|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Sigurna priprema hrane na piknicima

Uredništvo Ringeraje, 24.5.2013
Da se ugodno druženje ne bi loše završilo, valja voditi računa o sljedećim higijenskim postupcima...
Ključne riječi:

image
/11


Želučani problemi često su posljedica nepravilne pripreme hrane na piknicima, gdje se hrana priprema u improviziranim uvjetima, po vrućini, obično bez tekuće pitke vode, bez hladnjaka, odgovarajućih radnih površina i kuhinjskog pribora.



Zato priprema hrane mora biti jednostavna i na licu mjesta, a po završenoj je pripremi valja što prije pojesti. Najopasnije je premalo pečeno meso i miješanje pečenog sa sirovim mesom i ostalom hranom.



Da se ugodno druženje ne bi loše završilo, valja voditi računa o sljedećim higijenskim postupcima:

- za transport hrane upotrebljavajte torbe za hlađenje, otvarajte ih samo kada nešto uzimate, neka stoje u hladu
- pripremljeno meso, salate i brzo pokvarljive namirnice valja držati u torbama za hlađenje sve do serviranja
- valja imati dovoljno pitke vode za pranje ruku, pribora, namirnica, radnih površina (ako ih nema dovoljno na mjestu piknika, valja ih ponijeti sa sobom)
- voće i povrće očistimo kod kuće
- tijekom pečenja sav kuhinjski pribor i radnu površinu valja više puta očistiti, po mogućnosti nekim sredstvom za čišćenje, isprati čistom vodom i obrisati papirnim ubrusom
- pazimo na higijenu ruku – operimo ih prije nego što počnemo pripremati hranu i obvezno poslije svakog dodira sa sirovim mesom
- ne smijemo upotrebljavati istu posudu za sirovo i pečeno meso
- za sirovo i pečeno meso valja upotrebljavati različit pribor
- prije pečenja roštilj valja dobro očistiti i zagrijati
- meso mora biti dobro pečeno, ne smije biti roza ili krvavo. Visoka temperatura uništava bakterije kao što su salmonela i druge bakterije koje su krive za većinu trovanja hranom, a posljedica su nedovoljne toplotne obrade (kuhanje, pečenje na preniskim temperaturama)
- ne jedite umake i marinade u kojima je bilo sirovo meso
- svu hranu treba pokriti da se spriječi eventualna nečistoća
- kada je hrana pripremljena, što prije je pojedite. Toplu hranu čuvajte na bar 60°C
- ako smo hranu više od dva sata čuvali na temperaturi od 4°do 60°C, moramo je baciti.

Dobar tek!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Uši u kosi
Uši su insekti bez krila koji izazivaju svrbež po tjemenu. One se hrane ljudskom krvlju tako što žive i liježu jaja (gnj...
4
Eko manifestacija "Zagrebu na dar"
Projekt „Razvrstaj i svrstaj“ – Pokreni se! je namijenjen edukaciji djece o razvrstavanju otpada u svom kućanstvu pute...
4
Što nam govori dječji crtež!
Dječji crtež – jedan od načina kako dijete „razgovara“ sa nama...
3
10 roditeljskih pogrešaka koje treba izbje...
...I alternativni načini suočavanja s izazovima roditeljstva
2





Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji vam se dio trudnoće najviše svidio ili najlakše?

Oznake

Sve najbolje!