tonkica
|
Moja priča: pukao mi je zub u korijenu i nakon par mjeseci došla ja na red kod zubara (zubar ima puno posla, čekaš i po mjesec i pol da dođeš na red. I tako, došla ja, veli od nije dobro, moramo vas slat na slikanje. I tako on mene 1.4. ove godine poslao na slikanje, ja otišla, obavila i za 2 dana opet zubaru. Kad je vidio sliku odmah je rekao da nemamo šta čekat, da taj zub mora van i da se ne može liječit. I tjedan poslije Uskrsa sam opet došla, dobila lokalnu i zub izašo van. Tu postaje zanimljivo: baš tih dana kad sam izvadila zub sam trebala dobiti i mengu, međutim, ona nije stigla. Zvala sam ginekologicu da ju pitam, ona rekla da je sad prerano da bi se vidjelo da li sam trudna ili ne, jer sam valjda baš u to doba i ostala trudna. I opet čekanje, nekih 3, 4 tjedna da dođem na red kod ginićke. Za to vrijeme sam se grizla i razmišljala što ako nešto pođe po zlu i bebi naškodi i slikanje i anestezija? Kao što možete pročitati, trudna jesam, beba pleše u buši sve u 16 ( ), tako da nema brige. Na prvom mi je pregledu doktorica rekla da trudnicama u prvom tromjesečju ne preporučaju slikanje, jer ipak je to neki oblik zračenja. Al s druge strane, kad ideš slikat zub imaš ono zaštitno odijelo koje ti pokriva trup i slika se točno određeni zub. Tako da nije toliki bed ak moraš slikat zub. I rekla mi je za njeno iskustvo sa slikanjima u trudnoći, neke su trudnice htjele ići genetičarima i svaka bi dobila isti odgovor nakon savjetovanja: plod se ili odmah od početka ne bi razvijao ili bi sve bilo kako treba. Citiram kako mi je rekla, znači, nekih deformacija i anomalija kao posljedica toga nema. I još mi je rekla da se ne samo lokalna, nego i opća anestezija može primiti u trudnoći. Na tvom mjestu ninich ja ne bih čekala sa trudnoćom, pogotovo ako pokušavaš ostati trudna već duže vrijeme, nego bih radila i na tome, ali bi i zube riješavala, tj. popravljala. U svakom slučaju, razgovaraj sa svojim stomatologom i reci mu svoju situaciju. I držim fige da brzo vidiš plusić!
< Poruku je uredio mariola -- 27.7.2010 10:34:14 >