|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Korisnici na ovoj temi: nitko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Kada logopedu?
28.7.2010 22:54:34   
njanja
Počeli smo na temi od crvki da li zatražiti pomoć pa se ja javljam sa informacijama o logopedu....Dakle, jan sa 25 mj govori: mama
tata
baba
dede
dudu (duda)
bo (boca)
ga (guska)
papa (patka)
au au (pas)
aaaa (maca)
aaaan=jan
dije= koliko imaš godina?
zec=cec
DIDI=dođi ili digni se
kigi=knjigica

ima još tih riječi koje onomatopejski ponavlja

kao 1. priča jako malo riječi za svoju dob, dok djeca u njegovoj dobi slažu rečenice
2. sve se više koristi pantomimom i umjesto da kaže mama dođi (mama didi bi čak i prihvatila), on rađe mene uzme za ruku i vuče me

najveći problem koji ja vidim je da od vrlo otvorenog djeteta, postaje zatvoren i nezainteresiran za okolinu, dapače, ako mu netko priđe: jan kako si, on ga odgurne i kaže: NEEEEEEE. Mislim da je i tome razlog jer shvaća da se ne zna izraziti na "naš" način....

Inače, sve razumije, izvršava naredbe, dakle ako mu kaže baci ovo u smeće, on baci, skini cipele, skine ih....dakle razumije što mu govorim.... Na sistematskom za 2 god nam je pediajtrica rekla da "vidi da čuje, da razumije i da komunicira", ali da bi sa 2 god trebao slagati rečenice i da nije njeno područje pa će nam u 9 mj dati uputnicu za logopeda.....MM i ja bili sretni, složili se s njom i jedva čekamo 9 mj da se naručim logopedu na pregled jer mi s našim dečkom želimo razgovarati i moramo naći način da mu pomognemo.... Ono što me šokiralo kod okoline je da mi je jako puno ljui reklo-NE BUDI LUDA, propričati će, sve je normalno do 3. godine....Ali ja ne želim čekati još punih 12 mj a on propriča....i što ako ne propriča? ću znati da sam mogla 12 mj pohađati vježbe....A što se može desiti zbog toga što ne priča???Kako ga skinuti iz pelena??? kako iskomunicirati s njim situaciju da je u gradu bez pelene i da mu se kaka? kako da on meni kaže da mže izdržati ili ne može do 1. wc-a???? Znači, kašnjnje u govoru, uzrokovat će nam kasnije skidanje pelna....Jan slabo jede....ali to je zato jer mu ja dajem hranu kada ja mslim da je gladan, a ne oda kada on zaista je....Da zna pričati, mogao bi mi reći: mama gladan sam ili mama nisam gladan....Znači, pretpostavljam da bi sa pričom, s vremenom i jelo mogli dovesti na svoje... I tako...uglavnom, veselim se odlasku, mislim da to za Jana može biti samo + i da mže napredovati, a ne reagiranjem nazadovati....  A sad da prekopiram tekst s neta )dosta sam ih pročitala, ovaj je nekako najsveobuhvatniji)....  Izvor: http://www.mojezdravlje.net Ne izgovara pravilno glasove materinjeg jezika
Dijete od tri do tri i pol godine trebalo bi pravilno izgovarati sljedeće glasove: p, b, t, d, k, g, m, n, j, f, v, h, l, a, e, i, o, u. Glasovi s, z, c trebali bi biti pravilno izgovarani sa četiri i pol godine, a glasovi č, ž, š, dž, đ, s pet i pol godina. Pravilan izgovor glasa r trebao bi biti s četiri godine, kao i izgovor glasova lj i nj. Ukoliko nepravilan izgovor glasova potraje i nakon navedenih dobnih granica, svakako potražite pomoć logopeda. Obratite pažnju i na način izgovora glasova. Na primjer glas r i kod trogodišnjaka zahtijeva logopedsku terapiju ukoliko je izgovaran kao “francusko r” ili pak podsjeća na “njemačko r”.

Zaostaje u govorno-jezičnom razvoju
Dijete starosti od 10. do 15. mjeseci počinje izgovarati svoje prve riječi sa značenjem. Roditelji prepoznaju kome se dijete obraća i što traži od njih. Svakim novim danom djetetov rječnik se bogati novim riječima.
Kod svojeg dvogodišnjaka možete provjeriti:

• Koristi li u govoru više od 10 riječi (ne moraju biti iz govora okoline)?

