|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Oprez, opet otrovne igračke
9.12.2009 9:38:06   
mirna
Inspekcije i laboratorijske analize pokazale su da trgovci uvoze opasne proizvode kako bi što više zaradili u maniji blagdanske potrošnje

ZAGREB - Pazite što kupujete djeci za predstojeće blagdane jer neke igračke bi mogle vašem djetetu prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme. Na to ukazuju alarmantni rezultati akcije carinskih sanitarnih inspektora i laboratorijskih ispitivanja Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar”: samo u posljednjih mjesec dana broj opasnih igračaka iz uvoza porastao je 17 posto u odnosu na prijašnje mjesece.

Riječ je većinom o plastičnim igračkama koje otpuštaju takozvane globalne migracije, odnosno u dodiru sa slinom ili znojem ispuštaju otrovne i kancerogene kemikalije.
Gumeni zmajevi

Među opasnijima su, doznajemo, žuta patkica s narančastim kljunom marke Honey Baby iz Kine, baloni marke Zeeman pakirani po 25 komada, ali i plastična lutka bebe sa zvečkom marke Mei Ngai te gumeni Spidermani i zmajevi proizvedeni u Kini.

Otkrivene su i Eva puzzle koje su ispuštale formaldehid. Od 212 uvoznih igračaka i proizvoda za djecu i dojenčad, koliko ih je testirano od početka godine, 37 ih je opasno.
Preoštri rubovi

U dva uzorka je otkrivena prekomjerna količina ftalata, omekšivala u plastici koja utječu na reproduktivno zdravlje djece mlađe od tri godine. Desetak je igračaka, većinom drvenih, zabranjeno prodavati zbog preoštrih rubova, mirisa ili se s njih ljuštila boja.

- S područja grada Zagreba analizirana su 44 uzorka, većinom od privatnih tvrtki-uvoznika kao što su Magma ili One2Play. Neispravno ih se pokazalo 12, odnosno 27 posto, no u tim je slučajevima razlog bila neispravna deklaracija ili predmeti za dojenčad koji su se prodavali bez obavezne zaštitne ambalaže.

Uglavnom, broj neispravnih igračaka i predmeta namijenjenih djeci u prvoj je polovici godine bio oko 7 posto, dok je u posljednjih mjesec dana narasao na čak 17 posto. Zbog povećanog uvoza uoči blagdana povećali smo i broj analiza - tvrdi dr. Jasna Bošnir, voditeljica Odjela za analize hrane i predmeta Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar”.

Za sada je poznato samo da su Spiderman, zmajevi i baloni povučeni iz prodaje, no nadležni nisu odgovorili na naš upit jesu li i ostale opasne igračke i predmeti za djecu i dojenčad povučeni iz prodaje, ili na police hrvatskih trgovina nisu niti uspjeli doći jer nisu prošli carinsku kontrolu. Na konkretan upit o kojim se sve igračkama radi i jesu li povučene iz prodaje, iz Ministarstva zdravstva dobili smo općenit odgovor.

- Sanitarni inspektori metodom slučajnog odabira uzorkuju igračke koje se potom šalju na analizu u Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Neispravne igračke se povlače s tržišta - priopćeno je. Zastrašuju podaci s Rapexa - europskog brzog sustava obavješćivanja o proizvodima povučenim u pojedinim zemljama EU, prema kojima više od pola neispravnih proizvoda čine igračke i dječja oprema.

No, ne dolazi uvijek takva roba iz Kine. Najveću međunarodnu aferu prouzročila je najpopularnija lutka na svijetu - Barbie, koju proizvodi američka tvrtka Mattel. Riječ o setu za igranje Barbie i Tanner, te igrački Polly Pocket, u kojima se nalaze mali magneti koji mogu otpasti, pa postoji mogućnost da se djeca, ako progutaju magnete, mogu dobiti zapletaj crijeva ili infekciju, što može dovesti do smrti.

