Tsmee
|
Ajoj, ni ja nemam neki pametan savjet. Mi smo se počeli uspavljivati u kindaču s 4 mjeseca (do tad na rukama) i to je bilo super. Negdje sa 8 mjeseci se počela buditi po noći i tražiti da netko sjedi pored nje. Tad smo 2 noći pustili da plače (prvu noć plakala je sat vremena - prestrašno iskustvo, drugu noć 20 minuta) i nakon toga je bio mir. Spavala je cijelu noć sve do prije tri mjeseca kad smo skinuli pelene i od tad se budi po noći za tutu pa se ponekad razbudi i treba ostati s njom dok ne zaspe. Razmišljali smo ostaviit je opet dvije-tri noći da se uspava sama, ali je bistrica već prvu noć skužila da ak veli da treba tutu, mi odmah skačemo (jer mi je neprihvatljivo djetetu reći "ne izmišljaj" kad nisam sigurna, možda stvarno treba). Tako da smo za sad odustali. Posebno nakon što smo je još i preselili u veći krevet pa može izaći (sigurna sam da je pustimo da plače da bi izašla iz kreveta i domarširala nama u sobu ). Ono što ti mogu reći je da što god radiš - budi dosljedna. Pusti ga da plače samo ako to možeš podnijeti jer ako ne možeš, popustit ćeš i opet nisi ništa napravila, dapače još bi napravila goru stvar jer bi shvatio da urlikanjem može nešto postići. Ono što ja radim u situacijama kad se ona zahisterizira prije spavanja (rijetko se događa, ali obično kad je preumorna i tvrdoglavi da neće spavati) je da joj kažem da se sad ide spavati i da ću ostati snjom pjevati i nunati je, ali samo ako prestane cendrati. Znala sam je i ostaviti da urla i ući svakih par minuta u sobu reći mama će doći kad prestaneš urlati. Ili sjediti blizu nje, šutiti i pustiti je da urla pa kad uzima zraka reći joj da ću je amziti kad se smiri i prestane urlati. I uvijek sam joj rekla "mama te jako voli i tužna sam kad ovako plačeš. to nije lijepo ponašanje i čim prestaneš možemo se maziti". E sad, ne znam koliko tvoj maleni razumije (moja je sa 16 mjeseci to već razumjela), ali mislimda i samo tvoje ponašanje, bez riječi, može doprinijeti da on poveže da će dobiti nešto kada je miran. Evo, ja se raspisala, nadam se da nešto bar od ovog pomaže... Drži se, znam da nije lako