• Može li pokazati dijelove na lutki (3-5) kada to od njega tražite? Na primjer ”Gdje je nos?”, “Pokaži bebinu ruku!”

• Oponaša li glasanje barem 1 životinje ili vozila (na primjer ”Kako ide auto?”; “A kako koka?”)? Pretpostavlja se naravno da ste ga učili kroz igru oponašati različita glasanja.

• Pokazuje li sliku koju imenujemo? Na primjer ”Gdje je medo?“ iz poznatih slikovnica.

• Koristi li u govoru negaciju? Na primjer kada nečega nema ili nešto ne želi, dijete govori “nema”, “ne”, “neće”.

Povezuje li dvije riječi?
Ukoliko vaše dijete od dvije godine ne govori ili izgovara tek nekoliko loše artikuliranih riječi, obratite pažnju na razumijevanje govora osoba koje ga okružuju. Ono će izostati ukoliko postoje teža oštećenja sluha, mentalna retardacija, oštećenja kore velikog mozga. Razumije li dijete veći broj jednostavnih verbalnih naloga (“Daj mi žlicu”, “Odnesi kocku u kutiju”, “Pokaži gdje je mama”), pokazuje li dijelove tijela kada se to od njega traži, tada vjerojatno nema teškoća u recepciji govora i ekpresivna strana govora će se uskoro razviti.
Kod trogodišnjeg djeteta možete provjeriti:

• Imenuje li nekoliko desetaka predmeta (bića) iz najbliže okoline?

• Imenuje li radnju na slikama?

• Ponavlja li za vama dvije srednje duge riječi (ili broja); npr.jak – kosa, nula – pet? Dijete ne mora znati značenje tih riječi niti ih ispravno izgovoriti.

• Imenuje li jednu boju?

• Koristi li dvočlane i tročlane iskaze u govoru (kombinacije 2 ili 3 riječi)?

Svako odstupanje od ovih normi ne mora značiti patologiju. Ukoliko primijetite da vaše dijete jače odstupa od navedenog, svakako potražite savjet logopeda.

Ponavlja početni glas ili slog u riječi, radi zastoje tijekom govora…
Ovi i još neki simptomi  najčešće upućuju na mucanje kao poremećaj tečnosti govora. Važno ga je na vrijeme prepoznati i potražiti pomoć logopeda. Ukoliko se radi o mlađoj djeci, tada to mogu biti razvojne netečnosti koje će vjerojatno proći same od sebe, a roditelji će dobiti savjete kako pratiti govor djeteta kod kuće.

Ima teškoća u svladavanju čitanja i pisanja
Veliki broj djece prvog razreda ima teškoće u svladavanju vještina čitanja i pisanja, međutim kako dijete napreduje tako i te početne teškoće nestaju. Roditelji se trebaju zabrinuti ukoliko dijete i u trećem razredu sporo čita, teško povezuje glasove/slogove u riječ, zamjenjuje glasove i/ili slogove unutar riječi, pogađa riječi ( mračni-mačka, dobar-obad), vraća se na već pročitani red ili pak ima teško čitljiv i neuredan rukopis, zamjenjuje slova slična po obliku ili zvučnosti ( b-d, m-n, a-e, d-t), izmjenjuje redoslijed riječi u rečenici, piše slova i brojke “naopačke”.Ne izgovara pravilno glasove materinjeg jezika
Dijete od tri do tri i pol godine trebalo bi pravilno izgovarati sljedeće glasove: p, b, t, d, k, g, m, n, j, f, v, h, l, a, e, i, o, u. Glasovi s, z, c trebali bi biti pravilno izgovarani sa četiri i pol godine, a glasovi č, ž, š, dž, đ, s pet i pol godina. Pravilan izgovor glasa r trebao bi biti s četiri godine, kao i izgovor glasova lj i nj. Ukoliko nepravilan izgovor glasova potraje i nakon navedenih dobnih granica, svakako potražite pomoć logopeda. Obratite pažnju i na način izgovora glasova. Na primjer glas r i kod trogodišnjaka zahtijeva logopedsku terapiju ukoliko je izgovaran kao “francusko r” ili pak podsjeća na “njemačko r”.

