|
Šok, regeresija ili faza? 26.7.2010 14:37:00
|
|
|
|
Tsmee
|
Evo mi se prekjučer vratili s mora i moram s vama podijeliti vrlo čudna iskustva koja smo tamo imali. Ja sam već primijetila da moja malena kad nekud otputujemo jako dobro napreduje. Vjerojatno zato što promijeni okolinu pa i ono što je možda već znala ali nije pokazivala, a i mnogo novog jednostavno provali iz nje. Tako je bilo i ovaj put. Propričala je ko luda, više se ne zaustavlja, pokazala mi je da zna puno novih riječi, sve kuži, skoro da smo na rečenicama (kaže par riječi koje bi bile rečenica, ali s velikim razmakom). Počela sa samostalno penjati uz stepenice (bez pridržavanje) i mnoštvo drugih sitnica. No, u jednoj stvari se potpuno pogubila. Mi smo se prije mjesec dana bez ikakvih problema odviknuli od pelena i sad kad smo došli na more odmah prvi dan na večeri puf! ona popiša stolac. Mislimo si mi, ajde dijete je zbunjeno. Poslije je pitamo treba li na tutu - ne treba. Nakon 5 minuta, opet u gaće (a inače je prije sama tražila). Po noći tri puta presvlačili krevet. Čim bi šušnula, mi ko ludi stavljamo je na tutu - ništa. Drugi dan ista priča. Čak ponekad kad je pokušamo staviti na tutu ona krene urlati "nećeeeee" i plače ko kišna godina. Moram samo napomenuti da ni u jednom trenu nismo vikali na nju ili vršili pritisak, kad je pobjeglo, rekli smo joj da se to ne radi u gaće nego u... na što bi ona jasno rekla "tutu" i pitali je jel joj ružno kad je mokra i ona bi rekla da je i da će drugi put reći mami kad treba. I rekli bi, ok dogodilo se, nije to ništa, dođi da te presvučemo. Čak je i ona par puta akd se upiškila rekla "svuci" (kao presvuci me). Mi smo počeli više paziti, stavljati je na tutu češće i polako smo se vratili suhim gaćama. Čak i po noći. No, više ne traži. Na povratku u Zg se opet dva puta popiškila, kad smo stigli doma opet. Sad smo dva dana u Zagrebu i situacija je otprilike kao treći-četvrti dan odvikavanja od pelena. Ili kaže da ne mora piškiti pa je ja ipak stavim na tutu pa piški ili mi javi malo prekasno kad joj već dio pobjegne. Čak sam je pitala želi li natrag pelene (ne prijeteći, nego stvarno, možda je dijete zbunjeno) i kaže ona da hoće. No, kad sam joj stavila pelenu, brzo me tražila na tutu, popiškila se i rekla da bi ona sad gaće. Pa mi je bilo žao, ispade kao da je kažnjavam. Ne znam u čemu je štos. Znam da će to proći, ali pokušavam naći načina prvenstveno da njoj olakšam. Je li riječ o šoku od tolikih promjena ili je možda samo došlo do faze regresije kao kod svakog učenja pa sad moramo ponovo naprijed? Ili je možda ona bila za to vrijeem učenja jako koncentrirana na to pa je uspijevala, a sad joj druge stvari odvuku pažnju, a ovo više "nije fora" jer je to "naučila", zna gdje se to radi. Ili joj je to neka faza iskušavanja? Ne znam... No, vidim da i nju to muči (sigurno ne koliko mene ) jer evo baš sam usred ovog posta jurila k njoj u sobu jer sam čula na monitor kako govori "gaće, gaće". I uđem, a ona spava. Sanjala je siroče valjda. I pitam je treba li piškiti, veli ona "ne, pavati". Evo ja se raspisala, ali morala sam to podijeliti s vama. Ne brinem puno, znam da ćemo mi to opet svladati, ak je prvi put išlo za tjedan dana, bude valjda i sad. Jedino me malo brine što ako joj šok od vrtića (kreće na jesen) opet napravi neki takav pomak. Možda ne s ovim problemom već tko zna kojim drugim...
|
|