|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Bol kod spolnog odnosa!
13.7.2011 9:17:04   
Bebys
Ginekologija i porodništvo Bol ne treba trpjeti Autor:
mr. sc. Sandra Kovačević, dr. med., spec. ginekologije i porodništva objavljeno u broju 77 (04/11)

user posted image U Hrvatskoj oko 40 posto žena pokazuje seksualnu disfunkciju, a jedna od njih je bolan snošaj ili dispareunija
Stranica: [1] 2 »
Potreba za seksualnim odnosom među osnovnim je biološkim potrebama, odmah nakon potrebe za zrakom, vodom i hranom. Po tome bi dobro senzualno umijeće trebalo biti urođeno svakom pojedincu, no ono je često potisnuto nerealnim prikazivanjem seksualnih odnosa na filmovima - osobe od svojih partnera često očekuju da pokažu "filmsko" umijeće, koje se vrlo često prikazuje na nerealističan način, što izaziva frustrirajuće emocija.
Dobar seksualni život nerijetko se povezuje s doživljavanjem vlastitog tijela: žena koja nije zadovoljna svojim fizičkim izgledom često neće biti zadovoljna ni u seksualnim odnosima. Uzimajući sve u obzir, može se reći da će se između 25 i 50 posto parova u zajedničkom životu barem jednom susresti s problemom seksualnih disfunkcija, poremećaja koji dovode do nezadovoljavajućih seksualnih odnosa. O muškim seksualnim disfunkcijama, poput problema s erekcijom, preranom ejakulacijom i impotencijom, mnogo se piše, a žene su u tom slučaju zapostavljene. U Hrvatskoj se govori o oko 40 posto žena koje pokazuju seksualnu disfunkciju, poput pomanjkanja želje i energije, teškoće uzbuđivanja i nemogućnosti postizanja seksualnog uzbuđenja (orgazma). Jedna od seksualnih disfunkcija je bolan snošaj ili dispareunija (grč. dys-ne + pareunos = koji kraj nekog leži). Dolazi do ulaska penisa u rodnicu (penetracija), ali žena pritom ne uživa nego joj to izaziva različite stupnjeve bola, od nelagode do prave bolnosti. Bol pri seksualnom odnosu može se javiti kod žena svih dobnih skupina, čak i kod onih koje iza sebe imaju godine uživanja u kvalitetnim seksualnim odnosima. Bol je signal za uzbunu koji nam naše tijelo šalje i od nas traži akciju. Nema razloga da se ikakva bol trpi, niti da žene ne potraže pomoć u rješavanju svojih intimnih problema. Uzroci mogu biti organski (tjelesni) i psihički. Organski uzroci bolnog snošaja su upalne bolesti spolnih i mokraćnih organa, oštećenja sluznice rodnice kontraceptivnim sredstvima (kondom, dijafragma, spermicidne kreme, intrauterini ulošci - spirale...). Kod žena u perimenopauzi i postmenopauzi, zbog nedostatka spolnih hormona, dolazi do atrofije (stanjenja sluznice) vulve (velike i male usne) i rodnice te suhoće koja znatno narušava kvalitetu spolnog života.
Psihološki uzroci bolnog snošaja su grubost i/ili nezainteresiranost partnera, što uzrokuje nedovoljnu stimulaciju i predigru, zbog čega je smanjeno izlučivanje sluzi u rodnici. Temelj svakoga kvalitetnog odnosa dvoje ljudi je komunikacija, bez koje se ne može računati na svladavanje teškoća u seksualnom životu. Ona zato mora biti polazna točka i u terapijskom pristupu. Ako partneri uspostave kvalitetnu komunikaciju i mogu otvoreno razgovarati o svemu što remeti njihov seksualni život, postotak izlječenja je veći od 95 posto, posebno ako je problem nov, pa je liječenje brže i učinkovitije. Potražite pomoć i otkrijte problem Ako žena ima bolan snošaj, potrebno je utvrditi karakter i intenzitet bola. Ako tijekom menstruacijskog ciklusa postoji tupa jednostrana bol, koja postaje oštra i probadajuća za vrijeme penetracije, u oko 30 posto slučajeva riječ je o folikularnoj cisti ("vodena" cista), koja se dijagnosticira ultrazvučno. Nije opasno stanje i takve ciste povlače se same od sebe za dva do tri mjeseca. Ako je dijagnoza potvrđena, seksualni odnosi mogu se nastaviti, s tim da se sat vremena prije uzme kapsula ili čepić Ketonala, Voltarena ili nekog drugog ibuprofenskog pripravka, uz prakticiranje "gornjeg" položaja žene radi bolje kontrole ulaska penisa u rodnicu. Bol za vrijeme i nakon odnosa može se očitovati svrbežom, iritacijom i jakim crvenilom rodnice i vulve, s osjećajem žarenja i pečenja. Takva situacija nalazi se kod gljivičnih infekcija koje ne moraju biti popraćene karakterističnim sirastim iscjetkom. Valja provesti terapiju kandidijaze kod oba partnera, uz apstinenciju za trajanja terapije, a poslije se preporučuje odnos s kondomom sve dok se lokalna terapija od tri dana s vaginaletama ne ponovi nakon menstruacije.
Kako kandida spada u fiziološku floru rodnice, može se često namnožiti i uzrokovati navedene tegobe kod snošaja. Da bi to preveniralo, treba koristiti posebne preparate za intimnu njegu, izbjegavati prečesto nošenje tanga gaćica, a svaki put kad se iz bilo kojeg razloga troši antibiotski preparat, stavljati vaginalete protiv gljivica u rodnicu.
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Bol kod spolnog odnosa!
13.7.2011 9:17:45   
Bebys
Stranica: « 1 [2]
Žene koje su rodile imaju 80 posto veću šansu da će osjetiti bol kod odnosa, jer je njihova međica kod poroda preventivno zarezana - epiziotomija. Takva bolna osjetljivost ne bi trebala trajati dulje od tri mjeseca. Ako perzistira, može se pokušati s masažom bolnog područja jednom dnevno lubrikantom. Masažom se desenzibiliziraju živčani završeci i koža postaje elastičnija. Ako takva terapija ne daje rezultata, prije odnosa se to područje može namazati kremom koja u sebi ima anestetsku komponentu, čime se smanjuje, odnosno uklanja osjet bola. Zadnja mogućnost je operativni zahvat kojim se može ukloniti osjetljivo tkivo. Bolan odnos može uzrokovati i maternica s miomima (dobroćudnim izraslinama mišićnog tkiva maternice). Tijekom odnosa žena osjeti da penis "udara" u nešto tvrdo, a inače ima bolove u križima tijekom menstrualnog krvarenja, osjeća povremena probadanja i povećanu potrebu za mokrenjem. Žene s miomima tri se puta češće žale na bolan snošaj nego ostala ženska populacija. Definitivna dijagnoza postavlja se ultrazvukom, a odluka o daljnjem postupku, nakon kojeg bi seksualni odnosi trebali biti bez smetnji, uzima u obzir opseg smetnji i dob pacijentice. Endometrioza, straga zavaljena maternica, upalne bolesti crijeva, izrasline u zdjelici, kratka rodnica..., također su stanja kod kojih postoji bolan snošaj i koja treba otkriti i na njih terapijski djelovati. Žene u perimenopauzi i postmenopauzi imaju problema s bolnim snošajem zbog izrazite suhoće rodnice. Na tržištu postoje lokalni pripravci estrogena koje, prema preporuci ginekologa, žena stavlja u rodnicu dulje vrijeme, nakon čega rodnica postaje dovoljno vlažna, a snošaj prestaje biti bolno iskustvo.
Suhoća rodnice može se javiti i u reproduktivnoj dobi, i to kod žena koje uzimaju antidepresive i oralnu kontracepciju. Kod njih se mogu javiti smanjena spolna želja (libido) i onemogućeno seksualno uzbuđenje. Žene koje doje imaju sniženu razinu estrogena i suhu rodnicu, pa također mogu imati bolan snošaj. Tegobe prestaju kad se prestane uzimati terapija koja dovodi do vaginalne suhoće, odnosno prestankom dojenja. Dotad se mogu koristiti lubrikanti na bazi vode koji se stavljaju u rodnicu prije odnosa. U donjoj trećini velikih usana s obje strane smještene su male žlijezde, tzv. Bartolinove žlijezde, čija je funkcija vlaženje rodnice kod seksualnog uzbuđenja. Kad dođe do upale Bartolinove žlijezde, obično jednostrano, snošaj je izrazito bolan, a pulsirajuća bol i vrućina u velikoj usni traju još satima nakon odnosa. Terapija se sastoji u zarezivanju (inciziji) otečene žlijezde, oslobađanju najčešće gnojnog sadržaja te ostavljanju male rupice (drenaža) dva do tri tjedna da se žlijezda posuši. Dijagnoza - S obzirom na brojne uzroke koji se mogu naći u pozadini bolnog snošaja, dijagnoza se temelji na opsežnoj anamnezi početka i karaktera smetnji, te detaljnom kliničkom pregledu i odgovarajućim dijagnostičkim postupcima. Multidisciplinarni pristup - Liječenje je složeno i često traži tzv. multidisciplinarni pristup, tj. suradnju liječnika različitih specijalnosti (ginekolog, psihijatar, urolog). Temelj za pozitivne rezultate terapijskog pristupa svakako je otvoren odnos seksualnih partnera i povjerenje u liječnika koji rješava problem.