Zaostaje u govorno-jezičnom razvoju
Dijete starosti od 10. do 15. mjeseci počinje izgovarati svoje prve riječi sa značenjem. Roditelji prepoznaju kome se dijete obraća i što traži od njih. Svakim novim danom djetetov rječnik se bogati novim riječima.
Kod svojeg dvogodišnjaka možete provjeriti:

• Koristi li u govoru više od 10 riječi (ne moraju biti iz govora okoline)?

• Može li pokazati dijelove na lutki (3-5) kada to od njega tražite? Na primjer ”Gdje je nos?”, “Pokaži bebinu ruku!”

• Oponaša li glasanje barem 1 životinje ili vozila (na primjer ”Kako ide auto?”; “A kako koka?”)? Pretpostavlja se naravno da ste ga učili kroz igru oponašati različita glasanja.

• Pokazuje li sliku koju imenujemo? Na primjer ”Gdje je medo?“ iz poznatih slikovnica.

• Koristi li u govoru negaciju? Na primjer kada nečega nema ili nešto ne želi, dijete govori “nema”, “ne”, “neće”.

Povezuje li dvije riječi?
Ukoliko vaše dijete od dvije godine ne govori ili izgovara tek nekoliko loše artikuliranih riječi, obratite pažnju na razumijevanje govora osoba koje ga okružuju. Ono će izostati ukoliko postoje teža oštećenja sluha, mentalna retardacija, oštećenja kore velikog mozga. Razumije li dijete veći broj jednostavnih verbalnih naloga (“Daj mi žlicu”, “Odnesi kocku u kutiju”, “Pokaži gdje je mama”), pokazuje li dijelove tijela kada se to od njega traži, tada vjerojatno nema teškoća u recepciji govora i ekpresivna strana govora će se uskoro razviti.
Kod trogodišnjeg djeteta možete provjeriti:

• Imenuje li nekoliko desetaka predmeta (bića) iz najbliže okoline?

• Imenuje li radnju na slikama?

• Ponavlja li za vama dvije srednje duge riječi (ili broja); npr.jak – kosa, nula – pet? Dijete ne mora znati značenje tih riječi niti ih ispravno izgovoriti.

• Imenuje li jednu boju?

• Koristi li dvočlane i tročlane iskaze u govoru (kombinacije 2 ili 3 riječi)?

Svako odstupanje od ovih normi ne mora značiti patologiju. Ukoliko primijetite da vaše dijete jače odstupa od navedenog, svakako potražite savjet logopeda.

Ponavlja početni glas ili slog u riječi, radi zastoje tijekom govora…
Ovi i još neki simptomi  najčešće upućuju na mucanje kao poremećaj tečnosti govora. Važno ga je na vrijeme prepoznati i potražiti pomoć logopeda. Ukoliko se radi o mlađoj djeci, tada to mogu biti razvojne netečnosti koje će vjerojatno proći same od sebe, a roditelji će dobiti savjete kako pratiti govor djeteta kod kuće.

Ima teškoća u svladavanju čitanja i pisanja
Veliki broj djece prvog razreda ima teškoće u svladavanju vještina čitanja i pisanja, međutim kako dijete napreduje tako i te početne teškoće nestaju. Roditelji se trebaju zabrinuti ukoliko dijete i u trećem razredu sporo čita, teško povezuje glasove/slogove u riječ, zamjenjuje glasove i/ili slogove unutar riječi, pogađa riječi ( mračni-mačka, dobar-obad), vraća se na već pročitani red ili pak ima teško čitljiv i neuredan rukopis, zamjenjuje slova slična po obliku ili zvučnosti ( b-d, m-n, a-e, d-t), izmjenjuje redoslijed riječi u rečenici, piše slova i brojke “naopačke”.  

JAN, moja najveća ljubav, sreća, ponos, uspjeh i poticaj!

"Kad poljubim lice tvoje da izmamim osmjeh,
Onda pouzdano razumijem čari neba u svjetlu zore".
-Tagore-
Neposredna veza do poruke: 1
   [Obrisani korisnik]
28.7.2010 22:59:26   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(Odgovor članu njanja)
  Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Kada logopedu?
28.7.2010 22:59:39   
njanja
dakle, na sva pitanja za 2-godišnjaka kod jana je sve DA, znači čuje i RAZUMIJE GOVOR...zašto NE PRIČA, jedini pravi odgovor će mi dati strucnjak-logoped...I ne sramim se odlaska, dapače, ponosim se time da ne stavljam stvari u ladicu...

