|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoje ćemo osobno računalo namjestiti cookie, koji će nam omogućiti, da te tijekom natjecanja (15. - 19. 09. 2014.) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korištenje portala, bez prikazivanja Ringerajinih ikona i ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Na žalost, odustajanjem gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?

Celijakija

Autor: prof.dr.sc. Sanja Kolaček | 4.5.2010
image

Celijakija je nepodnošljivost organizma na gluten - bjelančevinu koje ima u žitaricama: pšenici, raži, ječmu.

Celijakija je nepodnošljivost organizma na gluten - bjelančevinu koje ima u žitaricama: pšenici, raži, ječmu. Posljedica je tipična glutenska enteropatija koja se manifestira kod nekih osoba i izaziva teško oštećenje sluznice tankog crijeva, zbog čega je umanjena resorpcija hrane.

Tipični znakovi bolesti


Celijakija se najčešće javlja kod dojenčadi kad dijete počne uzimati hranu koja sadrži gluten.

Najčešće vidljivi znakovi celijakije su:

- povraćanje,
- povećan trbuh,
- proljev,
- obilna sjajna i zaudarajuća stolica,
- mrzovoljnost,
- mlitava muskulatura,
- umor.

Kod djece starije dobi simptomi mogu još biti težina tijela ispod norme starosti i mala tjelesna visina.

Celijakija se može pojaviti i u odrasloj dobi. Vanjski znakovi bolesti često su skriveni iza raznih drugih bolesti koje nisu tipične za celijakiju. Osobe su slabokrvne, prisutna je bolest kostiju, problemi probavnog trakta, napinjanje i bolesti trbuha.

Dijagnosticiranje

Jedina sigurna pretraga koja dijagnosticira celijakiju sa sigurnošću je biopsija tankog crijeva. Po uzorku dijela tankog crijeva dokazano je da je sluznica karakteristično promijenjena: resice tankog crijeva nestanu, sluznica postane tanka, atrofična.
Celijakija je doživotna nepodnošljivost na gluten. Kod rijetkih primjera do ozdravljenja dođe u pubertetu. Najčešće su za celijakiju krivi geni daljih predaka. U skandinavskim zemljama celijakija je mnogo češća nego u Europi, a gotovo je nema u zemljama Azije i SAD-a.

Liječenje


Jedini lijek i prvo i osnovno pravilo kod celijakije je bezglutenska dijeta koja traje cijeli život. To znači da se iz prehrane izbacuju sve namirnice koje u sebi sadrže žitarice: pšenicu, raž, ječam. Najnovija istraživanja pokazuju da zob nije štetna za oboljele od celijakije.

Nužnost držanja dijete


Ako bi se slučajno ili namjerno uzeo gluten, može biti da duže vrijeme (godinama) neće biti nikakvih znakova da organizam reagira na nedopuštene proizvode. To je tzv. pritajeni, tihi oblik celijakije. Mnogi ljudi koji nemaju izrazite poteškoće ne žele držati dijetu. Često se događa da roditelj misli kako je njegovo dijete ozdravilo. Ukoliko nema reakcije organizma, to ne znači da se oboljeli može normalno hraniti!

Celijakija je doživotna nesnošljivost na gluten. I najmanja količina glutena djelovat je štetno. Dijeta je potrebna jer se neliječenoj celijakiji pridružuju razne bolesti koje je teže izliječiti, a nakon nekog vremena posljedica može biti kancerogeno oboljenje. Rak probave i maligni limfon je čest kod bolesnika s celijakijom koji bezglutenskoj dijeti ne posvećuju posebnu pozornost.

DOZVOLJENA HRANA ZA OSOBE S CELIJAKIJOM:

  • sve vrste voća: svježeg, kandiranog*, suhog
  • vrste žitarica: riža, kukuruz, proso, heljda, soja, sezam
  • sve vrste povrća uključujući krumpir, grahorice, rižu, leću, salate itd.
  • sve vrste mesa, ribe, jaja
  • mlijeko, margarin, vrhnje*, jogurt, sir*
  • gljive
  • šećer, čaj, crna kava, kakao, đem, med, pekmez*
  • čisti sladoled, čista čokolada, kavovina
  • škrob, uključujući i pšenični škrob
  • ulje, ocat, papar, paprika, sol, kvasac, mirodije*

* označenim namirnicama pojedini proizvođači mogu dodati brašno

ZABRANJENA HRANA ZA OSOBE S CELIJAKIJOM:

  • PŠENICA, RAŽ, JEČAM i sve njihove prerađevine i proizvodi koji sadrže ove žitarice i u tragu
  • pšenične klice, mekinje, krupica od nezrela žita
  • sladno pivo, bijela kava, viski
  • kupovni kruh od kukuruznog brašna (uvijek sadrži bijelo brašno)
  • gotove juhe, gotova hrana, sosevi, instant krumpir
  • suhe smokve - bijeli prah na njima često je brašno
  • suhomesnati proizvodi poput salama, kobasica, hrenovki, pašteta - pretežno sadrže brašno



Izvor: Zdravlje.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:



Anketa

Koliko cm?
malizia

Nakon što ste dobile trudove i došle u bolnicu koliko cm vam je ustanovljeno da ste otvorene?

ništa nisam bila otvorena (17%)

1-2 cm (27%)

3-4 cm (27%)

5-6 cm (14%)

7-8 cm (9%)

9-10 cm (7%)


Broj svih glasova: 218

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!