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Bol kod spolnog odnosa!
13.7.2011 9:18:21   
Bebys
sjetila sam se neki dan teme ovdje o bolnom odnosu...i ovo sam citala i nasla...

odlican clanak pa reko da ga podijelim s vama...user posted image

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Bol kod spolnog odnosa!
13.7.2011 11:55:36   
Ninaa
Pa mene je prije poroda često znalo boljeti bez obzira na sve, sve bude super i boljelo me, a od kad sam rodila sve je puno puno bolje. E sad zbog čega neznam.

_____________________________

Mamine srećice 14.03.2009. i 2012.

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Bol kod spolnog odnosa!
13.7.2011 14:42:42   
Bebys
mozda jer se sve od bebe i zbog bebe u tijelo rasirilo...mozda neznam ni ja ovo je samo moja pretpostavka...user posted image

(Odgovor članu Ninaa)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Bol kod spolnog odnosa!
17.4.2018 14:04:54   
blagere
Lubrikanti - http://aliexpress.com

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Bol kod spolnog odnosa!
7.7.2022 3:58:48   
caroeterk
Thanks for sharing, it looks great
business voip service

(Odgovor članu blagere)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Bol kod spolnog odnosa!
23.11.2022 2:06:44   
carlance

Thank you for your sharing,That's pretty cool.
e-commerce business

(Odgovor članu Bebys)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Bol kod spolnog odnosa!
21.2.2023 12:03:49   
elizabethbrown
Pain during childbirth is a normal and natural experience that many women experience. It can be managed in a variety of ways, including relaxation techniques, breathing exercises, medications, or epidural anesthesia. Thank you for sharing your experience here.

(Odgovor članu carlance)
Neposredna veza do poruke: 9
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!