-Tagore-

(Odgovor članu njanja)
Neposredna veza do poruke: 3
28.7.2010 23:03:05   
MiniMama
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image bravo njanja!

opcenito nije mi jasan taj sram kod mama kada dijete treba ici logopedu..

(Odgovor članu njanja)
Neposredna veza do poruke: 4
28.7.2010 23:16:09   
leilany
user posted image user posted image user posted image user posted image

BEK 27.o5.o9.

(Odgovor članu MiniMama)
Neposredna veza do poruke: 5
28.7.2010 23:17:32   
tiha
moja denissa ima 6 godina i ponekad je uhvatim kako u brzini dok nesto prica nemoze reci rijeci: pokupiti-popupiti,gabrijela-gabrijeja pedica nam je rekla zato sto je brzopleta jer kad govori polako kaze bez greske a prica od svojih godinu dana ali cu joj svakako napomenuti to kad budemo isli na sistematski za vrtic.

``````sitna i dinamitna :) :)´´´´´´

Denissa 19.06.2004.
Mia 09.11.2007.

(Odgovor članu MiniMama)
Neposredna veza do poruke: 6
28.7.2010 23:23:55   
AntonijaV
IZVORNA PORUKA: MiniMama

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image bravo njanja!

opcenito nije mi jasan taj sram kod mama kada dijete treba ici logopedu..

potpisujem.. umjesto da reagiaju čim prije kako bi pomogli svom djetetu i sebi, još mu više otežavaju da nebi netko iz okoline krivo protumačio..

(Odgovor članu MiniMama)
Neposredna veza do poruke: 7
28.7.2010 23:26:47   
CallamityJane
i kod Kike je sve da user posted image
samo na ono prvo da dijete koristi vise od deset rijeci nam je odgovor ne user posted image
njoj ce sada punih 19 mjeseci biti, njena pedijatrica me obavezno pita za govor i kazem kako stvari stoje i ne pokazuje nikakvu zabrinutost povodom toga.Da li onda ja ipak panicarim vise nego sto bi trebalo? user posted image

(Odgovor članu njanja)
Neposredna veza do poruke: 8
28.7.2010 23:28:48   
njanja
IZVORNA PORUKA: callanhoe

Da li onda ja ipak panicarim vise nego sto bi trebalo? user posted image
 ne, nisam se ni ja pred 6 mj zabrinjavala...pričekaj do 2 god....do tada ti možda bude mala papiga....kako to obično i vidim kod janovih vršnjaka

-Tagore-

(Odgovor članu CallamityJane)
Neposredna veza do poruke: 9
   [Brisano sporočilo]
28.7.2010 23:35:45   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(Odgovor članu njanja)
  Neposredna veza do poruke: 10
   [Obrisani korisnik]
28.7.2010 23:37:40   
Brisani uporabnik

(Odgovor članu CallamityJane)
  Neposredna veza do poruke: 11
28.7.2010 23:43:18   
CallamityJane
joj cure nadam se da ste u pravu user posted image
ona prica i prica ali to se nista ne razumije, kao sto rekoh to je  skoro pa sve neartikulisano, zna reci mama pravilno ali ne govori, jedino kada place i neko joj nesto krivo napravi onda cisto zove mama, tata isto tako zna ali su to uvijek neke varijacije tipa tate, dada i sl. Baba govori u slogovima a sve ostalo su izvrnute rijeci, auto kaze cisto,cak i pjeva naravno u nekim tonovima meni nerazumljivim pa kada ju pogledam postidi se i usuti a ja kada citam kako njene vrsnjakinje sa raje pricaju kao daktilografkinje zaplakala bih user posted image

(Odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 12
28.7.2010 23:44:35   
Anita**
I kod nas je bila ista situacija, ali kad je napunila 2 godine i 3 mjeseca propričala je na veliko. Sada je 3 godine i govori hrpu riječi i rečenica.
I da, sa 2 god i 3 mj smo prestali nositi pelene!

Nama je pedijatrica rekla da je ona jednostavno takvo dijete, sve razumije, ali je lijena pričati.

Njanja nadam se da će i Jan uskoro biti mala papigica! user posted image Sretno!

N - 26.06.2007.
I - 31.03.2010.

(Odgovor članu njanja)
Neposredna veza do poruke: 13
   [Obrisani korisnik]
28.7.2010 23:59:52   
Brisani uporabnik

