|      
Želiš odustati?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s posljedicama.
Ukoliko potvrdiš odustajanje na tvoje ćemo osobno računalo postaviti cookie kako bismo te pri dolasku na portal tijekom natjecanja od 17.-23.12., prepoznali i omogućili ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja ikona sponzora odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, morat ćemo ti oduzeti sve prikupljene bodove. Odustajanjem, nažalost, gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Želiš li još uvijek odustati?
Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

S eteričnim uljima nad trudničke tegobe

Uredništvo Ringeraje, 21.7.2021
Aromaterapija je slojevito umijeće liječenja koje koristi eterična ulja aromatičnih biljaka i drveća kako bi čuvalo zdravlje tijela i smirenost uma.

image
Masaža eteričnim uljima može imati blagotvoran utjecaj na trudnicu
/11


Iako aromaterapija postoji već duže vrijeme, tek je u posljednjih nekoliko godina postala vrlo popularna. Zašto je tako posebna? Neovisno o nedvojbenim terapeutskim učincima eteričnih ulja biljaka, aromaterapija privlači našu pozornost i na području estetike. Uzmemo li u obzir i sve veće zanimanje za ono što «ublažava stres», što je «prirodno» ili «holističko», aromaterapija svakako odražava duh našeg tijela. Za one koji su skloniji nečem ezoteričnom, aromaterapija je putovanje duboko u carstvo psihe – poduprto prirodnim eteričnim esencijama koje blago miluju dušu. Za one malo prizemljenije, aromaterapija je samo ugodan način čuvanja zdravlja i vitalnosti.

Upotreba u trudnoći

Zbog sitne molekularne strukture, esencije biljaka mogu proći kroz kožu te pronaći put u krvotok i ostale tjelesne tekućine. U normalnim uvjetima to je važno za tretman. Ipak koža jače propušta nanesenu tvar i osjetljivija je tijekom trudnoće pa mnoga eterična ulja (naročito esencije citrusa) mogu dospjeti do placente. Treba istaknuti kako nema dokaza da takvo korištenje terapeutskih eteričnih pripravaka na bilo koji način šteti plodu. Čak su, prema tvrdnjama Udruženja aromaterapeuta, esencije citrusa među najsigurnijima za upotrebu u trudnoći. Ipak, mnoga ulja potiču menstruaciju i zato su potencijalno opasna, naročito u prvom tromjesečju trudnoće kad je opasnost od pobačaja veća nego u ostalim mjesecima. To su ulja koja u sastavu sadrže veći postotak ketona, kao što su cedar, kadulja, ružmarin, jasmin, izop, vetiver i metvica.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ljekovite biljke za trudnice i dojilje

 

Također su potencijalno opasna ulja koja sadrže veće količine vrlo toksičnih spojeva iz skupine fenola i fenolnih etera, kao što su bosiljak, cimet, komorač, klinčić, origano, timijan i ylang-ylang, te ona koja sadrže aldehide poput citronele ili melise. Trudnicama mogu štetiti i neka ulja koja sadrže stimulirajuće supstance koje imaju jak učinak na živčani sustav ili koja stimuliraju jetru ili bubrege (npr. borovica, muškatna kadulja). Međutim, u stvarnosti žena treba nanijeti (ili uzeti peroralno) visoku koncentraciju potencijalno opasnog eteričnog ulja da bi izazvala pobačaj ili trovanje. Ipak, bolje biti oprezan, nego pogriješiti. Prije nego upotrijebite bilo koje od eteričnih ulja, raspitajte se o njegovoj sigurnosti.

Masaža eteričnim uljima može imati blagotvoran utjecaj na trudnicu, osobito na njezino raspoloženje ili za relaksaciju. Smatram da takav način uoptrebe eteričnih ulja ne treba izbjegavati osim u slučajevima preosjetljivosti ili alergija. Naravno, treba paziti na koncentraciju koja ne bi trebala prijeći 2 posto. To znači da se na 10 ml baznog, tj. nosivog ulja (npr. maslinovo ulje, bademovo ulje, ulje koštica breskve, ulje jojobe i sl.) ukapa ukupno 2-4 kapi eteričnih ulja. Vrlo blagotvorno djeluju i aromatične kupke. U emulgator - koji može biti med, slatko vrhnje, jabučni ocat ili morska sol - ukapa se nekoliko kapi željenog ulja te razmuti u vodi za kupanje. Broj kapi ne bi smio prijeći 20 na 50 l vode. Ako osoba nikada nije koristila eterična ulja, neka počne sa svega 2-3 kapi. Preporučeno trajanje kupke je 15-20 minuta. Općenito, nerazrijeđena ulja, osim lavande, ne bi se smjela direktno nanositi na kožu. Ako se već dogodi da se slučajno nanesu, valja ih isprati mlijekom jer u vodi nisu topiva i teško se odstranjuju klasičnim pranjem.