U Magmi poručuju da na njihovim policama nema spornog seta Barbie i Tanner. - Pratimo Rapexovu listu zabranjenih proizvoda i igračke s tog popisa ne uvozimo - tvrdi Nikolina Radić, glasnogovornica Magme.


Europska je komisija u siječnju objavila kako ne želi igračke s toksičnim sastojcima u igračkama koje uzrokuju tumore, genetičke mutacije i hormonalne promjene, a želi zabraniti i sastojke koji se koriste u sastojcima za modeliranje i dječjoj kozmetici koji dovode do alergija. Iz Europske Unije upozoravaju da ftalati, kemijski spojevi koji su najčešći u plastičnim igračkama, mogu jednako štetiti kao i azbest, te mogu dovesti do razvoja nekolicine vrsta raka. S europskog je tržišta prošle godine povučeno 1866 opasnih proizvoda. To je 16% više nego 2007., pokazalo je godišnje izvješće Europske komisije. Najviše je opasnih proizvoda među igračkama i proizvodima za djecu, poput bicikala, hodalica, kolijevki i duda varalica.


Izvor: http://www.jutarnji.hr/ne-kupujte-ove-igracke--otrovne-su/394909/

< Poruku je uredio mirna -- 9.12.2009 9:39:05 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Oprez, opet otrovne igračke
9.12.2009 9:52:27   
ket
da li se patkice koje tako izgledaju ili samo ta marka?naše tako izgledaju alisu iz dm-a tigexoveuser posted image

_____________________________

DARISS 11.05.2009.
16 zubića

(Odgovor članu mirna)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Oprez, opet otrovne igračke
9.12.2009 11:15:22   
mamica29
A oni gumeni dinosauri iz konzuma???  isto piše kina. Ja sam kupila Janu za sv.Nikolu. kak da mu to sad uzmem??user posted image  Možda tome nije ništa?

_____________________________

JAN 04.05.2006.

(Odgovor članu ket)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Oprez, opet otrovne igračke
9.12.2009 11:59:32   
plavka
i mi imamo žutu patkicu sa narančastim kljunom za vodu ali neznam dal je te marke, mi smo je kupili u mulleru!

(Odgovor članu mamica29)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Oprez, opet otrovne igračke
9.12.2009 12:02:48   
emily123
e po njihovom vise se klinci nesmiju igrati sa niti jednom igračkama jer su sve otrovne...
vecina igračka je proizvedena u kini...i šta sad???


_____________________________

mamini anđeli............

(Odgovor članu plavka)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Oprez, opet otrovne igračke
9.12.2009 12:03:17   
mirna
Kina piše danas na 90% proizvoda...user posted image Ovdje su mišljeni samo spomenuti proizvodi (određene marke)...

(Odgovor članu mirna)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Oprez, opet otrovne igračke
9.12.2009 12:06:04   
Thea
Sve igračke imaju u sebi neke kemikalije i razne boje pa ne možemo sad sve zabraniti i ne davati djeci da se ne igraju.Najbolje da se igraju kao prije sa krpenim lutkama i stručkima od kukuruzauser posted image

_____________________________

T & R - 28.09.1996.
Klaudia - 14.01.1997.
Antonio - 11.09.2000.
Valentino - 04.02.2009.

(Odgovor članu mirna)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Oprez, opet otrovne igračke
9.12.2009 12:11:17   
emily123

IZVORNA PORUKA: Thea

Sve igračke imaju u sebi neke kemikalije i razne boje pa ne možemo sad sve zabraniti i ne davati djeci da se ne igraju.Najbolje da se igraju kao prije sa krpenim lutkama i stručkima od kukuruzauser posted image


user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

mamini anđeli............

(Odgovor članu Thea)
Neposredna veza do poruke: 8
   [Obrisani korisnik]
9.12.2009 17:12:23   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(Odgovor članu emily123)
  Neposredna veza do poruke: 9
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Anketa

Detrdjent?
BUMBI

Koji detrdjent koristite?

Faks (23%)

Ariel (19%)

Persil (27%)

Neki drugi (31%)


Broj svih glasova: 70

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Sve najbolje!