(Odgovor članu tiha)
  Neposredna veza do poruke: 14
29.7.2010 0:01:54   
njanja
IZVORNA PORUKA: cvrčak

Brzopletost se ne brojiuser posted image
 kao ni kod mene kada krivo tipkam user posted image user posted image odoh spat, pusa cure

-Tagore-

Neposredna veza do poruke: 15
29.7.2010 9:43:50   
tonkica
Nisam stručnjak za ovu temu, moja mala melje kao velika, stvarno sve priča i ponavlja kao papagaj.
Znam koliko si nesretna zbog toga što Jan ne priča. Meni je to totalna nepoznanica. Nekad mm i ja znamo reč Mii nek šuti malo, jer stvarno ne uvlači jezik. user posted image

S druge strane, moja sestrična ima 5 djece. Najmlađi  sin ima punih 6 g. i sve što govori je mama, tata, baka i tu njegova komunikacija prestaje. Obišli su sve doktore, logopede, mali sve razumije i zna, samo je isto lijen pričat. user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image Krenuo je prošlu jesen i u vrtić, jer bi nagodinu trebao u školu, al nije primijetila da išta više priča. Al djeca iz njegove grupe u vrtiću kažu da priča. Stvarno je teško bit pametan.
Sjećam se i susjede kod mojih doma, također je tek sa pune 3 g. počela pričat, al onda kad je propričala, odjednom je pričala sve. Neke je riječi koristila, al pravo pričanje je počelo sa pune 3.g.

Pretpostavljam da je svako dijete drugačije i na svoj način doživljava svijet oko sebe i komunicira s njim. Pričekajte još mjesec dana, do 9 mjeseca, pa onda posjetite logopeda.

PUSA Janu od Mie! user posted image

Mia 13.07.2008
Blaž: cca 18.12.2010

(Odgovor članu njanja)
Neposredna veza do poruke: 16
29.7.2010 11:41:22   
Tsmee
Hej! Njanja, nadam se da je kod Jana sve OK, neka djeca su jednostavno takva i jedan dan samo propričaju. No slažem se s tobom da je svakako dobro posjetiti logopeda da vidi je li to kod Jana nešto na čem treba posebno raditi ili ne. Rekla si i sama da ima neki svoj jezik i puno brblja pa očito interes postoji, možda mu samo treba stručni poticaj. Ili malo vremena.
Kako je s onomatopejskim zvukovima? Nama je malena prvo počela s time. Kad je bila gladna vikala je "am, am" i znala je oponašati većinu životinja, prepoznavati sa slike i sl.
No, i ona je počela "presporo". Kad smo s nepunih 8 mjeseci bili kod psihologice i rekli joj da ona uopće ne guguće (ne povezuje 2 glasa) već da samo viče aaaa, eventualno bruji usnama, vrišti i pljucka, ona je rekla da to nije OK i nek probamo više "razgovarati" s njom. Ja sam se ko majmun kreveljila i vikala "ma, ma, ba, ba, ali ništa". I onda smo otišli na more. Jedan dan je moja mama kad je ova pljuckala rekla "prase malo". I malena se udari smijat i ponovo pljuckat (onako "prdi" jezikom). I moja mama ponovi "prase!". Svaki put kad smo pitali kako kaže prase, a ona veselo zabruji. Onda je ona pokušavala još neke stvari "govoriti", a mi smo stvarima davali značenje. I tako je i ona počela "pričati". Dakle njoj je trebalo da ono što "izgovori" ima nekog smisla. Ni dan danas ne brblja bez veze (osim rijetko, a i tad mislim da to njoj ima smisla, nije vježba).
Ne mislim da je to kod tvog Jana, on je upravo obratan slučaj. Možda jednostavno vježba da postigne "savršenstvo", a onda kad propriča... user posted image  No, svakako vi stručnjaku...
Callanhoe, moja malena kao i tvoja ima 19 mjeseci. Razvoj govora joj je isao relativno normalnim tempom od 9 mjeseci (znala je onoliko riječi koliko treba po knjigama). No, očito je znala i više jer sad kad smo bili na moru kao da smo pitisnuli okidač i iz nje je provalila bujica riječi zha koje nismo niti znali da ih zna. Tako da je sad debelo iznad onoga što bi trebala znati, čak su počele prve nespretne rečenice. Ja sam znala da se to može dogoditi, no bez obzira na to šokirala me ta promjena. Na more sam otišla s djetetom koje sve moraš pitati i koje ti uglavnom odgovara s da ili ne (osim nekih stvari koje je znala reći) i sve moraš izvlačiti iz nje, a vratila sam se s djetetom koje ti sve zna reći i objasniti što hoće i, iako nepravilno izgovara, inzistira na riječi dok ti ne shvatiš što hoće. Tako da bih ja na tvom mjestu pričekala do dvije godine, a ako i tada ne propriča svakako se obrati stručnjacima kako bi pravovremeno počela ako je to potrebno.

