječnik postavlja dijagnozu i određuje terapiju, najčešće prepisujući lijekove za oba partnera. Terapija se sastoji od antibiotika i traje oko sedam dana. U trudnoći će liječnik ublažiti terapiju i prilagoditi je vašem razdoblju trudnoće.

Kako izbjeći trihomonas?

Osim vjernosti vezi, svakako pripazite na higijenu ručnika, posteljine, toaleta, jer trihomonasu odgovara loša higijena. Potom, moguć je prijenos s majke na dijete i svakako pripazite pri njezi bebe ako sumnjate na trihomonas.

Klamidija

Klamidijska infekcija izazvana uzročnikom Chlamydia trachomatis neugodna je spolno prenosiva bolest koja je odgovoma za oko 30 posto svih spolno prenosivih bolesti. Lako je prenosiva i dosta raširena, tako da se smatra da je ima ili je njezin prijenosnik jedan od pet ljudi koje susrećete. Dakle, budete li nezaštićeni kondomom s deset partnera u životu, statistika kaže da imate oko 20 posto vjerojatnosti da ste se u svom spolnom životu "pokupili" klamidiju. Brojke kažu da je ima ili ju je imalo oko 70 posto žena.

Kako prepoznati klamidiju?

Klamidija, naime, ne mora imati baš nikakve simptome. Ona može izazvati česta mokrenja ili bol u donjem dijelu trbuha, ali i ne mora. Ako pri redovitim ginekološkim pregledima, jednom na godinu, ne radite tzv. bris na klamidiju (lijecnik uzima obrisak na ginekološkom pregledu, a potom se "uzgaja" kultura da se utvrdi postojanje ili nepostojanje klamidije), možete imati klamidiju na koju uopće ne sumnjate. Isto tako, klamidiju možete imati a da vam je PAPA nalaz uredan. Tako prikrivena može raditi mnoštvo problema. Upravo je klamidija odgovorna za jedan dio spontanih pobačaja u trudnoći, tako da je svakako uputno otići na pregled i učiniti briseve prije planirane trudnoce. Nadalje, može uzrokovati upale vrata maternice, jajovoda koje, ne ustanovi li se uzročnik na vrijeme, mogu prerasti i u kronične, a potom i izazvati neplodnost.

Ako revno odlazite ginekologu, što svakako morate, povremeno provjerite bris na klamidiju. Nalaz čekate do tri tjedna, a ustanovi li se da ste pozitivni, liječiti ćete ju antibioticima (i partner) i(li) azitromicinom te vaginaletama. Terapija je dugotrajna, do mjesec dana, a u to je vrijeme bolje da se suzdržavate od spolnih odnosa. Ako ste trudni, liječnik će, zbog kontraindikacije trudnoće, prepisati samo vaginalete, dok ne dođete u tjedan trudnoće kada bude sigurno da počnete i s antibioticima.

Kako sprijeciti klamidiju?

Ne možete je spriječiti, ali se možete pripaziti. Promiskuitet bez zaštite igra je ruskog ruleta i vjerojatnost je da ćete je "pobrati", kao uostalom i neku drugu spolnu bolest, zaista velika. Ustanovite li da ipak imate klamidiju, obvezno se mora liječiti i partner, iako možda nema nikakvih simptoma.

Gardnerella Vaginalis

Ova se bakterija nalazi i u posve normalnim uvjetima u rodnici i debelom crijevu, a kao i kod kandide, uslijed poremećaja flore dolazi do prekomjernog razmnožavanja, koje potom dovodi do bolesti - bakterijske vaginoze. Prati je karakteristican iscjedak neugodnog mirisa. Jedna je od vodećih uzrocnika upalnih procesa. Može izazvati rizik prijevremenog poroda, i infekcije tijekom trudnoće, zato je pametno kontrolirati briseve i na gardnerellu.

Kako prepoznati gardnerellu?

Iscjedak bjelkaste boje koji može biti rijedak i oskudan i obilan. Prati ga neugodan vonj, karakterističan za ovu bolest, a mnogi ga opisuju kao "miris ribe". No, gardnerella također ne mora imati nikakav simptom. Konačnu dijagnozu postavit će liječnik, pa i uz pomoc brisa, a terapija liječenja sastoji se od vaginaleta, vaginalne kreme i antibiotika. U vrijeme uzimanja trajanja terapije, izbjegavajte spolne odnose a liječenje će se provesti nad oba partnera bude li liječnik smatrao da je to potrebno.

Kako spriječiti gardnerellu?

S obzirom na to da je to bakterija koja se prirodno nastanila u našim tijelima, ne možete je nikako spriječiti. Ipak, imajte na umu da ubrzanom rastu pogoduje promjena kiselosti i da ćete floru svakako poremetiti stalnim ispiranjima i prerevnom uporabom higijenskih sredstava. Nije loše da obratite pozornost na prehranu, pa često konzumirajte jogurt s LGG-om.

_____________________________

David 2008.
Lena 2010.
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Pojacan vaginalni iscjedak
11.6.2014 1:00:31   
ivanapetra
dijagnosticirane su mi trihomonijaza i kandida, ali bez ikakvog testiranja. ginekologinja mi je dala antibiotike i sve 5, proslo je i crvenilo i sve, ali me zanima moze li se trihomonijaza ikako dobiti nespolnim putem, jer sam imala samo jednog partnera, tako da se riskantno ponasanje iskljucuje. buduci da sam dosta vremena provodila na bazenu i dijelim ručnik i spuzvu sa cimericom, to mi se cini kao jedini nacin prenosa zaraze

(Odgovor članu niky88)
Neposredna veza do poruke: 2
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!