Druga je mogućnost koristiti osvježivače za prostor koji poboljšavaju raspoloženje. To mogu biti raspršivači u spreju ili mnogo jednostavnije i romantičnije, aroma lampice u koje se ukapa 2-4 kapi ulja. Preporučljivo je krenuti s nižim koncentracijama i onda postepeno povećavati.

U aromaterapiji se obično koristi kombinacija dva ili tri ulja. Zbog praktičnosti doziranja mogu se u čistoj tamnoj bočici pomiješati omiljena ulja i svaki puta koristiti gotovu smjesu. Također, na tržištu se mogu nabaviti neke gotove smjese eteričnih ulja. Omiljeno eterično ulje možete raspršiti po sobi tijekom masaže ili u neko drugo vrijeme. Što se koncentracija tiče, bolje je da budu niže nego više.

U trudnoći mnoge žene imaju pojačan osjet okusa i mirisa, pogotovo u prvom tromjesečju. Smatram da je to prirodni obrambeni mehanizam kako bi se spriječilo da majka konzumira ili inhalira potencijalno opasnu supstancu koja može štetiti plodu. Zato ću navesti ona ulja koja se mogu slobodno koristiti u trudnoći a to su:

BERGAMOT, BOR, ČEMPRES, ČAJEVAC, JELA, CRNI PAPAR, ĐUMBIR, GREJP, GERMANSKA KAMILICA, RIMSKA KAMILICA, LAVANDA, LIMUN, MANDARINA, NARANČA, NEROLI, PAČULI,  PETITGRAIN, GERANIJ, RUŽA, RUŽINO DRVO, SMILJE, SANDAL i TAMJANnaranca

i ona koja je u trudnoći poželjno izbjegavati:

CEDAR, KADULJA, RUŽMARIN, JASMIN, IZOP, VETIVER, LOVOR, METVICA, BOSILJAK, CIMET, KOMORAČ, KLINČIĆ, MAŽURAN, ORIGANO, TIMIJAN, MELISA I CITRONELA.

Za kraj, navest ću nekoliko kombinacija ulja koje za trudnoću preporučuje časopis Aromatherapist, Vol 6, No 4, 1999, u izdanju Shirley Price Collegea iz Engleske:

1.    tromjesečje: geranij, petitgrain, sandal

2.    tromjesečje: muškatna kadulja, geranij, neroli

3.    tromjesečje: ružino drvo, sandal, mandarina.

 

Priprema za porod:

-         kupka: sandal i ružino drvo

-         inhalacija: muškatna kadulja i lavanda

-         masaža: na 20 ml bademovog ulja dodati po dvije kapi lavande i rimske kamilice te jednu jasmina.


Za sprječavanje postporođajne depresije u lampicu ili raspršivač valja staviti petitgrain, čempres i neroli.

    

Roda.hr/tekstovi 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kilogrami u trudnoći
Uz svu sreću koju majka osjeti kada ugleda plusić na testu za trudnoću, onaj „ženski“ dio nas automatski pali lampicu: „...
27
Važni pregledi tijekom trudnoće – prvo tro...
Uz redovne ginekološke preglede možeš se osigurati da tvoja beba i ti budete zdravi i počneš se pripremati za porod mirn...
23
Uloga kalcija u prehrani trudnica
Jedna od glavnih uloga kalcija je pomoć u rastu, razvitku i čuvanju kostiju i zubi. Kao buduća majka morate zadovoljiti ...
19
Sve što trebate znati o pregledima u trudn...
Do 37. tjedna trudnoće pregledi se obavljaju u ambulanti kod izabranog ginekologa, a nakon toga trudnice s uputnicom odl...
12





Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, što biste učinili?

Oznake

Sve najbolje!

Nekoliko korisnica i korisnika koji danas slave rođendan:

Čestitamo!