Već nas je puna kuća...

(Odgovor članu tonkica)
Neposredna veza do poruke: 17
29.7.2010 11:46:26   
njanja
IZVORNA PORUKA: Tsmee

Možda jednostavno vježba da postigne "savršenstvo", a onda kad propriča...   
 Moja sestra to često za njega kaže da je ziheraš i da ne priča jer želi sve savršeno reći....Pitaš za onomatopejske zvukove....On sve tako i ponavlja:Ja njemu kažem reci Tinki vinki: kaže tiki....dipsi: didi, lala: aaaa, po=po...Reci hvala: haaaatako da ti čuješ da on ponavlja i shvatiš šta je ponovio Međutim, stvar je da on jezik ne koristi, sve više pantomimu da se izrazi

-Tagore-

(Odgovor članu Tsmee)
Neposredna veza do poruke: 18
29.7.2010 11:56:37   
Tsmee
IZVORNA PORUKA: njanja

IZVORNA PORUKA: Tsmee

Možda jednostavno vježba da postigne "savršenstvo", a onda kad propriča...   
 Moja sestra to često za njega kaže da je ziheraš i da ne priča jer želi sve savršeno reći....Pitaš za onomatopejske zvukove....On sve tako i ponavlja:Ja njemu kažem reci Tinki vinki: kaže tiki....dipsi: didi, lala: aaaa, po=po...Reci hvala: haaaatako da ti čuješ da on ponavlja i shvatiš šta je ponovio Međutim, stvar je da on jezik ne koristi, sve više pantomimu da se izrazi

O, pa to je onda ipak nešto. Hoće ponoviti, to je super. Ja kad sam svojoj rekla da ponovi, rekla je "ne" ako nije znala ponoviti. I možeš ti inzistirati koliko hoćeš, ona samo "ne!". I pantomimu je užasno puno koristila. Uzela me za ruku i vodila, pa mi je pokazivala što želi (uperi prst i viče "toooo" ili mi pokaže gdje želi da dođem tako da kaže "tu" I uperi prstom). Isto tako, za neke riječi je koristila kao neki znakovni jezik. A sad kad se oslobodila ponavlja ko luda, sve - i pravilno i nepravilno. To traje tek 10 dana - otkad smo otišli na more), ali bez pretjerivanja mogu reći da je naučila barem 70 riječi (povrh cca. 50 koje je znala prije mora) i svaki dan me iznenađuje. Također, ispravlja riječi koje nepravilno izgovara. Npr. jedna od prvih riječi koje je znala je bila papuča (pitajboga zašto user posted image ) i to je izgovarala "papupa". I nekidan je jednostavno počela govoriti papuča, bez da sam je ja ispravljala ili poticala na pravilan izgovor (ona kaže papupa, a ja kažem da, to je papuča i to je sve). Ili dugo je govorila baba i samo jedan dan kaže baka. Tako da ona očito prvo uči značenje i da bar nekako izgovori, a tek kasnije usavršava artikulaciju.
Jan možda obratno - prvo vježba artikulaciju, a tek se poslije misli pozabaviti značenjem user posted image  Baš me zanima što će vam logoped reći. Javi svakako.

Već nas je puna kuća...

(Odgovor članu njanja)
Neposredna veza do poruke: 19
29.7.2010 12:05:45   
Tsmee
Zaboravila sam napisati da je moja curka dugo za većinu riječi upotrebljavala samo jedan slog i znala je od samoglasnika samo a izgovoriti pa je npr. ma bila i maca i majmun i malo i još stvari kojih se sad ne mogu sjetiti...

Već nas je puna kuća...

(Odgovor članu Tsmee)
Neposredna veza do poruke: 20
7.8.2010 18:25:17   
njanja
imamo par novih riječi....DORA (crtani)=dadaPOKOJO=poponona=nanažućo (moj auto): ČUČO Teletabisi su:titi, pidi, aja i po i kažu PA PA  pomalo, ali pomalooooooo napredujemo danas je vidio auto od muža koji je bio parkiran pred zgradom od njegove none i rekao je TATA BRM BRM user posted image

-Tagore-

(Odgovor članu Tsmee)
Neposredna veza do poruke: 21
7.8.2010 19:08:30   
nemammaste
Bravo Jan! user posted image  Negdje sam već napisala da su moji bili ludi i mislili da nešto nije u redu sa mnom jer nisam htjela ni pričati,ni učiti slova,ništa...Druga djeca su već svašta znala a ja totalno nezainteresirana.Pretpostavljam da mi je već onda išlo na živce što me gnjave pa nisam htjela iz inata,takva sam i dan danas.user posted image  Jedan dan smo se vraćali s puta i sjeli negdje na kavu,kažu da sam iz čistog mira uzela novine i počela čitati slogove,čak i riječi.Možda mu se neda još,možda i on tebe tako iznenadi odjednom

(Odgovor članu njanja)
Neposredna veza do poruke: 22
23.8.2010 23:06:34   
janad
pozdrav svima. ja vam također razmišljam o posjeti logopedu. naime M ima 22 mj. zna reči čist mama,tata,baba,luna(nećakinja). ostalo je sve  bibi- auto,dede-voda,njam njam-jest,av av-pas,mau- maca.... i sl. sve razumije,pokaže mi sve dijelove tijela kad ga pitam,sam pali i mijenja dvdove,čak zna donijeti pravu slikovnicu kad mu imenujem neki lik.  ponekad sam uzme slikovnicu ili neku knjigu i sam dok nema nikog u blizini lista i kao čita da da na ta.  zna reći i da i ne. dvdove prepozna iako nemaju slike na sebi(kopirani),na nekima čak niti ne piše ništa a ja mu kaže što da upali i on među svima nađe upravo taj.  pedijatrica mi je rekla da ipak on koristi dosta riječi i da probam više s njim čitat i pričat pa ćemo vidjeti kad napuni bar 26-28 mj.  on vam meni prestane pričati svaki put kad tata ode na brod. user posted image user posted image user posted image   mislim pričekat do jeseni pa vidjeti kako napreduje.  do tada može li mi tko preporučiti neku slikovnicu ili nešto s slikama i riječima za njegov uzrast? ili možda neka igračka koja govori?

moja srečica mala 3.10.2008

(Odgovor članu nemammaste)
Neposredna veza do poruke: 23
   [Brisano sporočilo]
23.8.2010 23:13:12   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(Odgovor članu janad)
  Neposredna veza do poruke: 24
24.8.2010 8:36:21   
njanja
IZVORNA PORUKA: elinamama
On je još premalen za posjet logopedu...vidjet ćeš do treće godine kako mu se bude razvijao govor...
 janad, ako smatraš da bi trebao više pričati, kao što ja smatram za jana, pitaj pedijatricu za savijet i da ti da uputnicu za logopeda...Posjet logopedu, a i stručna procjena ne može štetiti, dapače, može štetiti subjektivnost i babske priče da je sve normalno do 3-godine. Ali ne znate kako je to kada vam 26-mjesečnjak prstima pokazuje što želi, a vidite 16 mjesečnjake kako sve pričaju i isto tako ja ne namjeravam čekati još 10 mjeseci jer što ako postoji neki problem, a ja čekam i do 3. god ne propriča...I onda ću znati da sma mogla, a da nisam ništa napravila jer SVI kažu da je normalno do 3 godine ne pričati????Janad, TI poznaš svoje dijete, razgovaraj s pedijatricom, kao što sma i ja...Meni je naša rekla da ona ne može untrditi problem jer nije kompetentna, ali da bi on s 2 godine trebao pričati rečenice....Isto tako, uvijek postoji opcija da dijete u mjesec dana propriča, što sma puno puta vidjela, a i puno cura je to i potvrdilo na raji....E pa ako se to kod nas desi u onih mjesec dana u kojima čekamo termin kod logopeda, nitko sretniji od mene!!! 

-Tagore-

Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Diraju li se vaši dečki tamo?
пеперутка16

Moj troipolgodišnji sin neprestano dodiruje svoj kurcic i ne prestaje. Pokušala sam razne načine da ga odvratim, ali ne djeluje. Voljela bih da mi netko tko je imao sličnu situaciju napiše kako ju je riješio. Hvala.

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!